Tutorhouse Pyydä yhteydenottoa
« takaisin blogin etusivulle

Syksyllä lukioon? Varmista hyvä alku näillä vinkeillä

04.06.2024  |  Oppiminen ja motivaatio, Ajankohtaista, Lukio

Syksyllä lukioon

Miten valmistautua lukion alkamiseen? Tutorhousen erityisopettaja Anne Hällfors antaa neuvoja uusia lukiolaisia askarruttaviin kysymyksiin.

Kesäkuussa koittaa se odotettu hetki, kun kevään lukiohaun tulokset julkistetaan. Jos ilmoitus valituksi tulemisesta kilahtaa sähköpostiin, vaihtuvat jännityksen aiheet jo seuraaviin: millaista lukion aloittaminen tulee olemaan ja miten siihen voisi valmistautua.

Lukion laaja-alainen erityisopettaja Anne Hällfors kertoo, että jo kesällä voi tehdä tärkeän korjausliikkeen:

"Unirytmi kuntoon", hän sanoo hymyillen. Monilla se menee sekaisin kesän aikana, mikä tuottaa koulun alkaessa vaikeuksia, kun pitäisi taas tottua arkeen. Unirytmiä kannattaa ruveta korjaamaan pari kolme viikkoa ennen loman päättymistä.

Jos jonkin tietyn oppiaineen osaaminen tai omat opiskelutaidot huolettavat, kertaaminen lukion aloittavien perusteiden kesäkursseilla voi auttaa.

 

Selkeän viikko-ohjelman avulla pysyt kärryillä

Hällfors kertoo, että heti lukion alussa tulee runsaasti infoa opiskelusta, aikatauluista ja koulun käytännöistä. Ensimmäinen periodi voi siksi tuntua kaoottiselta, mutta syytä huoleen ei ole. Kun kyselee aktiivisesti aineenopettajilta, ryhmänohjaajilta, opoilta ja omilta tuutoreilta, asiat selkiytyvät.

Lukioarjen saa hyvin käyntiin, kun huolehtii riittävien yöunien lisäksi, että on tarpeeksi aikaa niin opiskelulle kuin vapaa-ajalle. Avuksi onkin hyvä laatia selkeä viikko-ohjelma heti ensimmäisen periodin alussa.

"Kirjaa viikko-ohjelmaan paljonko aikaa kuluu koulussa, missä vaiheessa teet läksyt ja milloin käyt harrastuksissa. Jotta syntyisi tietyt rutiinit periodin ajaksi, kannattaa aikataulutuksen olla mahdollisimman samankaltainen viikosta toiseen", Hällfors ohjeistaa.

Yksityisopetuksesta apua, varaa kokeilukerta!


Tarkista opiskelutekniikkasi

Suurin yllätys lukion aloittaville on Hällforsin mukaan opiskeltavien asioiden määrä. Yläkoulussa yksi oppikirja on käytössä koko lukuvuoden, mutta lukiossa se opiskellaankin yhden periodin aikana. Siksi aikatauluttaminen ja hyvät opiskelutekniikat tulevat tarpeeseen.

Merkittävä muutos voi osalle olla myös se, että monissa lukioissa oppimateriaalit ovat sähköisiä. Jos ei ole tottunut sähköisiin kirjoihin, kannattaa opetella heti alusta alkaen, mistä tehtävät löytyvät ja miten esimerkiksi muistiinpanotyökaluja käytetään. Lisäksi on hyvä varautua siihen, että näytöltä lukeminen voi olla hitaampaa ja vaatia enemmän keskittymistä kuin paperilta lukeminen.

Lukion ensimmäinen vuosi kuluu pääasiassa pakollisten opintojen parissa. Silloin ei vielä tarvitse tietää, mitä aineita aikoo suorittaa yo-kirjoituksissa. Aluksi voi tutustua eri oppiaineisiin kaikessa rauhassa ja etsiä omia mielenkiinnon kohteita, kannustaa lukion opinto-ohjaaja Minna Juntunen. Oma suunta hahmottuu, kun keskustelee avoimesti ajatuksistaan muiden kanssa.

Jos opinnoissa eteneminen tai niiden suunnittelu tuottavat vaikeuksia, jokaisella lukiolaisella on nykyään oikeus saada apua oman lukionsa erityisopettajalta.

Lue lisää

 

Osallistu rohkeasti yhteisiin tapahtumiin

Jos lukion aloittaessa siirtyy täysin uuteen kouluun eikä tunne entuudestaan ketään, on yksi suurimpia jännityksen aiheita kavereiden saaminen. Miten tutustua uusiin ihmisiin, etenkin, jos on ujo?

Hällfors rohkaisee kaikkia uusia lukiolaisia osallistumaan koulun yhteisiin tapahtumiin. Lukiossa panostetaan tutorointiin ja järjestetään ryhmäytymisleikkejä tai -päiviä, joissa ujompikin pääsee leikkien lomassa jutustelemaan uusille ihmisille. Joissain kouluissa ensimmäinen periodi opiskellaan oman ryhmän kanssa. Se helpottaa tutustumista, kun alussa saa suunnistaa saman luokan kanssa oppitunneille.

Lohduttavaa voi olla myös muistaa, ettei ole yksin: isommilla paikkakunnilla moni tulee uuteen kouluun tuntematta ketään ja voi kulua jonkin aikaa, että löytää kavereita. Jos sosiaalinen jännitys ei helpota, neuvoja saa aina omalta ryhmänohjaajalta tai koulupsykologilta.

 

Hyvä startti lukio-opintoihin: kertaa kouluaineita ja harjoittele opiskelutekniikoita Tutorhousen kesäkursseilla! Pienryhmiin voit osallistua online tai Helsingissä.

Tutustu kesäkursseihin