Tutorhouse Pyydä yhteydenottoa
« takaisin blogin etusivulle

Mitä kannattaa osata biologian yo-kokeessa? Lue vinkit abeille

23.11.2022  |  Oppiminen ja motivaatio, Ylioppilaskirjoitukset

Biologian yo-koe

Mietitkö, miten valmistautua biologian yo-kokeeseen? Tutorhousen biologian opettaja Pasi Salmela neuvoo, mitkä asiat kannattaa kerrata ja miten vältät yleisimmät virheet biologian yo-vastauksessa.

1. Opiskelutekniikka kuntoon

Pelkkä lukeminen ei vielä tallenna asioita muistiin. Siksi kannattaa käyttää opiskelutekniikoita, joiden avulla työstät lukemaasi aktiivisesti.

Kokeile vaikka tällaista menetelmää: Lue ensin otsikko ja kirjoita ylös mitä muistat kyseisestä aiheesta entuudestaan. Lue sitten teksti ja täydennä aiemmin listaamiisi asioihin puuttuvat kohdat. Kun olet lukenut kappaleen, pysähdy pohtimaan ymmärsitkö varmasti sen olennaiset asiat. Jos et, tarkista epäselvien termien merkitykset ja hahmota asia esimerkiksi piirtämällä.

Yksityisopetuksesta apua, varaa kokeilukerta!

 

2. Ota käsitteet haltuun

Biologian yo-kokeessa yksi yleinen virhe on käsitteiden sekoittuminen. Muistatko, mikä on eliö ja mikä eläin? Tai geeni ja alleeli? Kun opettelet termit huolellisesti, osaat myös soveltaa niitä oikein annettuun aineistoon.

Käsitteisiin tutustuminen on hyvä vaihtoehto myös silloin, jos sinulla on huono päivä, eikä opiskelu etene. Avaa oppikirjan sanasto ja merkitse siihen itsellesi vieraat käsitteet, jotka opettelet myöhemmin. Pienetkin asiat vievät eteenpäin!

 

3. Opettele biologian kursseista nämä keskeiset asiat

  • 1. kurssin johtava teema on evoluutio. Se toimii kaikilla eliöillä samalla tavalla, niin kirahvilla kuin eksoottisilla hyönteisillä. Opettele siis evoluutiotekijät, koska niistä on yleensä soveltavia tehtäviä yo-kokeessa.

Myös evolutiivinen aikajana on hyvä osata, sillä se voi säästää sinut isoilta ajatusvirheiltä. Kun tiedät, missä järjestyksessä asiat ovat tapahtuneet elämän historiassa, esimerkiksi miljoonat ja miljardit vuodet eivät mene sekaisin.

 

  • 2. kurssilla käsitellään ekologiaa (miten luonto toimii) ja ympäristöekologiaa (ihmisen vaikutusta luontoon). Lajien väliset suhteet ja aineiden kiertokulut kannattaa osata, vaikka yksityiskohtien harjoittelu ei houkuttelisikaan. Etenkin jos tavoittelet laudaturia, pitää esimerkiksi ympäristömyrkyt opetella aika tarkasti.

  • 3. kurssilla puhutaan muun muassa solun energiataloudesta. Yhteyttäminen ja soluhengitys ovat biologian yo-kokeen kestoaiheita.

Kertaa niiden lisäksi myös risteyttäminen, koska se voi olla mukana yhdistelmätehtävässä. Esimerkiksi ensin pitää selittää ihmisen munuaisten toiminta, minkä jälkeen pitää päätellä sukupuusta, millainen siinä kuvattu munuaissairauden periytymistapa on.

Lisäksi geenien ja proteiinisynteesin ymmärtäminen on tärkeää. Esimerkiksi epigenetiikka on tällä hetkellä kuuma puheenaihe lääketieteessä. Voi olla, että siitä tulee kysymys.

 

  • 4. kurssilla on aiheena ihminen. Pandemian myötä immuniteetista on tullut ajankohtainen aihe, joten harjoittele se hyvin ruoansulatusta, aisteja, hormoneja ja hermostoa unohtamatta.

 

  • 5. kurssilla käsitellään muun muassa geeniteknologiaa, jalostusta ja mutaatioita. Tärppejä tältä kurssilta voisi olla CRISPR-tekniikka eli geenileikkuri. Siitä on ollut mediassa paljon puhetta ja aihe lisättiin pari vuotta sitten oppikirjoihin. Myös reaaliaikainen PCR ja lähetti-RNA:n muokkaus tumassa ovat pandemian ja l-RNA-rokotteiden myötä ajankohtaisia aiheita.

Tutustu myös yksilöabikurssiin


4. Valmistaudu oppiainerajat ylittäviin tehtäviin

Yo-kirjoituksissa on nykyään myös oppiainerajat ylittäviä tehtäviä. Perinteinen pari on ollut maantiede ja biologia, mutta kysymys voisi tulla myös uskontoon liittyen. Esimerkiksi 5. kurssilla esitelty CRISPR-tekniikka on nopeuttanut geenimanipulointia huomattavasti, mikä johtaa eettisten kysymysten äärelle.

Rytmitä luku-urakkaa, vinkit saat maksuttomasta abioppaasta!

 

5. Älä ota kantaa

Saavatko eettiset kysymykset tai ilmastonmuutos tunteesi kuohumaan? Biologian yo-kokeessa omat mielipiteet ja kannanotot lasketaan virheeksi, sillä kokelaan on tarkoitus kertoa vain faktoista ja tieteellisistä perusteluista.

 

6. Ole tarkka merkkimäärärajoituksen kanssa

Surullista mutta totta: jos annettu merkkimäärä ylittyy edes yhdellä, vähennetään sinulta automaattisesti pisteitä. Tarkista merkkimäärät ennen kuin palautat vastauksesi.

Ota yhteyttä


7. Uskalla tehdä korjausliike tarvittaessa

Koetta on tunti jäljellä ja huomaat vastanneesi yhdessä tehtävässä täysin aiheen vierestä. Silloin haluaisi luovuttaa, mutta älä lannistu! Pyyhi vastauksesi pois kylmän rauhallisesti ja kirjoita sen jälkeen oikeasta aiheesta niin paljon kuin ehdit.

Jos vastaus on aiheen vierestä, siitä ei tule lainkaan pisteitä. Vaillinaisella vastauksella oikeasta aiheesta saat sentään joitain pisteitä.

 

Tsemppiä kertaamiseen! Jos sinua vaivaa koejännitys, saat vinkkejä sen lievittämiseen täältä.

Ja muista: epätäydellisilläkin vastauksilla voi saada hyviä arvosanoja.

 

Tule oppimaan käsitteet ja vastaustekniikat Tutorhousen biologian abikurssille! Enintään 10 abin pienryhmässä saat yksilöllistä ohjausta sekä varmistat hyvät yo-arvosanat.

Tutustu abikursseihin

 

Kuva: Canva