Tutorhouse Pyydä yhteydenottoa
« takaisin blogin etusivulle

Terveystiedon yo-koe: vältä yleisin virhe ja kertaa ainakin nämä asiat

10.03.2021  |  Opiskelutekniikka, Lukio, Ylioppilaskirjoitukset

Terveystiedon yo-koe

Mihin laittaa paukut viimeisinä viikkoina ennen terveystiedon yo-koetta? Entä miten välttää yleisin virhe omissa vastauksissa? Tutorhousen terveystiedon opettaja Susanne kertoo.

Millainen on hyvä vastaus terveystiedon yo-kokeessa?

Hyvä vastaus on sellainen, joka ottaa huomioon terveyden ulottuvuudet (sosiaalinen, psyykkinen, fyysinen ja henkinen), terveysosaamisen osa-alueet, WHO:n terveyden edistämisen mallin sekä

  • promootion ja prevention näkökulman
  • plussat ja miinukset
  • ennen, nyt ja tulevaisuudessa -näkökulman
  • yksilö-, yhteisö-, yhteiskunta-, ja globaalin tason (jos tehtävänannossa ei ole erikseen rajattu käsittelyä esimerkiksi vain yksilötasoon)
  • eettiset näkökulmat
  • syy-seuraussuhteet.

Kirjoita näitä asioita kokeen alussa suttupaperin nurkkaan, jotta muistat varmasti hyödyntää niitä!

Lisäksi vastauksesta tulee laadukkaampi, jos viittaat siinä ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin ilmiöihin. Sillä voit nostaa pohdiskelutehtävän pisteitä.

Lue myös tehtävänanto tarkasti, että tiedät, minkä tyyppistä vastausta sinulta odotetaan. Jos kyseessä on esseevastaus, noudata oikeaa rakennetta: lyhyt johdanto, jossa on määritelty käsitteet, sitten muutama käsittelykappale ja lopuksi omat pohdinnat.

Yksityisopetuksesta apua, varaa kokeilukerta!


Mitä kannattaa kerrata vielä viimeisillä viikoilla ennen yo-koetta?

Laita paukkuja siihen, että kuuntelet podcasteja ja luet lehtiä sekä UKK Instituutin ja muiden järjestöjen sivuja niistä aiheista, jotka ovat sinulle vielä vieraampia - esimerkiksi terveysteknologia tai terveystieteellinen tutkimus.

Terveystieteellisen tutkimuksen rakenne kannattaa osata, koska yleensä yo-kokeessa on siihen liittyvä kysymys. Kertaa, miten tutkimus luodaan, mikä on tutkimussuunnitelman merkitys, mitä siitä pitää ilmetä ja mitkä ovat tutkimuksen osat pääpiirteissään.

Kannattaa kerrata vähintään ne asiat, jotka kuuluvat hyvän yo-vastauksen sisältöön.

 

Mikä on yleisin virhe terveystiedon yo-kokeessa?

Se, että takertuu vastauksessa vain yhteen näkökulmaan, vaikka aihetta pitäisi käsitellä laajasti.

Jos kysymys koskee esimerkiksi terveyttä edistävää kaupunkisuunnittelua, tulisi kertoa muun muassa esteettömyydestä, viihtyisyydestä, siisteydestä ja puhtaudesta, kevyen liikenteen väylistä sekä teollisuuden ja työpaikkojen sijoittelusta ja muista mahdollisista terveyteen vaikuttavista seikoista. Jos keskitytkin vain kevyen liikenteen väyliin ja unohdat muut tekijät, saat vain pari pistettä. Vältä siis yksipuoleisuutta ja hahmota aina iso kuva!

 Yksityisopetuksesta apua, varaa kokeilukerta!


Millaisia tärppejä antaisit abeille?

Kokemukseni perusteella sanoisin, että jos tehtävä näyttää tosi helpolta, älä vastaa siihen. Todennäköisesti kaikki valitsevat sen ja silloin vastauksen pitää olla täydellisen oikein, että tehtävästä saa juurikaan pisteitä. Helpoilta näyttävissä tehtävissä on yleensä todella tiukka arviointi ja hyväkin opiskelija voi menettää niissä runsaasti pisteitä.

Aiheiden suhteen ei voi koskaan sanoa mitään varmaa, mutta psykologisesta palautumisesta voisi tulla tänä keväänä kysymys. Se on ollut nyt koronavuoden ajan tapetilla, kun etätöiden ja -opiskelun myötä psykologinen palautuminen on paljon vaikeampaa. Siitä ei ole myöskään aiemmin kysytty.

Ehkä myös globaalit terveysuhat, kuten maailmanlaajuiset pandemiat sekä insuliiniresistenssi ja lihavuus voisivat olla tehtävissä mukana. Niitä voitaisiin kenties lähestyä jostain uudesta näkökulmasta - ei siis peruskysymyksellä “Miten lihavuutta voitaisiin ehkäistä?” vaan olisi esimerkiksi pohdiskeleva aineistotehtävä, jossa pitää etiikan lajien avulla perustella miksi lihavuus ei ole lapsen oma vika, tai muu vastaava aihe.

Ota yhteyttä

Tsemppiä kertaamiseen ja yo-kokeeseen!

 

Tutorhousen terveystiedon abikurssilla varmistat osaamisen ja hyvät yo-arvosanat! Pienissä, max. 10 oppilaan ryhmissä saat yksilöllistä opetusta kokeneelta opettajalta.

Tutustu abikursseihin

 

Juttua varten on haastateltu Tutorhousen terveystiedon opettaja Susanne Ahlbäckia.

Kuva: Canva