.png?width=1200&height=628&name=Blogi%20(3).png)
Mietitkö, miten valmistautua psykologian yo-kokeeseen? Tutorhousen psykologian opettaja Minka Kallio kertoo, mitkä asiat kannattaa kerrata ja miten vältät yleisimmät virheet psykologian yo-vastauksessa.
Mitä kannattaa erityisesti kerrata ennen psykologian yo-koetta?
Kaikki yo-tehtävät perustuvat psykologian opetussuunnitelmaan. Niinpä kertaus kannattaa aloittaa käymällä läpi sieltä tiivistetysti löytyvät kurssien keskeiset sisällöt ja oppimistavoitteet. Näin voi palauttaa mieleen samalla kurssit 1-5, ja huomata helposti, mitkä aihepiirit tuntuvat jo tutuilta ja mitkä eivät.
Kannattaa myös pitää mielessä, että oppiminen tapahtuu harvoin kerralla. Pitää kerrata eri tavoin, opiskella uudestaan ja uudestaan, jotta asiat painuisivat säilömuistiin. Pelkkä uudelleen lukeminen ei aina ole paras keino oppia. Oivia keinoja kerrata lukemisen ohella on vapaa mieleen palautus ilman kirjaa, itselle tai toiselle omin sanoin asioiden selittäminen ja etenkin tämä: vanhojen yo-tehtävien tekeminen.
Yo-kokeeseen tulee tehtäviä kaikista kursseista, joskin joskus kokeessa voi painottua esimerkiksi enemmän kehityspsykologia, toisinaan taas kognitiivinen psykologia. Mitään kurssia ei voi kuitenkaan oikein jättää kertaamatta.
Millainen on hyvä vastaus psykologian yo-kokeessa?
Hyvä vastaus vastaa tehtävänannon kysymykseen! Niinpä tehtävänanto kannattaa aina lukea huolella. Mitä pidempi tehtävänanto, sitä tarkemmin pitää selvittää, mitä siinä kysytään ja miten siihen pyydetään vastattavan. Hyvä vastaus on hyvin rajattu ja jäsennelty.
Hyvässä vastauksessa kokelas ajattelee ja kirjoittaa psykologiaa olipa sitten kyseessä perus-, soveltava tai kehittelytehtävä. Ilmiöitä tulee tarkastella monipuolisesti niin psyykkisestä, biologisesta kuin kulttuurisestakin näkökulmasta. Hyvässä vastauksessa käytetään psykologisia käsitteitä oivaltavasti ja liitetään käsiteltäviin ilmiöihin tarvittaessa teorioita ja viittauksia tutkimuksiin ja tutkijoihin.
Mikä on yleisin kokelaan tekemä virhe psykologian yo-kokeessa?
Joskus kokelas ei osaa erottaa omia psykologisia arkikokemuksiaan tieteellisestä tiedosta. Vastaus ei voi siis missään nimessä rakentua omiin kokemuksiin vaan sen on perustuttava psykologiseen tieteelliseen tietoon.
Mitä vinkkejä antaisit psykologian kirjoittaville abeille?
Psykologian tehtävät ovat usein tosi soveltavia. Tätä taitoa voi harjoitella miettimällä ympärillään tapahtuvia asioita, ja pohtimalla, miten ne liittyvät psykologiaan tai millä psykologian käsiteillä niitä voisi selittää tai jopa ymmärtää. Soveltamisen taitoa voi harjoitella myös tekemällä harjoituskokeita eli tutustumalla entisiin yo-tehtäviin ja laatimalla niihin vastauksia.
Hyvinvointiin liittyvistä teemoista ja myös tutkimuksesta kysytään aina tavalla tai toisella. Tieteellisen tutkimuksen prosessi on osattava ja samoin psykologian tutkimusotteet ja tiedonkeruumenetelmät.
Kirjoituksiin kannattaa ottaa mukaan herkkueväät. Ja tietenkin rento mutta valpas mieli!
Tutorhousen psykologian abikursseilla varmistat osaamisen ja hyvät yo-arvosanat! Pienissä 3-10 oppilaan ryhmissä saat yksilöllistä opetusta kokeneelta opettajalta.

Mikäli pienryhmäkurssit eivät sovi sinulle, voi kerrata psykologiaa myös yksilö-abikurssilla (7x75min).
