Tutorhouse Pyydä yhteydenottoa
« takaisin blogin etusivulle

4+1 tapaa onnistua: vinkit ajankäyttöön lukiolaisille

02.03.2017  |  Opiskelutekniikka, Lukio

ajanhallinta.png

Huomenna pitäisi palauttaa äidinkielen essee ja hissankirja on hukassa, vaikka lukeminen piti aloittaa jo kaksi viikkoa sitten. Jos kuulostaa tutulta, saatat tarvita vinkkejä ajanhallintaan.

Oman ajankäytön suunnitteleminen helpottaa elämää niin lukiossa kuin sen jälkeenkin. Velvollisuuksien ja ikävien asioiden lykkäämistä tuonnemmaksi on  jokainen tehnyt joskus. Jos huoneesi suursiivous ajoittuu kuin varkain aina siihen aikaan, kun sinun pitäisi oikeastiopiskella, on aika muuttaa tapoja! Pienin askelin ja välitavoittein on mahdollista saada aikaan muutosta omassa toiminnassaan.

 

Miksi pitäisi opetella ajanhallintaa?


Monesti lukiolaisen elämässä on paljon kaikkea muutakin kuin koulu. Tärkeää on kuitenkin tasapaino koulun, harrastusten ja vapaa-ajan välillä. Myös suorittajatyyppi, joka haalii itselleen hirveästi tekemistä ja haluaa osallistua vähän kaikkeen, hyötyy omien aikataulujensa pohtimisesta. Eikö olisikin ihanaa välttää stressitasojen nousu ja paniikkilukeminen? Mitä paremmin opettelee suunnittelemaan omaa toimintaansa, sen parempi myös tulevaisuuden ja jatko-opintojen kannalta.

 

Eikö itsekuri riitä?

Ensimmäinen askel tapojensa muuttamiseen on se, että tunnistaa ongelman. Jos oikeasti haluaa muuttaa tapojaan, on jollain tasolla tyytymätön itseensä. Miksi en taaskaan aloittanut kokeisiin lukemista ajoissa, vaikka joka jakson alussa lupaan pyhästi opiskella ahkerammin? Ongelmaa kannattaa lähestyä tavoitteiden kautta. Ne eivät saa olla kuitenkaan liian kaukaisia, kuten ylioppilaaksi pääsy, vaan itselleen kannattaa asettaa pienempiä tavoitteita. Aseta joka viikko itsellesi aluksi vaikka yksi pieni tehtävä: tällä viikolla teen kaikki matematiikan läksyt ajoissa.

 

4(+1) askelta parempaan ajanhallintaan


1. Näe iso kuva

Opettajat kertovat monesti jo moduulin tai opintojakson alussa, mitä palautettavia tehtäviä siihen sisältyy. Täytyykö kirjoittaa essee vai tehdä koe? Lukea kirja? Kokoa itsellesi lista periodin aikana vaadituista tehtävistä ja deadlineista, jota voit myös päivittää välillä. Visuaalisuus usein helpottaa hahmottamista. Voit esimerkiksi piirtää itsellesi jonkinlaisen kalenterin, jossa näkyvät kaikki jaksoon kuuluvat viikot sekä tärkeät päivämäärät.

Yksityisopetuksesta apua, varaa kokeilukerta!

2. Tee opiskelusta osa rutiinejasi

Rutiineita voi harjoitella esimerkiksi tekemällä itselleen viikkolukujärjestyksen. Merkitse siihen, kuinka paljon aikaa kuluu päivittäin esimerkiksi koulussa ja harrastuksissa. Sen jälkeen on helppo nähdä, kuinka paljon vapaa-aikaa jää oikeasti. Varaa jäljelle jäävästä ajasta viikoittain, mieluiten päivittäin tietty aika, jolloin teet koulutehtäviä.

3. Priorisoi

Palaa tehtävälistaasi ja mieti, mitkä niistä ovat itsellesi vaikeita ja mihin kuluu paljon aikaa. Monen kompastuskivi onkin se, ettei hän osaa arvioida omaa ajankäyttöään ja sitä, kuinka paljon aikaa kuluu minkäkin tyyppiseen tehtävään. Tilannetta voi parantaa kehittämällä opiskelutekniikkaansa tai kertaustekniikkaansa.


4. Aikatauluta paremmin

Kun olet hahmottanut jakson aikataulut kokonaisuutena ja olet varannut kalenteristasi aikaa omalle opiskelullesi, on aika aikatauluttaa opiskeluaan. Milloin pitää aloittaa ruotsin kirjoitelma,  jotta se on ajoissa valmis? Kuinka monta sivua pitää lukea mihinkin kokeeseen?

Jos sinua kiusaa koejännitys, siihenkin löytyy apua.


+1 Kukaan meistä ei ole robotti!

Ajankäytön suunnitteleminen ei tarkoita sitä, että kalenterin pitäisi olla aamusta iltaan aikataulutettu. Päinvastoin! Suunnitelman pitää olla sen verran väljä, että se sallii myös joustoa silloin tällöin. Kaikkea ei voi eikä tarvitsekaan ennakoida eikä esimerkiksi sairastuminen saa romuttaa koko systeemiä, vaan itselleen täytyy olla armollinen.

Jos ajanhallinta ei toimi ja kalenteri on liian täyteen ahdettu, alkaa kaikki muuttua isoksi kaaokseksi ja pieneenkin tehtävään tarttuminen tuntuu ylivoimaiselta. Tunnista uupumus ajoissa ja opettele tuntemaan rajasi.  Mitä voi karsia ja mitä voi muuttaa?

Ota yhteyttä 

Lataa maksuton opiskelutekniikkaopas

Juttuun on haastateltu Tutorhousen erityisopettaja Anne Hällforsia.

Kuva: Kevin/Unsplash