Tutorhouse Pyydä yhteydenottoa
« takaisin blogin etusivulle

Mitä kursseja lukiossa kannattaa valita? Opon vinkit lukion ykkösille

20.08.2020  |  Lukio

mitä kursseja valita lukiossa

Ensimmäisen lukiojakson kurssit on jo valittu, mutta vielä pitäisi miettiä loppuvuoden lukujärjestys - ei välttämättä mikään helppo juttu! Jos et ole vielä päättänyt, mitä kursseja valitset ja mitä aineita kirjoitat, Tutorhousen opettaja ja opinto-ohjaaja Minna Juntunen antaa neuvoja ratkaisun teon tueksi.

Lukion ensimmäisenä vuonna menee yleensä hetki tottua uuteen opiskelurytmiin. Toisin kuin yläkoulussa, yhdellä kurssilla käydään läpi kokonainen oppikirja ja palautettavia kurssitehtäviä voi olla useita. Entistä kovempi tahti vaatiikin alkuun myös aikatauluttamisen ja opiskelutekniikoiden opettelua. Siksi kurssivalinnoissa kannattaa lähteä maltillisesti liikkeelle.

- Jos aiot käydä lukion kolmessa vuodessa, valitse ensimmäiselle vuodelle 30 kurssia. Suosittelen, että enintään 36. Kokonaismäärä toki riippuu siitä, onko sinulla pitkää matikkaa, pitkää fysiikkaa tai useampi pitkä kieli, Juntunen sanoo.

 

Huomioi oma jaksamisesi

Vaikka ensimmäisenä vuonna suositus on 6 kurssia per jakso, voi Juntusen mukaan jaksokohtaisia kurssien määriä suunnitella myös sen perusteella, miten energiaa riittää ympäri vuoden. Onko sinulla enemmän virtaa opiskella keväällä 4. ja 5. jaksoissa kuin vuoden pimeimpään aikaan 3. jaksossa? Tarvittaessa voit suorittaa lukiokursseja kesälläkin esimerkiksi verkko-opintoina.

Juuri itsetuntemus ja oman jaksamisen huomioiminen auttavat valintojen tekemisessä. Joku voi innostua opiskelemaan kahdeksan kurssia joka jaksossa ilman ongelmia, kun taas toinen tarvitsee rauhallisemman tahdin.

Jos sinusta tuntuu ensimmäisen jakson jälkeen, että loppuvuodelle tuli otettua liikaa kursseja, asia järjestyy opon kanssa keskustelemalla. Mikäli tiedät varmasti, ettet aio kirjoittaa jotain ainetta ylioppilaskirjoituksissa, voit siirtää kyseisen aineen kursseja lukion toiselle vuodelle.

Lue myös: Opiskelustressiä ilmassa? Näin ylläpidät motivaatiotasi ja jaksamistasi

 

Seuraa omia mielenkiinnon kohteitasi

Vaikka todistusvalinnan pisteytykset kiinnostavat valtaosaa opiskelijoista ja ohjaavat lukion aikaisia valintoja, Juntunen kehottaa miettimään asiaa toisestakin näkökulmasta.

- Jos esimerkiksi opiskelee fysiikkaa ilman motivaatiota, voi siitä saada lopulta huonomman yo-arvosanan ja lähtöpisteet kuin mitä olisi voinut saada filosofiasta, joka olisi oikeasti kiinnostanut enemmän. Lukion kurssivalinnoissa korostaisin omia mielenkiinnon kohteita.

Juntunen neuvoo aluksi tutustumaan eri lukioaineisiin kaikessa rauhassa. Usein oma suunta hahmottuu, kun keskustelee avoimesti ajatuksistaan perheenjäsenten, kavereiden ja opinto-ohjaajan kanssa. Kaiken ei tarvitse olla selvää heti ensimmäisenä vuonna.

- Kiinnostus tiettyä ainetta tai ammattia kohtaan voi herätä lukion aikana, kun sanoittaa omia ajatuksiaan. Osa viettää lukion jälkeen välivuoden ja päättää vasta sitten, mihin suuntaa. Elämää on myös lukion jälkeen ja halutessaan voi opiskella useammankin ammatin.

Todistusvalinnasta ei kannata stressata liikaa senkään vuoksi, että korkeakouluun voi päästä edelleen myös pääsykokeella tai avoimen väylän kautta. Osa avoimen opinnoista oli viime keväänä lukiolaisille maksuttomia, ja opinto-ohjaaja neuvookin tutustumaan myös tähän vaihtoehtoon lukion aikana.

 

Tutorhousen kokeneet opettajat auttavat sinua onnistumaan lukio-opinnoissa. Tutustu pienryhmäkursseihin ja yksityisopetukseen!

Tutustu lukiolaisten lisäopetukseen

Kuva: Sanoma Pro