Tutorhouse Pyydä yhteydenottoa
« takaisin blogin etusivulle

Miten tehdä hyvät muistiinpanot? Kokeile nämä 5 tekniikkaa

08.11.2023  |  Opiskelutekniikka, Lukio, Yläkoulu

miten-tehdä- hyvät-muistiinpanot

Muistiinpanojen tekeminen tehostaa muistia ja oppimista sekä auttaa kokeisiin kertaamisessa. Älä siis kopioi kaverilta, vaan kokeile näitä tekniikoita ja löydä niistä itsellesi sopivimmat!

Muistiinpanojen tekeminen on tehokas opiskelutekniikka, koska se vaatii keskittymistä ja luettujen asioiden miettimistä. Muistiinpanoja tehdessäsi joudut käsittelemään tietoa ihan eri tavalla kuin esimerkiksi pelkästään lukiessasi. Se syventää oppimistasi ja on siksi aina kannattavaa!

- Tutkimusten mukaan kaikki omatekoiset muistiinpanot ovat hyviä. Kaikki oma aktiivinen toiminta auttaa liittämään asiat muistiin ja ymmärtämään niitä. Ei ole väliä tekeekö muistiinpanot käsin vai koneella. Tärkeintä on, että joutuu ajattelemaan muistiinpanoja tehdessään, kertoo Tutorhousen erityisopettaja Anne Hällfors.

Muistiinpanot auttavat hahmottamaan kokonaisuuksia ja niitä on myös helpompi nopeasti kerrata kuin kirjan sivuja.

- Kerratessa ”vähän mutta usein” -periaate on hyvä. Hoida kertaaminen niin, että se on mahdollisimman helppoa ja nopeaa, vinkkaa Hällfors.

- Muistiinpanotekniikka kannattaa valita sen perusteella, onko opeteltavassa materiaalissa paljon ulkoa opeteltavia käsitteitä, jotka täytyy osata sanasta sanaan, vai onko materiaali sellaista mikä täytyy ensisijaisesti ymmärtää ja vastata soveltaviin kysymyksiin, erityisopettaja sanoo.

Yksityisopetuksesta apua, varaa kokeilukerta!

 

Poimi näistä muistiinpanotekniikoista itsellesi toimivimmat:

  • Muistikortit / flash cards

Uusia sanoja ja käsitteitä voit harjoitella esimerkiksi muistikorteilla. Niitä voit tehdä joko paperilapuille tai sähköisten ilmaissovellusten kuten CRAMin tai Quizletin avulla. Kirjoita sana tai käsite yhdelle puolelle ja sen määritelmä toiselle puolelle. Yksinkertaista ja toimivaa!

  • Avainsanalistat

Listaa vihkoosi tai puhelimesi sovellukseen ylös tekstin keskeisiä käsitteitä tai kohtia avainsanoina. Älä käytä kokonaisia lauseita, vaan pyri muistelemaan jälkikäteen avainsanojen avulla tekstin pääkohdat ja niiden merkitykset.

  • Miellekartat eli mind mapit

Miellekartat auttavat avaamaan opiskeltavan tekstin sisältöä ja hahmottamaan laajoja kokonaisuuksia omien mielleyhtymien kautta. Kirjoita kartan keskelle pääkäsite (esimerkiksi ”keskiaika”). Kerää pääkäsitteen ympärille siihen liittyviä aiheita, kysymyksiä, ajatuksia ja oivalluksia. Yhdistä toisiinsa liittyvät asiat viivoilla. Kokeile värejä ja piirroksia osana miellekarttaa, sillä ne voivat tehostaa muistamista.

  • Käsitekartat

Käsitekarttojen avulla voit opetella ymmärtämään käsitteiden välisiä suhteita ja niiden muodostamia loogisia kokonaisuuksia. Käsitekartat etenevät ylhäältä alas, yleisemmältä tasolta yksityiskohtiin. Jokainen käsite on omassa lokerossaan ja omalla tasollaan. Käsitteestä toiseen piirretään viiva, joka havainnollistaa niiden välistä suhdetta. Ylhäältä alaspäin etenevä käsitekartta voisi olla esimerkiksi Eläimet -> selkärankaiset -> nisäkkäät, linnut, sammakot, kalat, matelijat.

  • Puheen nauhoittaminen ja saneluohjelmat

Kerro omin sanoin opiskelemastasi sisällöstä. Voit esimerkiksi ajatella, että yrität opettaa sen jollekulle toiselle. Mitkä asiat olisivat silloin olennaisimpia ja mitä niistä olisi hyvä ymmärtää? Käytä puhelimesi nauhuria ja kuuntele oma puheesi. Voit myös käyttää ilmaista saneluohjelmaa, joka kirjaa ylös puheesi.

 

Kaipaatko lisää vinkkejä reaaliaineiden, matematiikan ja kielten opiskeluun? Klikkaa alta opiskelutekniikka-kursseillemme:

Lue lisää

 

Kuva: Sticker Mule / Unsplash