Tutorhouse Pyydä yhteydenottoa
« takaisin blogin etusivulle

Miksi filosofian opiskelu kannattaa? Tässä 7 syytä

06.08.2020  |  Lukio, Opettajilta

filosofian opiskelu

Tuntuuko ajatus filosofian opiskelusta vieraalta? Tutorhousen Digiluokan filosofian opettaja Vesa Kuronen kertoo, mitä hyötyä filosofian opiskelusta on. Lue tämä postaus ennen kuin teet syksyn kurssivalinnat!

Lähdet kävelylle metsään, viidakkoon, erämaahan tai ennestään tuntemattoman suurkaupungin kaduille ilman karttaa tai kompassia.

Törmäät kulkiessasi sinulle oudontuntuisiin lajeihin ja ilmiöihin, ja eteesi avautuu maisemia ja näköaloja, joita saattaa aluksi olla hankala käsittää ja ymmärtää. Matkallasi tunnet välillä olevasi perin juurin eksyksissä, koska tuttuja kiintopisteitä on vaikea löytää.

Aika monella opiskelijalla saattaa aluksi olla edellä kuvatun kaltainen tunne, kun saa ensimmäisen kosketuksen lukiofilosofiaan.

 

Miksi filosofia voi tuntua vaikealta?

Filosofiaa pidetään usein vaikeana ja hankalasti lähestyttävänä tieteenä. Filosofian kursseilla tuleekin vastaan paljon uusia käsitteitä ja ajatusrakennelmia, jotka helposti aiheuttavat hämmennystä.

Filosofian ymmärtämistä helpottaa kuitenkin, kun oivaltaa, mihin se perustuu. Filosofia perustuu nimittäin ihmettelylle ja uteliaisuudelle. Parhaimmassa tapauksessa filosofia avaa uusia polkuja entistä rohkeamman ja avoimemman uteliaisuuden ja ihmettelyn maailmaan.

Tämän jälkeen uudet maastot ja ilmiöt eivät enää tunnukaan ihan niin kummallisilta kuin alun perin ajatteli.

 

Miksi opiskella filosofiaa?

Filosofian opiskelusta on myös konkreettista hyötyä. Filosofia antaa välineitä kriittiseen ajatteluun, sen avulla oppii ymmärtämään paremmin erilaisia tiedollisia kokonaisuuksia ja sen avulla on mahdollista kehittää kykyään perustella mielipiteitään. Filosofia kehittää myös luovuutta ja mielikuvitusta erilaisten ajatuskokeiden avulla.

Filosofian opiskelusta on näiden taitojen kehittymisen myötä hyötyä myös ylioppilaskirjoituksissa. Nykyisin ylioppilaskirjoitusten reaaliaineiden arvioinneissa painotetaankin edellä mainittuja taitoja tiedollisten sisältöjen hallinnan lisäksi.

Nämä ovat tietysti myös taitoja, joita entistä monimutkaisemmaksi muuttuvassa maailmassa ja yhteiskunnassa tarvitaan.

 

Vesa Kuronen

Tutorhousen Digiluokan filosofian opettaja

 

Tutustu Digiluokan kursseihin