Tutorhouse Pyydä yhteydenottoa
« takaisin blogin etusivulle

Viime hetken vinkit matematiikan yo-kokeeseen

13.03.2020  |  Lukio, Ylioppilaskirjoitukset

Matikan-yo-koeJännittääkö edessä oleva matematiikan ylioppilaskoe? Tutorhousen matematiikan opettaja Juhani Kaila antaa vinkkejä koetilanteeseen ja tarjoaa tärppejä viime hetken kertaamiseen.

Kun matematiikan yo-koe lähestyy, monia saattaa mietityttää paitsi kurssisisältöjen hallitseminen, myös omat tekniset taidot. Miten asennoitua, jos eri laskinohjelmien käyttö ja vastausten kirjaaminen sähköisesti stressaavat? Laadimme avuksesi lyhyen mutta toimivan koestrategian.


1. Lue koko koe läpi ajatuksella

"Hyvä strategia on, että ensimmäisen puolen tunnin aikana lukee läpi koko kokeen, sekä A- että B-osion", ohjeistaa Tutorhousen matematiikan opettaja Juhani Kaila.

Mielesi on virkeimmillään kahden ensimmäisen koetunnin aikana. Silloin pystyt parhaiten arvioimaan, minkä tyyppisiä tehtäviä kannattaa valita B-osiossa. Jos tutustut niihin vasta myöhemmin, voi Kailan mukaan tulla herkemmin virhevalintoja.

"A on perusosio, jonka kaikki 4 tehtävää ovat pakollisia. Siinä täytyy olla tarkkana, koska tehtävät saattavat olla teknisesti vaativia", Kaila sanoo.

B1-osiossa tulee tehdä kolme tehtävää viidestä ja B2-osiossa valitaan kolme tehtävää neljästä. Vaikka B2 on lähtökohtaisesti haastava, älä lannistu!

"Kannattaa ajatella koetta pelinä, jossa vain kerätään mahdollisimman paljon pisteitä", opettaja rohkaisee.

 


2. Keskity aina ensisijaisesti ongelmanratkaisuun

"Sähköiset ohjelmat ovat vain välineitä. Edelleen täytyy keskittyä ongelmanratkaisuun ja pitää huolta, että vastauksessa on punainen lanka. Harkitse siis tarkkaan, mitä ilmaiset sähköiselle puolelle", Kaila muistuttaa.

Jos esimerkiksi joku funktio ei toimi, ota rauhallisesti ja käytä selkeää sanallista ilmaisua. Tärkeintä on osoittaa sensorille, että olet ymmärtänyt asian ja sinulla on tulos valmiina.

"Merkkikaavioiden kohdalla voit jopa käyttää hiirtä ja piirtää vapaalla kädellä kuvan. Kyse ei ole estetiikasta, vaan dokumentaatiosta eri tavoilla."

Yksityisopetuksesta apua, varaa kokeilukerta!


3. Tärppejä pitkään ja lyhyeen matematiikkaan

"Pitkässä matikassa hyvin pisteitä tuottavia tehtäviä on tullut yleensä lukuteoriasta ja logiikasta. Myös geometriaa kannattaa kerrata monella tasolla, sillä se on ydinkurssiasiaa", neuvoo Kaila.

"Lyhyessä matikassa on syytä kerrata tarinakehyksillä höystettyjä sanallisia tehtäviä, jotka vaativat oleellisen hahmottamista ja jäsentämistä matemaattiseen muotoon", hän jatkaa.

"Usein talous- ja tilastomatematiikasta on tullut kysymyksiä ja niiden kertaamisesta on monille hyötyä myös jatko-opintoja ajatellen."

 

Kaipaatko kertausapua yo-kirjoituksiin? Tutorhousen abikurssilla opit tehokkaasti max. 10 oppilaan pienryhmässä kokeneen opettajan johdolla ja varmistat hyvät yo-arvosanat!

Tutustu abikursseihin

Kuva: Jeshoots.com / Unsplash

Artikkeli julkaistiin alun perin 14.3.2019, mutta se tarkistettiin ja päivitettiin 8.11.2022.