Ethän valmistaudu historian yo-kokeeseen enää vanhentuneen kaavan mukaan? Tutorhousen historian opettaja Ville Hirvonen antaa vinkit historian nyky-yo-kokeessa onnistumiseen sekä ohjeita valmistautumiseen.
Mitä kannattaa erityisesti kerrata ja painottaa historian yo-kokeeseen valmistautuessa?
Historian yo-kokeessa painottuvat kolme ensimmäistä opintojaksoa (HI1-HI3), joten niihin kannattaa panostaa.
Yksittäisiä faktoja tärkeämpää on hallita suuria kokonaisuuksia, joten pidä huolta siitä, että osaat vertailla historiallisia aikakausia toisiinsa. Jos kykenet kertomaan esimerkiksi keskiajan kohdalla mitkä valtakunnat olivat silloin voimakkaita, mikä oli naisen asema, minkälainen talousjärjestelmä oli käytössä, mikä oli ihmisen ja ympäristön suhde ja mitkä olivat ajan innovaatioita, on sinulta vaikea kysyä yo-kokeessa mitään mihin sinulla ei olisi jotakin sanottavaa. Kun hallitset yleisellä tasolla antiikin, keskiajan ja uuden ajan kaltaiset aikakaudet, varmistut siitä, että osaat myös vertailla niitä toisiinsa.
Millainen on hyvä vastaus historian yo-kokeessa?
Hyvässä vastauksessa tehtävänannon olennaiset asiat on osattu ajoittaa ja käsitteet määritellä monipuolisesti. Hyvä vastaus etenee loogisesti ja siten, että lukijan on helppo seurata sitä, vaikka vastauksessa ”hypittäisiinkin” välillä ajassa.
Historian tehtävissä myös lähdekritiikin merkitys korostuu. On tärkeää ymmärtää, että neuvostoliittolaiset ja suomalaiset lähteet saattavat antaa talvisodasta aivan erilaisen kuvan.
Mikä on yleisin kokelaan tekemä virhe historian yo-vastauksessa?
On varsin yleistä, että kokelas on kuvaillut hyvin esimerkiksi renessanssimaalaukseen liittyvää aineistoa, joka on ollut yo-kokeessa ja löytänyt aineistosta lähes kaikki renessanssin tyylisuunnan piirteet, mutta opiskelija ei ole osannut lisätä vastaukseen kontekstia eli kertonut siitä, milloin kyseinen tyylisuunta on vaikuttanut ja mikä sen merkitys ihmisten elämälle oli. YO-kokeessa tulee siis osata lisätä vastaukseen myös asioita, joita ei suoraan tehtävänannossa kysytä.
Mitä vinkkejä tai tärppejä antaisit abille?
Älä käytä valmistautumistasi siihen, että tankkaat yksittäisiä vuosilukuja. Vuosiluvutkin jäävät mieleen, kun hallitset eri aikakausien ominaispiirteet ensin hyvin.
On myös tärkeää, että ymmärrät asioiden syy-seuraus -suhteet. Ei ole kiinnostavaa tietää, että eurooppalaiset aloittivat suuret löytöretket 1400-luvulla. Sen sijaan on hyvinkin kiinnostavaa pohtia miksi näin oli, mitä seurauksia asialla oli ja miksi juuri eurooppalaiset.
Kysy itseltäsi jokaisen suuren historiallisen muutoksen kohdalla kaksi kysymystä: miksi ja mitä siitä seurasi?
Lisäksi turhan moni opiskelija lähtee valmistautumaan historian yo-kokeeseen vanhentuneen kaavan mukaan. Kokeessa ei enää kysellä sotien rintamalinjoja ja keskitytä pelkästään poliittiseen historiaan, vaan erityisesti ympäristö- ja sosiaalihistoria ovat lisänneet painoarvoaan. Opiskelijoita kiinnostavat usein nimenomaan maailmansodat, minkä vuoksi pettymys voi monella olla suuri, kun niistä ei aina tule kokeeseen kysymyksiä tai kysymykset saattavat liittyä esimerkiksi naisten asemaan kotirintamalla tai maailmansotien vaikutukseen taiteessa.
Pidä siis huoli siitä, että osaamisesi on laaja-alaista, eikä rajoitu vain sinua erityisesti kiinnostaviin aiheisiin. Tsemppiä kirjoituksiin!
Tutorhousen historian abikursseilla varmistat osaamisen ja hyvät yo-arvosanat! Pienissä 3-10 oppilaan ryhmissä saat yksilöllistä opetusta kokeneelta opettajalta.