Tutorhouse Pyydä yhteydenottoa
« takaisin blogin etusivulle

Pitkän matematiikan viikkopajassa on aikaa kysyä ja kerrata

27.10.2021  |  Oppiminen ja motivaatio, Ajankohtaista, Lukio

Pitkän matikan viikkopaja (1)

Tutorhousen matematiikan opettaja Tanja Eskelinen kertoo, että viikkopajassa lukiolaisen ei tarvitse jännittää osaamistaan.

Tanja Eskelinen on ohjannut Tutorhousen pitkän matematiikan viikkopajoja syyskuun alusta lähtien. Pienryhmissä jokainen lukiolainen saa apua juuri niihin tehtäviin, joiden ratkaiseminen on yksin hankalaa.

Lukion ykkösten ja kakkosten viikkopajat pidetään etänä ja niissä on mukana opiskelijoita ympäri Suomea. He jakavat itselleen vaikeat tehtävät ja niitä koskevat kysymykset yhteiseen Google Drive -kansioon ennen jokaista tapaamista. Puolitoista tuntia kestävän opetuskerran aikana ongelmia ratkotaan opettajan johdolla.

"Tehtävän lähettänyt opiskelija juttelee siitä kanssani ja muut ovat kuulolla. Laitan näytönjaon päälle ja selostan mitä teen. Kysyn, onko opiskelija ymmärtänyt, onko hänellä kysyttävää ja mikä tehtävässä oli haasteellinen kohta. Siinä kaikki näkevät ja oppivat sen tehtävän", kertoo Eskelinen viikkopajan kulusta.

 

Yhdessä pohtiminen auttaa oppimaan

Matematiikan opettaja on huomannut, että viikkopajassa opiskelijat uskaltavat kysyä rohkeammin kuin tavallisessa luokkatilanteessa. Hän uskoo tämän johtuvan muun muassa siitä, ettei hän arvioi ja anna koenumeroita. Siksi osallistujat eivät jännitä, mitä hän ajattelee.

"Ei ole tyhmiä kysymyksiä! On ihanaa, kun opiskelijat kysyvät ja selvittävät asioita. Haluan auttaa heitä oppimaan ja tuoda matikan opiskeluun iloa", Eskelinen hehkuttaa.

Hänen mukaansa pienryhmäläiset ovat pitäneet yhdessä laskemisesta. Joillekin on ollut helpottavaa, ettei ole tarvinnut pähkäillä vain itsekseen.

"Eräs opiskelija koki, että tuli samalla yhdessä kerrattua asioita ja valmistauduttua kurssikokeeseen. Toinen hämmästeli, miten paljon ehtii tekemään 90 minuutin aikana ja että näkee ohjelmistojen käyttöä", kertoo opettaja saamastaan palautteesta.

Lue lisää: 10 vinkkiä menestykseen - lukion pitkä matematiikka

 

Laskinohjelmistojen harjoittelu tärkeässä roolissa

Viikkopajassa käyvät lukiolaiset suorittavat matematiikan kursseja tai moduuleja eri tahdissa. Lisäksi heillä on käytössään eri kustantajien oppimateriaaleja.

Eskelinen kertoo, ettei tehtävien vaihtelevuus ole kuitenkaan haitannut osallistujia. Koska samoja aiheita esiintyy kirjasarjojen kesken eri kohdissa, saa jokainen hyödyllistä kertausta perusasioista.

Opettajan mielestä on tärkeää, että viikkopajassa tehtäviä ratkaistaan myös laskinohjelmistojen avulla. Niiden osaamista edellytetään yo-kokeessa, mutta välttämättä kaikki eivät saa niihin tarpeeksi opastusta omassa koulussaan.

Teknisten apuvälineiden lisäksi Eskelinen saattaa opettaa myös yo-tehtävien ratkaisemista, jos oppilaiden kysymyksiltä jää aikaa. "Haluan tuoda esille ajatusta, että yo-kokeet eivät ole hirveä mörkö. Sieltä löytyy joka kurssista jokin tehtävä ja toisinaan mukana on vähän helpompiakin juttuja", hän toteaa hymyillen.

 

Osallistu sinäkin viikkopajaan! Voit tulla mukaan etäryhmiin myös kesken lukuvuoden.

Tutustu viikkopajaan

 

Kuva: Unsplash