Siintävätkö yo-kirjoitukset vasta tulevaisuudessa vai osallistuitko yo-kokeisiin ensimmäistä kertaa tänä vuonna? Siinä tapauksessa kuulut uuden tutkintorakenteen piiriin. Tästä postauksesta löydät vastaukset sitä koskeviin yleisiin kysymyksiin.
Jos kirjoitan matematiikan, tarvitseeko silloin kirjoittaa ruotsia?
Klassikkokysymys! Periaatteessa ei. Se riippuu siitä, mitä kokonaisuudessaan sisällytät yo-tutkintoosi.
Uuden mallin mukaan yo-tutkinnossa täytyy suorittaa vähintään viisi koetta. Niistä ainut kaikille pakollinen on äidinkieli. Sen lisäksi sinun tulee valita neljä ainetta vähintään kolmesta näistä kategorioista:
- matematiikka
- toinen kotimainen kieli
- reaaliaineet
- vieraat kielet.
Riittää, että yksi valinnaisista aineista on on pitkän oppimäärän mukainen. Ylärajaa kokeiden määrälle ei ole, joten jos kielitaitosi on hyvä, mikset kokeilisi ruotsiakin?
Mitkä yo-kokeet ovat maksuttomia?
Jos aloitit lukion suoraan peruskoulun jälkeen syksyllä 2021, voit suorittaa maksutta viisi yo-koetta sekä niiden hylättyjen kokeiden uusinnat. Siksi valmistumisen kannalta tärkeimmät kokeet kannattaa valita maksuttomiksi.
Jos suoritat enemmän kuin viisi yo-koetta, ylimenevistä kokeista tulee jokaisesta 34 euron maksu. Myös hyväksytysti suoritettujen yo-kokeiden uusiminen on maksullista.
Montako kertaa hylätyn yo-kokeen voi uusia? Entä hyväksytyn?
Jos yo-tutkinnon suorittaminen on vielä kesken, voit uusia hylätyn kokeen kolme kertaa seuraavan kolmen tutkintokerran aikana. Eli jos saat hylätyn tuloksen esimerkiksi kevään 2023 kirjoituksissa, viimeinen mahdollinen uusintayritys on syksyllä 2024.
Sen jälkeen peli ei ole täysin menetetty, koska uusi tutkintorakenne on aiempaa joustavampi. Jos saat valmistumiseen vaadittavasta kokeesta hylätyn kolmannella tutkintokerralla, voidaan suorittamisoikeutta pidentää kuuteen tutkintokertaan.
Hyväksyttyjä yo-kokeita voit uusia niin monta kertaa kuin haluat, myös ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen. Apua korottamiseen saat Tutorhousen yksityisopetuksesta tai abikursseilta.
On vaikeuksia päästä läpi pitkän matikan yo-kokeesta. Mitä voin tehdä?
Jos tutkintoosi sisältyy jokin muu pitkän oppimäärän mukainen koe (esimerkiksi A-englanti), voit vaihtaa pitkän matematiikan yo-kokeen lyhyen oppimäärän kokeeseen. Tämä koskee myös muita aineita, joissa tarjotaan pitkää ja lyhyttä oppimäärää.
Miten kompensaatiopisteet toimivat?
Tutkintoon vaadittavista viidestä kokeesta yhden voi kompensoida. Siispä yksi hylätty koe ei vielä johda koko tutkinnon hylkäämiseen, vaan voit valmistua muista arvosanoista saamiesi pisteiden avulla.
Kannattaa tosin muistaa, että kompensaatiota ei voi saada, jos on jättänyt tulematta kokeeseen, jättänyt sen kesken tai jäänyt kiinni vilpistä.
Nykyisessä tutkintorakenteessa on käytössä enää vain yksi hylättyä tarkoittava arvosana, i. Kompensaatiopisteiden määräytyminen ei ole kuitenkaan muuttunut. Hyvittääksesi yhden hylätyn kokeen sinun tulee saada yhteensä 10 kompensaatiopistettä, jotka määräytyvät näin:
- L: 7 pistettä
- E: 6 pistettä
- M: 5 pistettä
- C: 4 pistettä
- B: 3 pistettä
- A: 2 pistettä
Jo neljä B:tä tai ABBA riittävät kompensoimaan yhden hylätyn kokeen!
Milloin yo-kokeisiin pitää ilmoittautua?
Kuten ennenkin, eli kevään yo-kirjoituksiin viimeistään 1.12. ja syksyn yo-kirjoituksiin 5.6. mennessä. Ilmoittautumisen voi perua ilmoittautumisajan sisällä. Sen jälkeen erillistä perumislupaa voi hakea vain erityisen painavasta syystä oman lukion rehtorin avustuksella. Sama koskee myöhässä tehtäviä ilmoittautumisia.
Varmista hyvät yo-arvosanat Tutorhousen abikurssien avulla! Yhdellä kurssilla on aina max. 10 oppilasta, joten saat yksilöllistä ohjausta kokeneelta opettajalta.
Lähteet: Ylioppilastutkintolautakunta ja sen pääsihteeri Tiina Tähkä.
Kuva: Canva