Tutorhouse Pyydä yhteydenottoa
« takaisin blogin etusivulle

Lukiolaisen vanhempi: Näin tuet abia ylioppilaskirjoitusten alla

29.01.2024  |  Vanhemmille, Oppiminen ja motivaatio

ylioppilaslakki, valkolakki, ylioppilasjuhlaYlioppilaskirjoitukset stressaavat jonkin verran suurinta osaa abeista. Pieni määrä stressiä auttaa opiskelussa, mutta toisinaan paineet kasvavat liian suuriksi. Miten vanhempi voi tukea abiturienttia keskellä luku-urakkaa?

Kurssimuotoinen lukio valmistelee opiskelijoita loppurutistukseen. Joillain kuuden viikon välein oleva koeviikko ohjaa kuitenkin siihen, että jakson ajan opiskelua lykätään ja koeviikolla otetaan itseä niskasta kiinni. Tutorhousen erityisopettaja Anne Hällforsin mukaan sellainen opiskelutapa ei kuitenkaan ennusta kovin hyvää kirjoitusten kannalta eikä viimeisen illan paniikkilukeminen enää ylioppilaskirjoituksiin valmistauduttaessa toimi.


Luota nuoreen

Nuoret toivovat usein, että vanhemmat luottaisivat heihin ja siihen, että he hoitavat koulutyönsä kunnialla ja kysyvät apua tarvittaessa. Useimpia hermostuttaakin jatkuva kysely siitä, minkä verran tuleva ylioppilas on lukenut ja onko kaikki kurssit jo käyty. Tärkeintä olisikin ylläpitää keskusteluyhteyttä ja kysyä nuorelta mieluummin vaikka muita kuulumisia.

Nuorelta voi kysyä esimerkiksi sitä, onko hänellä tarpeeksi aikaa kavereille ja harrastuksille. Ei kannata korostaa vain opiskelua ja pänttäämistä koko ajan, vaan pysyä kartalla kaikista hänen elämänsä osa-alueista. Silloin nuori saattaa suhtautua positiivisemmin myös kouluasioista puhumiseen.

 

Anna tilaa - myös epäonnistumiselle

Moni abi tekee lukuloman ajaksi lukusuunnitelman. Häneltä voi kysyä, saako suunnitelmaa vilkaista. Vanhempi voi tarjoutua auttamaan lukusuunnitelman kanssa. Vältä kuitenkin vahtimista ja sen sijaan auta, jos nuori sitä itse pyytää. Hän saa itse päättää, näyttääkö hän lukusuunnitelmansa vai ei. Useimmat abiturientit ovat täysi-ikäisiä ja itsenäistymässä.

Kannattaa pitää mielessä, että joskus nuoren täytyy saada myös epäonnistua. Lukiolaisen kehitystä ei tue se, että vanhemmat silottelevat kaiken nuoren edessä. Epäonnistumisesta voi oppia huomattavasti enemmän, kun huomaa itse, että tulevaisuudessa onkin toimittava jollain toisella tavalla onnistuakseen.

Lataa ilmainen lukusuunnitelmapohja

 

Muista tukea myös ahkeraa ja omatoimista

Tunnollinen opiskelija saattaa stressaantua ylioppilaskirjoituksista liikaa, etenkin jos hän jännittää riittävätkö omat yo-arvosanat jatko-opintopaikan saamiseen. Stressin tunnistaminen voi olla vaikeaa.

- Useimmiten huoltajat tuntevat oman nuorensa parhaiten ja huomaavat ajoissa, että kaikki ei ole ehkä kohdallaan. Kyselyn, keskustelun ja normaalin arjen kanssakäymisen lomassa kuulee, miten nuorella menee, Hällfors summaa.

Väsyneen nuoren kanssa tulee helpommin konflikteja. Vanhemmat voivat olla liiankin lähellä, ja siksi heille puhuminen on hankalaa. Lukioissa on kuitenkin oppilashuoltoryhmän jäseniä ryhmänohjaajasta koulupsykologiin, joihin ottaa yhteyttä. Heidän kanssaan nuoren voi olla helpompi käsitellä asiaa.

Monen opiskelijan luku-urakka jatkuu vielä kirjoitusten jälkeenkin, jos edessä on pääsykokeisiin valmistautuminen. Joillekin se sopii hyvin ja lukeminen voi olla hyvin erilaista, kun tavoitteena on unelmien opiskelupaikka. Tapoja on yhtä monta kuin nuoriakin, Hällfors muistuttaa.

- Stressi on hyvin yksilöllistä ja tärkeintä on oman jaksamisen seuraaminen.

 

Abikursseillamme lukiolainen kertaa tehokkaasti yo-kirjoituksiin 3-10 oppilaan pienryhmissä kokeneen opettajan johdolla. Kursseja online ja Helsingissä.

Tutustu kevään pre-abikursseihin ja abikursseihin

Ota yhteyttä