Tutorhouse Pyydä yhteydenottoa
« takaisin blogin etusivulle

Näin tuet ekaluokkalaisen vieraan kielen oppimista

15.08.2019  |  Vanhemmille, Oppiminen ja motivaatio, Alakoulu

varhaistettu-kieltenopetusMiten pientä koululaista voi auttaa omaksumaan vierasta kieltä, etenkin jos lukutaito on vasta kehittymässä?

Aiemmin vierasta kieltä on voinut opetella heti peruskoulun alussa vain runsaassa kolmasosassa kunnista, mutta tänä lukuvuonna kaikki Suomen ekaluokkalaiset aloittavat A1-kielen opiskelun. Varhennetussa kieltenopetuksessa pienet oppilaat pääsevät tutustumaan vieraaseen kieleen lähellä voimakkainta kielellistä herkkyyskautta, joka ajoittuu 0-6 vuoden ikään.

Koska lapset suhtautuvat kieliin luonnostaan uteliaasti ja avoimesti, on tätä myönteistä asennetta mahdollista vahvistaa niin, että se kestää läpi elämän. Varhain aloitettu vieraan kielen opiskelu luo hyvän pohjan oppia kieliä myös myöhemmissä vaiheissa. Ja mitä useampaa kieltä osaa, sitä helpompaa on omaksua lisää uusia kieliä!

 

Tässä vinkkejä siihen, miten voit kotona tukea ekaluokkalaisen intoa ja auttaa hänen kielitietoisuutensa kehittymistä:

1. Vanhemman kiinnostus ja myönteinen asenne tukevat lapsen motivaatiota. Sinun ei tarvitse olla vieraiden kielten mestari, vaan tärkeintä on näyttää kiinnostusta lapsen kielen opettelua kohtaan ja yhdessä keskustella niistä asioista, joita oppitunneilla on käyty läpi.

2. Lue ääneen. Samoin kuin lapsen lukutaidon kehittymisessä, myös vieraiden kielten opettelussa on eduksi, että kielestä tehdään mukava, yhteinen asia. Samalla lapsi myös kuulee eri tapoja käyttää kieltä.

3. Koska useat ekaluokkalaiset vasta opettelevat lukemaan ja kirjoittamaan, on vieraaseen kieleen luontevaa tutustua esimerkiksi yksinkertaisten laulujen ja lorujen avulla. Voitte vaikka yhdessä kuunnella ja opetella ulkoa jonkun vieraskielisen laulun ja selvittää, mistä se kertoo.

4. Tuttujen arkiesineiden nimeäminen opeteltavalla kielellä ja muistikorttipelit auttavat omaksumaan uusia sanoja. Samoin myös lapselle entuudestaan tutut leikit, joihin voi ujuttaa mukaan esimerkiksi uusia ilmauksia kuten tervehdyksiä tai pyyntöjä.

5. Kun annat palautetta, älä keskity pääasiassa virheiden korjaamiseen, vaan kannusta lasta nimenomaan yrittämään ja kokeilemaan. Kielen opettelu vaatii paljon toistoja ja kärsivällisyyttä. Niin kutsuttua "kielipäätä" ei ole olemassa, vaan ihan kaikki voivat oppia kieliä. Ratkaisevaa on motivaatio ja se, että löytää itselle toimivat tavat oppia.

 

PYYDÄ MAKSUTON OPETUSTARPEEN KARTOITUS

Lähteet: Kieliverkosto, Varhaista kielenoppimista kaikkialla, Yle Uutiset, Aamulehti

Kuva: Ramin Talebi / Unsplash