Tutorhouse Pyydä yhteydenottoa
« takaisin blogin etusivulle

5 vinkkiä koejännityksen voittamiseen

22.09.2022  |  Opiskelutekniikka, Ylioppilaskirjoitukset

Koejännitys

Hikoavatko kämmenesi ennen koetta, nouseeko syke? Pelottaako, ettet saa tietoa päästäsi paperille ymmärrettävään muotoon? Moni peruskoululainen ja lukiolainen jännittää kokeita, joten et ole asian kanssa yksin! Näillä vinkeillä kukistat koejännityksen.

1. Pyri selvittämään, mikä hermostuneen olon aiheuttaa

Jännittyneisyyden syitä kannattaa pohtia. Oletko liian vaativa itseäsi kohtaan? Asetatko itsellesi joka kerta huippukorkeat tavoitteet ja pelkäät siksi epäonnistuvasi? Onko takana huonoja kokemuksia koetilanteista? Mieti, mikä olisi pahinta mitä voisi tapahtua, jos epäonnistut. Usein seuraukset eivät ole niin kohtalokkaita kuin kuvittelemme.

 

2. Kokeile mielikuvaharjoittelua

Kun olet selvittänyt itsellesi jännityksen syyn, voit koettaa purkaa sitä mielikuvaharjoittelulla. Kuvittele mielessäsi onnistunut, rento koetilanne tai esitelmä. Mielikuvaharjoittelua on hyvä tehdä etukäteen useita kertoja.

 

3. Älä selaile kirjoja ja muistiinpanoja paniikissa juuri ennen suoritusta

Viimeisillä minuuteilla harvemmin ehdit enää oppia uutta. Kannattaa siis käyttää koetta edeltävä hetki rentoutuneen olon hakemiseen, jotta koejännitys ei pääse kasvamaan. Valmistaudu mieluummin kokeeseen hyvissä ajoin ja hyödyntämällä erilaisia opiskelutekniikoita.

 

4. Rauhoita olotilaa ennen koetta tai esitelmää

Tee vaikkapa pieni happihyppely korttelin ympäri tai kuuntele miellyttävää musiikkia ennen koetta. Jos jännittynyt olo on jo ehtinyt iskeä, kokeile jännittää kaikki lihaksesi hetkeksi ja sen jälkeen rentouttaa – ylimääräinen jännitys karisee kropasta. Pieni fyysinen suoritus voi helpottaa rentoutumista.

 

5. Hae apua jännitykseen

Pieni jännitys on hyvästä ja voi auttaa keskittymään. Se menee yleensä ohi esitelmän ensi minuuttien aikana tai kun koepaperin saa eteensä. Jos kuitenkin huomaat jähmettyväsi paperin eteen esimerkiksi puolen tunnin ajaksi tai pidemmäksikin, kannattaa ongelmaan hakea apua koulun aikuisilta. Älä jää jännityksen kanssa yksin!

Lue myös tämä: Näin saavutat omat opiskelutavoitteesi

 

Yksityisopetuksesta apua, varaa kokeilukerta!