Äidinkielen kirjoitustaidon yo-kokeessa voit laatia joko pohtivan, näkökulmia avaavan tai kantaa ottavan tekstin. Tässä 6 vinkkiä, joita voit hyödyntää sekä lukiokurssilla että ylioppilaskokeessa!
1. Ymmärrä aineisto
Kirjoitustaidon vastauksessa sinun tulisi ikään kuin keskustella aineistojen kanssa. Siksi sinun kannattaa käydä aineistot huolellisesti läpi ja varmistaa, että ymmärrät mitä niissä sanotaan.
Sen jälkeen voit merkitä aineistoihin ne kohdat, jotka herättävät sinussa ajatuksia tai tarpeen kommentoida.
2. Valitse aihe, josta sinulla on sanottavaa
Hyvä kirjoitustaidon vastaus on selkeä, sidosteinen ja omaääninen kokonaisuus.
Valitse siis aihe ja aineistot, joista sinulla on eniten ajatuksia, tietoa sekä kokemuksia. Se tekee tekstistäsi kiinnostavamman ja mahdollistaa aiheen monipuolisen käsittelyn.
3. Noudata tehtävänantoa
Lue tehtävänanto tarkasti, jotta varmasti ymmärrät, minkä tyyppinen teksti sinun tulisi kirjoittaa. Keksi tekstillesi oma otsikko, joka ilmentää valitsemaasi aihetta ja näkökulmaa.
4. Suunnittele
Tutki aineistoon merkkaamiasi kohtia ja hahmottele avuksesi ajatuskartta tai lista ideoistasi. Kirjoita ylös kaikki ajatuksesi ja näkemyksesi ilman suurempaa kontrollointia. Sisältöä voit karsia myöhemmin.
Suunnittele tekstin rakenne kirjaamiesi ideoiden pohjalta. Näin pääset kirjottamisessa hyvin alkuun ja vältät tyhjän paperin kammon. Inspiraatio ei tule odottelemalla vaan tekemällä!
5. Muista selkeä viittaustekniikka
Lukijan on aina nähtävä, mitkä asiat ovat peräisin aineistosta ja mikä on omaa ajatteluasi. Jos kopioit suoraan aineistosta ilman lähdeviittauksia, siitä vähennetään pisteitä tuntuvasti yo-kokeessa.
6. Kirjoita ensimmäinen versio, editoi ja tarkista
Jos sinulla on vaikeuksia edetä jonkun tekstisi kohdan kanssa, siirry työstämään jotain toista kappaletta. Palaa haasteelliseksi kokemaasi kohtaan myöhemmin.
Pyri ensin kirjoittamaan koko teksti valmiiksi ja aloita editointi vasta sen jälkeen.
Tarkista, että olet pysynyt valitsemassasi näkökulmassa ja että tekstisi ydinajatukset käyvät lukijalle selkeästi ilmi. Pääosassa on oma ajattelusi, joten älä sorru pelkkään aineiston referoimiseen.
Tarkista myös oikeinkirjoitus ja varmista, että tekstisi on helppolukuista.
Lisävinkki: lue enemmän, kirjoitat paremmin
Koska äidinkielen yo-kokeessa ajattelutaidot ja kypsyys ovat tärkeitä, kaikenlainen lukeminen on hyödyllistä. Lukeminen kehittää niin sanottua kielitajua, sanavarastoa ja selkeiden lauserakenteiden hallintaa.
Ota lukulistallesi sanomalehtiä, kaunokirjallisuutta, tietokirjoja ja eri oppiaineiden kirjoja. Myös podcastit ja äänikirjat ovat hyviä tapoja omaksua erilaisia ilmaisukeinoja ja kehittää omaa ajattelua.
Taitojesi kehittyminen vaatii myös aktiivista kirjoittamista. Oletko kuullut vanhan viisauden "Kirjoittamaan oppii kirjoittamalla"? Se pätee yhä.
Paranna tasoasi ja kehity kirjoittajana Tutorhousen äidinkielen abikursseilla! Enintään 10 oppilaan ryhmässä saat yksilöllistä ohjausta kokeneelta lukio-opettajalta ja varmistat hyvät yo-arvosanat.
Artikkelin lähteet: Tutorhousen äidinkielen opettaja Jonna Kuronen, Yle Abitreenit, SanomaPron Jukola-kirjasarjan Tekstioppi
Kuva: Canva