Tutorhouse Pyydä yhteydenottoa
« takaisin blogin etusivulle

6 askelta hyvään kirjoitustaidon vastaukseen

15.11.2019  |  Opiskelutekniikka, Lukio, Ylioppilaskirjoitukset

kirjoitustaidon vastaus

Äidinkielen kirjoitustaidon yo-kokeessa voit laatia joko pohtivan, näkökulmia avaavan tai kantaa ottavan tekstin. Tässä 6 vinkkiä, joita voit hyödyntää sekä lukiokurssilla että ylioppilaskokeessa!

1. Ymmärrä aineisto

Kirjoitustaidon vastauksessa sinun tulisi ikään kuin keskustella aineistojen kanssa. Siksi sinun kannattaa käydä aineistot huolellisesti läpi ja varmistaa, että ymmärrät mitä niissä sanotaan.

Sen jälkeen voit merkitä aineistoihin ne kohdat, jotka herättävät sinussa ajatuksia tai tarpeen kommentoida.

2. Valitse aihe, josta sinulla on sanottavaa

Hyvä kirjoitustaidon vastaus on selkeä, sidosteinen ja omaääninen kokonaisuus.

Valitse siis sellainen aihe ja aineistot, joihin liittyen sinulla on eniten ajatuksia ja entuudestaan tietoa ja kokemuksia. Se tekee tekstistäsi kiinnostavamman ja mahdollistaa aiheen monipuolisen käsittelyn.

3. Noudata tehtävänantoa

Lue tehtävänanto tarkasti, jotta varmasti ymmärrät, minkä tyyppinen teksti sinun tulisi kirjoittaa. Keksi tekstillesi oma otsikko, joka ilmentää valitsemaasi aihetta ja näkökulmaa.

4. Suunnittele

Tutki aineistoon merkkaamiasi kohtia ja hahmottele avuksesi ajatuskartta tai lista ideoistasi. Kirjoita ylös kaikki ajatuksesi ja näkemyksesi ilman suurempaa kontrollointia. Sisältöä voit karsia myöhemmin.

Suunnittele tekstin rakenne kirjaamiesi ideoiden pohjalta. Näin pääset kirjottamisessa hyvin alkuun ja vältät tyhjän paperin kammon. Inspiraatio ei tule odottelemalla vaan tekemällä!

5. Muista selkeä viittaustekniikka

Lukijan on aina nähtävä, mitkä asiat ovat peräisin aineistosta ja mikä on omaa ajatteluasi. Jos kopioit suoraan aineistosta ilman lähdeviittauksia, siitä vähennetään pisteitä tuntuvasti yo-kokeessa.

6. Kirjoita ensimmäinen versio, editoi ja tarkista

Jos sinulla on vaikeuksia edetä jonkun tekstisi kohdan kanssa, siirry työstämään jotain toista kappaletta. Palaa haasteelliseksi kokemaasi kohtaan myöhemmin.

Pyri ensin kirjoittamaan koko teksti valmiiksi ja aloita editointi vasta sen jälkeen.

Tarkista, että olet pysynyt valitsemassasi näkökulmassa ja että tekstisi ydinajatukset käyvät lukijalle selkeästi ilmi. Pääosassa on oma ajattelusi, joten älä sorru pelkkään aineiston referoimiseen.

Tarkista myös oikeinkirjoitus ja varmista, että tekstisi on helppolukuista.

 

Lisävinkki: kehitä kirjoitustaitoasi lukemalla

Koska äidinkielen yo-kokeessa ajattelutaidot ja kypsyys ovat tärkeitä, kaikenlainen lukeminen on hyödyllistä. Lukeminen kehittää niin sanottua kielitajua ja sanavarastoa sekä selkeiden virkerakenteiden hallintaa.

Lue siis monipuolisesti sanomalehtiä, kaunokirjallisuutta, muita oppiaineita ja tietokirjoja. Myös podcastit ja äänikirjat ovat hyviä tapoja omaksua erilaisia ilmaisukeinoja ja oppia uutta.

Tämän lisäksi olennaista on oma aktiivinen harjoittelu. Vanha viisaus "Kirjoittamaan oppii kirjoittamalla" pätee yhä!

 

Oikeanlaisia vastaustyylejä ja -tekniikoita voit harjoitella myös Tutorhousen abikursseilla! Enintään 8 oppilaan ryhmässä saat yksilöllistä ohjausta kokeneelta lukio-opettajalta.

Tutustu abikursseihin

 

Artikkelin lähteet: Tutorhousen äidinkielen opettaja Jonna Kuronen, Yle Abitreenit, SanomaPron Jukola-kirjasarjan Tekstioppi

Kuva: Canva