Tutorhouse Pyydä yhteydenottoa
« takaisin blogin etusivulle

Valmistaudutko kesällä yo-kirjoituksiin? Vältä nämä 3 virhettä

21.05.2024  |  Ylioppilaskirjoitukset

kesainen1200x628

Listasimme yleisimmät sudenkuopat syksyn ylppäreihin lukemisessa sekä vinkit siihen, miten ne voi välttää!

Hyvät aikeet ylppäreihin lukemisesta kesällä vesittyvät helposti. Toimeen olisi kuitenkin hyvä tarttua ajoissa. Jos lukemisen aloittaa vasta syyslukukauden alkaessa, tulee helposti laiminlyötyä ensimmäisen jakson muut opinnot tai valmistautumisen kanssa tulee kiire.


1. Lukusuunnitelma jää tekemättä

Kesäloma tuntuu pitkältä ajalta, mutta se voi myös kiitää ohi varkain. Suunnitelman tekeminen on tärkeää, olipa sinulla sitten tiedossa vapaa kesä, lomamatkoja tai kesätöitä, jotka vaikuttavat käytettävissä olevaan lukuaikaan. Ilman suunnitelmaa on helppo esimerkiksi aliarvioida lukemiseen tarvittava aika ja vaiva ja lykätä aloittamista tuonnemmaksi.

Lukusuunnitelman avulla vältät myös tilanteen, jossa vapaapäivinäkin stressaat lukemisesta. Jos et ole tehnyt minkäänlaista aikataulua, huomaat helposti murehtivasi jatkuvasti sitä, kuinka nytkin oikeastaan pitäisi olla lukemassa. Suunnitelman avulla pystyt myös nauttimaan ansaitusta lomastasi ja rentoutumaan!

Lataa maksuton lukusuunnitelmapohja, saat samalla vinkkejä sen tekemiseen!

 

2. Lukusuunnitelma jää noudattamatta

Suunnitelmasta ei ole juurikaan iloa, jos sitä ei noudata – yllättävää sinänsä! Kesällä voi olla erityisen vaikea tarttua toimeen, etenkin jos mennyt lukuvuosi on tuntunut raskaalta ja haluaisit vain lomailla. Mikäli on onnistunut nappaamaan kesätyöpaikan, lukeminen on ehkä viimeinen asia, joka työpäivän jälkeen on mielessä.

Oleellista on tunnistaa itselleen sopiva lukurytmi. Pohdi ja kokeile, sopivatko sinulle paremmin pidemmät lukupäivät silloin tällöin ja enemmän vapaapäiviä, vai kenties lukeminen usein, mutta vähän kerrallaan? Tutkimukset puoltavat jälkimmäistä tapaa, mikäli oppimistuloksia mitataan. Voit esimerkiksi lukea pari tuntia aina aamupäivällä, minkä jälkeen voit rauhassa lähteä nauttimaan kesäisistä päivistä. 

Tärkeää on kuitenkin, että rytmi on sellainen, jonka noudattaminen tuntuu sinusta itsestäsi hyvältä. Viilaa lukusuunnitelmaasi sitten sopivan lukurytmin mukaiseksi.


3. Kertaaminen unohtuu

Toisilla opiskelu sujuu hyvin eikä aikataulun noudattamisessakaan ole ongelmia. Ajoissa lukemisen aloittaneen kannattaa muistaa myös kerrata. Näin vältät pelon siitä, että alkukesästä opiskellut asiat unohtuisivat syksyyn mennessä. Kertaaminen kannattaa ottaa osaksi opiskelurutiineja. Se on myös hyvä tilaisuus kokeilla uusia ja erilaisia opiskelutekniikoita. Vinkkejä tähän saat maksuttomasta abioppaastamme.

 

Kaipaatko apua yo-kokeisiin valmistautumisessa? Tule Tutorhousen abikursseille, saat henkilökohtaista ohjausta enintään 10 abin pienryhmissä!

Tutustu abikursseihin

 

Kuva: Brooklyn Morgan / Unsplash