« takaisin blogin etusivulle

Takkuaako lapsen koulunkäynti? 5 vinkkiä arjen helpottamiseksi!

17.11.2016  |  Vanhemmille, Oppiminen ja motivaatio

A young girl doing her school homework.

Vaikka lapsi tai nuori haluaisi hyviä arvosanoja, saattaa koulutehtävien tekeminen olla välillä työn ja tuskan takana. "Joo joo, ihan kohta!" on vakiovastaus, kun haluaisit tietää, koska hän aikoo lukea kokeisiin.

Muista kysyä myös itseltäsi, vaaditko lapseltasi liikaa keskittymisolosuhteisiin nähden! Ethän itsekään pysty keskittymään töihisi, jos sinut jatkuvasti keskeytetään. Joskus ratkaisu voi löytyä pienistäkin koululaisen tai lukiolaisen arkea helpottavista asioista.

1. Minimoi häiriötekijät

Kotona saattaa olla yllättävän hälyisää. Muuta perhettä voi olla hankalampi pitää hiljaisena, mutta taustahälyä voi koettaa häivyttää esimerkiksi korvatulppien tai musiikin avulla.

2. Apua opiskeluun uudessa ympäristössä

Vaikka kodin äänet eivät häiritsisikään, siellä voi olla yksinkertaisesti liian paljon houkuttimia. Silloin ei keskittyminenkään luonnistu. Läksyjen tekemistä ja kokeisiin lukemista voi kokeilla vaikkapa kirjastossa.

3. Keskittyminen paranee, kun tekee yhtä asiaa kerrallaan

Opiskellessa on syytä keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Siirtyminen asiasta toiseen keskeyttää aina huomion ja rasittaa muistia. Multitasking ei kannata, jos tavoitteena on uuden asian oppiminen! Siksi myös esimerkiksi puhelin on syytä pitää äänettömällä ja poissa näkyvistä opiskelun aikana. Jokaisella näytön vilkaisulla keskittyminen herpaantuu ja oppiminen on tehottomampaa. Tätä kannattaa myös aikuisen itsensä kokeilla!

4. Auta pilkkomaan koulutehtävät pienempiin osiin

Jos läksyjä ja kokeita on paljon, pelkkä aloittaminenkin voi tuntua nuoresta vaikealta. Auta häntä siis pilkkomaan tehtävät pienempiin välitavoitteisiin. Näin hänen on helpompi tarttua toimeen. Opiskelua kannattaa myös hajauttaa ajallisesti lyhyempiin osiin, mikäli keskittyminen on hankalaa.

5. Tue myös motivaatiota

Erityisopettajamme haastattelussa on esitelty useita keinoja motivaation tukemiseksi. Kun oppilaan motivaatio on kohdallaan, on edessä oleviin tehtäviin mukava keskittyä ja opiskelu tuntuu mielekkäältä.

Jos opiskelumotivaatio on kokonaan kateissa, apua voi hakea erityisopettajalta MotivaatioOpe-palvelun kautta.

Juttua varten on haastateltu TutorHousen opettajia.

Olisiko arvosanoissa kohentamisen varaa? Ratkaisu voi löytyä opiskelutekniikan parantamisesta.

Lataa ilmainen opiskelutekniikkaopas!