Tutorhouse Pyydä yhteydenottoa
« takaisin blogin etusivulle

Aloitatko lukion syksyllä? Näillä vinkeillä saat hyvän startin!

19.06.2018  |  Opiskelutekniikka, Lukio

kesainen_tytto

Lukion aloittaminen on jännittävä paikka, sillä moni asia muuttuu yhdellä kertaa. Oman tutun luokan sijasta naamat voivat vaihtua vaikka jokaisella oppitunnilla. Myös opiskeluun on luvassa isoja muutoksia: kurssimuotoiseen lukioon totuttelu voi vaatia oman aikansa.

Listasimme yleisimmät asiat, joita tulevat lukion ekaluokkalaiset jännittävät ja miten niihin voi varautua!

1. Miten saan uusia kavereita?

Monelle lukion alku voi olla ensimmäinen kerta täysin uudessa koulussa sitten ala-asteen alun. Siksi on ymmärrettävää, että kavereiden saaminen mietityttää – etenkin jos ei entuudestaan tunne ketään! Huoli on kuitenkin turha. Myös lukiossa panostetaan tutorointiin ja järjestetään ryhmäytymisleikkejä tai -päiviä, joissa ujompikin pääsee leikkien lomassa jutustelemaan uusille ihmisille. Joissain kouluissa ensimmäinen jakso opiskellaan oman ryhmän kanssa. Se helpottaa tutustumista, kun alussa saa suunnistaa saman luokan kanssa oppitunneille.

Voit myös aina lohduttautua sillä, että lukioihin harvoin tullaan vain lähialueilta isommilla paikkakunnilla. On siis enemmän kuin todennäköistä, että moni muu on kanssasi samassa tilanteessa eikä tunne välttämättä ketään!

2. Onko opiskelu lukiossa rankempaa kuin yläasteella?

Tämä on varsin yksilöllistä! Yleistä kuitenkin on, että lukion vaatima työmäärä voi yllättää etenkin ne, jotka ovat peruskoulussa menestyneet vähällä opiskelulla. Lukiossa korostuu ajanhallinta sekä itsenäisen työskentelyn taidot.

Lukiokurssien sisältövaatimukset ovat laajempia, joten ne vaativat myös erilaisia opiskelutekniikoita. Kannattaakin jo ennen lukion alkua miettiä sitä, millainen itse on oppijana ja millaisia opiskelutapoja on käyttänyt yläasteella. Ovatko ne olleet tehokkaita?

3. Pitääkö heti ensimmäisenä lukiovuotena tietää, mitä aikoo kirjoittaa ylioppilaskirjoituksissa?

Ylioppilasarvosanojen vaikutus jatko-opintoihin hakemiseen on puhututtanut ja huolestuttanut monia lukiolaisia. Ensimmäinen vuosi täyttyy kuitenkin melko pitkälle pakollisista kursseista, joten sinun ei todellakaan tarvitse lyödä lukkoon ylppäriaineita heti! Valintojen tekeminen voi tuntua stressaavaltakin, jos jatko-opintoasia mietityttää kovasti.

Kannattaa kuitenkin keskittyä nauttimaan siitä, että nyt voit suunnata opiskelujasi mielenkiinnonkohteittesi mukaan. Silloin on myös suuremmat todennäköisyydet siihen, että opiskelumotivaatiosi säilyy läpi lukion ja kantaa hedelmää myös ylioppilaskirjoitusten arvosanoissa.

Mikäli sinulla on jo vahva kuva siitä, mihin ammattiin haluaisit kouluttautua, on tietysti hyvä ottaa selvää, tarvitsetko hakiessasi osaamista esimerkiksi pitkästä matematiikasta tai jostain muusta lukion oppiaineesta. Myös opo auttaa sinua kurssivalintojen kanssa, joten yksin näitä asioita ei tarvitse missään nimessä pähkäillä!

4. Olen kuullut, että kaikkien arvosanat laskevat lukion alussa. Mitä jos en pärjää?

On totta, että ensimmäisessä jaksossa voi tulla yllätyksiä arvosanoissa. Jos ensimmäinen koeviikko menee huonosti, ei kuitenkaan kannata lannistua! Oman opiskelun ja ajankäytön hallitseminen parantuu koko lukion ajan eikä kukaan ole seppä syntyessään.

Vaikka joku kurssi olisi mennyt täysin penkin alle, se ei tarkoita etteikö lukio sopisi sinulle. Käännä pettymys voimavaraksi ja mieti, mitä voisit seuraavassa jaksossa tehdä toisin. Oletko panostanut riittävästi läksyihin? Jätitkö kokeeseen valmistautumisen viimeiseen iltaan? Kun olet tunnistanut, missä asiat menivät vikaan, voit myös muuttaa toimintaasi.

Lataa ilmainen opiskelutekniikkaopas!

Kuva: Christian Ferrer / Unsplash