Tutorhouse Pyydä yhteydenottoa
« takaisin blogin etusivulle

Maria Viherkoski: Opiskelurutiineihin kiinni vaihtovuoden jälkeen

05.08.2016  |  Oppiminen ja motivaatio, Kuukauden oppilaat

Lukiolainen Maria Viherkoski kävi TutorHousella jo ennen vaihtarivuotta. Edessä on kuitenkin paluu Suomeen – mitä tapahtuu vaihtovuoden jälkeen? Ulkomailla opiskelu kartuttaa kielitaitoa, mutta muissa aineissa kärryille pääseminen jännittää.

maria viherkoski.jpg

 "Olen Maria Viherkoski ja vietin lukuvuoden 2015-2016 vaihto-oppilaana Ranskassa. Olen aina pärjännyt hyvin koulussa ja tehnyt paljon töitä sen eteen. Ensi syksynä palaan lukion toiselle luokalle, joka kieltämättä vähän jännittää.

Miksikö? Koska viime vuoden ajan opiskelu oli paljon rennompaa vaihdossa ja nyt pitäisi taas päästä kiinni niihin kunnon hyviin opiskelutapoihin, joilla saan tuloksia aikaan. Aloitinkin jo näin etukäteen mietiskelemään mitkä ovat minulle niitä parhaita opiskelutapoja lukiossa ja niitä haluaisin myös vinkkailla teille!

Hyvästä koulumenestyksestäni huolimatta olen todella epäjärjestelmällinen ja sähläävä opiskelija. Kouluvihkoni eivät ole mitenkään erityisen siistejä, harhaudun todella helposti tekemään jotain muuta kun luen kokeisiin ja en oikein osaa ajoittaa opiskelua. Opiskelutavat ja –rutiinit ovat siis tärkeitä minulle, jotta yllän hyviin tuloksiin.
 

"Tiivistelmät ja infoboksit auttavat"


Lukiossa varsinkin saattaa koeviikolla olla kuudestakin aineesta kokonaiset kirjat luettavana. Silloin ei paljoa naurata, jos alkaa lukemaan kirjaa ensimmäistä kertaa koetta edeltävänä iltana. Niinpä paras tapa minulle on lukea ja alleviivata käsitellyn kappaleen asiat heti tunnin jälkeen samana päivänä. Näin minulla on alleviivaukset valmiina koeviikolle, olen lukenut kirjan kertaalleen ja tunneilla olen perillä siitä missä mennään. Parhaassa tapauksessa koetta ennen riittää vain alleviivausten lukeminen.

Joissain aineissa pienten tiivistelmien tai infoboksien teko auttaa hahmottamaan tärkeimmät asiat. Kun opettelen ne, pystyn helpommin muistamaan myös vaikeampia asioita ja hahmottamaan suurempia kokonaisuuksia.

"Ymmärrä kokonaisuudet, älä opettele kaavoja ulkoa"


Matematiikassa pyrin hahmottamaan kokonaisuuksia ja ymmärtämään miksi jokin asia tehdään niin kuin tehdään, sen laskukaavojen ulkoa opettelun sijasta, sillä nehän melkein kaikki löytyvät myös Maolista. Kokeisiin harjoitellessa teen vaikeimpia tehtäviä jotta olisin niin sanotusti varautunut pahimpaan. Minulle paras muistisääntö matikassa on, että harjoitus tekee mestarin ja muutaman ekstra tehtävän teko ei ole koskaan haitaksi!

Aineissa, joissa täytyy hahmottaa aikajärjestyksiä esimerkiksi historiassa ja maantiedossa minua auttaa aikajanan teko. Siinä tulee kerrattua päätapahtumat ja sijoitettua ne aikajärjestykseen ja päässä selkeytyy heti. Mikä parasta, aikajanoista voi tehdä vaikka kuinka kivan näköisiä!

Kielten opiskelussa minua auttaa pienten tarinoiden kirjoittaminen, joissa käytän koealueen sanoja ja kielioppeja. Näin tulee kerrattua niin sanastoa kuin kielioppejakin ja vielä käytännön tilanteissa. Ylipäätään uusien asioiden ylös kirjoittaminen auttaa oppimaan. Myös kielen ääneen puhuminen auttaa ja sen käyttäminen tositilanteissa.

"Lisäavun pyytäminen auttaa aina"


Epätoivon iskiessä tai mieluummin jo aikaisemmin kannattaa suunnata lisäopetukseen TutorHouselle tai vaikka vanhemman sisaruksen kanssa keittiönpöydän äärelle. Kun joku muu selittää kuin aineen opettaja koulussa, asiat saattavat selkiytyä yhtäkkiä ihmeellisellä tavalla. Eri ihmisillä on eri tapoja selittää asioita ja eri näkökulmat saattavat avata uusia tapoja oppia ja muistaa asioita. Lisäavun pyytäminen auttaa varmasti!

Olin itse tyytyväinen viime vuonna käyttäessäni TutorHousen opetuspalveluita. Otin kahden tunnin tehokertauksen pitkän matikan uusintakoetta varten ja se todella kannatti! Saavuin TutorHousen tiloihin Helsingin Kampissa ja opetus alkoi heti. Koko kaksituntinen oli todella tiivis ja nimensä mukaan tehokas. Opetus oli ammattitaitoista ja rauhallista. Siellä käytiin minulle vaikeita asioita ja selitettiin vaikka ruohonjuuritasolla, jos en muuten ymmärtänyt. Opettaja uskoi minuun ja tsemppasi minua pääsemään uusinnasta läpi, ja niinhän siinä kävikin!
 
Kaksituntisen jälkeen päätin, että käytän TutorHousea ehdottomasti uudestaan. Ensi vuonna pitkän matikan parissa taas epätoivoon vajonneena, soittelen aivan varmasti ja varailen kertaustunteja. Opetuksesta jäi pelkästään positiivinen fiilis ja suosittelen sitä kenelle vain, joka kaipaa hieman lisäkertausta!

"Kerää sparraava kaveriporukka"


Paras opiskeluvinkki, jonka voin antaa, on seuraava. Kerääntykää kaveriporukalla kahvilaan tai jonkun kotiin pitämään opiskeluilta. Ostakaa jotain hyvää syömistä ja auttakaa toisianne ymmärtämään asioita. Mitä isompi porukka, sitä suurempi mahdollisuus on, että joku osaa auttaa. Aika kuluu nopeasti, opitte uusia asioita ja mikä parasta se on kivaa ja saat viettää aikaa samalla kavereittesi kanssa!

Jos olet kuten minä ja motivaatio on useinkin hukassa, mutta hyvät koenumerot houkuttelevat silti, kannattaa päättää itselleen maali tai tavoite.  Se voi olla uusi kiva vaate, jos koe menee hyvin tai yksi suklaapala joka kappaleen jälkeen kokeisiin lukiessa. Mikä vain itseään motivoi, kunhan saat jostain motivaation opiskeluun kun se on hukassa.

Näillä opiskeluvinkeillä itse yllän usein hyviin tuloksiin. Mikään ei tule ilmaiseksi ja varsinkin lukiossa aikaa on varattava enemmän opiskeluun, mutta mikään ei ole mahdotonta. Toivottavasti näistä oli teille apua – paljon tsemppiä kaikille uuteen vuoteen syksyllä!"


Yksityisopetuksesta apua, varaa kokeilukerta!