« takaisin blogin etusivulle

Näin valmistaudut yo-kokeen kuuntelutehtäviin

04.03.2019  |  Opiskelutekniikka, Lukio, Ylioppilaskirjoitukset

kuulokkeet.jpgTutorHousen ruotsin opettaja Juha Helvelahti listasi asiat, joihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota kun edessä on vieraan kielen ylioppilaskirjoitukset. Valmistautumalla koetilanteeseen etukäteen jännittäminen häiritsee keskittymistäsi vähemmän.

Siitä lähtien, kun ylioppilaskokeet on suoritettu sähköisessä ympäristössä, vieraiden kielten kokeissa on tehty samalla kertaa sekä kirjalliset että kuuntelutehtävät. Sinun kannattaa aloittaa koe kuullunymmärtämistehtävillä ja sen jälkeen edetä haluamassasi järjestyksessä. Tästä artikkelista saat vinkit kuunteluosioon - erilliset neuvot kirjallisiin tehtäviin löydät täältä.

 

Ennen koetta: virittäydy oikealle taajuudelle

Pomminvarma tapa harjoitella kuullunymmärtämistä on vanhojen yo-kuunteluiden tekeminen. Valmistautumisessa ideana onkin ”virittäytyä oikealle taajuudelle” – eli ymmärtämään sitä puhuttua kieltä, jonka koe on edessä.

Vain mielikuvitus on rajana, kun ryhtyy etsimään vieraskielistä kuuntelumateriaalia vanhojen yo-kokeiden lisäksi. Ruotsin kirjoituksiin valmistautuvan kannattaa aloittaa vaikka ruotsinkielisten tv- ja radiokanavista. Yle Femin ohjelmistoa katsoessa pääsee kuuntelemaan niin suomenruotsia kuin riikinruotsiakin. Löydät myös erillisen vinkkilistan ruotsin kieliopista täältä!

Tv-sarjoja ja elokuvia voi katsoa ilman tekstityksiä tai vieraskielisillä tekstityksillä ja laulunsanoja yrittää kirjata ylös korvakuulolta. Varsinkin harvinaisempien kielten kirjoittajien kannattaa hyödyntää nettiä ja YouTube-videoita – kokeile vaikka hakusanoja ”dialogue en français” tai ”deutsch lernen”. Jos edessä on englannin yo-kirjoitukset, kannattaa kurkata tämä blogikirjoitus.

 

Täsmävinkkejä koetilanteeseen

Sinun kannattaa aloittaa ylioppilaskoe kuuntelutehtävillä ja varata niiden tekemiseen noin tunti.

1. Keskity hyvin kuuntelemiseen!

Älä lue tehtäviä samanaikaisesti kun kuuntelet, äläkä tarkkaile mitä ympärillä tapahtuu.

2. Kuuntele äänitteellä sanotut ohjeet!

3. Silmäile ennen osion alkua, mitä aihetta kuultava teksti käsittelee.

4. Lue etukäteen tehtävät tarkasti etenkin, jos kuuntelu tulee vain yhden kerran! Enemmistö tehtävistä perustuu kuitenkin kahden kerran kuunteluun.

5. Älä jää turhaan miettimään vieraita sanoja. Silloin menee ohi tekstiä, jossa vaikean kohdan merkitys voi tulla kohta uudestaan eri sanoilla. Älä siis tarraudu yksittäiseen sanaan, sillä sen merkitys saattaa selvitä vielä myöhemmin uudestaan.

6. Jos kokeessa on esimerkiksi video, jonka voit kuunnella niin monta kertaa kuin haluat, ei kuitenkaan kannata kuunnella liian pitkään, koska saatava pistemäärä on pieni. Kaiken kaikkiaan noin 60 minuuttia pitäisi riittää kuuntelutehtävien tekemiseen.

 

Kuuntelun monivalintatehtävät:

Kokeen jälkeen tarkistusvaiheessa ei kannata enää vaihtaa vaihtoehtoja, kun äänitettä ei voi enää kuunnella uudestaan.

 

Kuuntelun avoimet kysymykset:

1. Vastaa ohjeiden mukaisella kielellä.

Väärä vastauskieli vie pisteet, vaikka vastaus olisi oikein.

2. Lue huolellisesti, mitä tehtävässä kysytään ja vastaa vain siihen.

Virheellisestä tiedosta vähennetään piste.

3. Tarkista, vaatiiko kysymys vastaukseen yhden vai kaksi asiaa.

Esimerkki: tehtävässä kysytään ”mitkä seikat?” – monikko viittaa useampaan vaadittuun asiaan.

4. Vastaa kysymyksen molempiin puoliin, jos kysymys on kaksiosainen.

Esimerkki: ”mitä ja miten?”

5. Lyhytkin vastaus riittää kunhan se sisältää oleellisen asian.

 

Vinkit ylioppilaskokeen kirjallisiin tehtäviin löydät täältä!

 

Valmistautumisapua ylioppilaskirjoituksiin saat myös abikursseilta. Järjestämme seuraavat abi-intensiivikurssit syyskuussa ja pre-abikurssit lokakuussa.

TUTUSTU ABIKURSSEIHIN

Juttu julkaistiin blogissamme alun perin keväällä 2017, mutta tarkistimme ja päivitimme tekstin 4.3.2019.

Luetuimmat kirjoitukset

Tilaa uusimmat blogikirjoitukset sähköpostiisi.