Tutorhouse maksuton opetustarpeen kartoitus
« takaisin blogin etusivulle

Näin saavutat omat opiskelutavoitteesi

10.01.2019  |  Opiskelutekniikka, Lukio, Yläkoulu

opiskelu-tavoitteet

Teitkö uuden vuoden lupauksia kevätlukukauden varalle? Jos suunnitelmissasi on esimerkiksi parantaa kevättodistuksen keskiarvoa tai suoriutua lukio-opinnoista paremmin, nämä vinkit auttavat sinua asettamaan konkreettisia tavoitteita ja saavuttamaan ne.

Älä yritä muuttaa kaikkea kerralla

Kaikkien kurssien arvosanat kerralla vähintään kaksi numeroa ylöspäin ja uusi vieras kieli haltuun kolmessa kuukaudessa? Jos asetat itsellesi yhdellä kertaa monta suurta tavoitetta, on todennäköistä, että aika ja energia ei riitäkään kaikkeen ja into lopahtaa pian.

Olennaista omien tavoitteiden laatimisessa on, että ne ovat selkeitä, realistisia ja konkreettisia. Mieti ensin rauhassa, mihin olet opiskelussasi tyytymätön ja mitä todella haluat muuttaa. Valitse sitten yksi muutos, jonka toteuttamiseen keskityt.

Jaa yksi iso tavoite pienempiin osiin

Kun ison tavoitteen palastelee pienempiin osiin, sen saavuttaminen ei näyttäydy ylivoimaiselta. Lisäksi pienempien välitavoitteiden saavuttaminen kannustaa jatkamaan valitulla tiellä.

Jos olet päättänyt korottaa esimerkiksi historian arvosanaa seuraavaan todistukseen, mieti mitä voisit tehdä sen eteen käytännössä päivittäin tai viikoittain. Varaatko joka ilta tietyn määrän aikaa tehtäville ja kokeiletko kenties uusia tapoja tehdä muistiinpanoja? Älä lykkää aloittamista, sillä oma aktiivinen toiminta on oppimisen keskiössä.

Laadi toimintasuunnitelma tiukkojen paikkojen varalle

Siltä varalta, että meinaat lipsahtaa takaisin vanhoihin tottumuksiisi, on hyvä miettiä miten pääset tarpeen tullen taas kiinni uusiin rutiineihin. Onko se kaverin tai vanhemman avulla vai olisiko tehokkaista opiskelutekniikoista apua?

On myös tarpeellista selkiyttää itselleen, mitä hyvää tavoitteen saavuttamisesta seuraa ja miksi sitä kohti kannattaa kulkea. Vaikka lopullisia tuloksia ei olisi vielä näkyvissä, se ei tarkoita etteikö mitään myönteisiä muutoksia olisi tapahtunut matkan varrella.

Myös yksityisopetuksesta tai pienryhmässä opiskelusta voi löytää tarvittavan tuen oman tavoitteen saavuttamiseksi.

 

+ Lisävinkki niille, joiden tavoitteena on hallita koulutyön määrää paremmin

Listaa kaikki käynnissä olevat kurssisi ja kirjoita ylös, mitä tehtäviä niillä vaaditaan läksyjen lisäksi (esseet, esitelmät, portfoliot, ryhmätyöt, luettavat novellit tai romaanit). Arvioi, mikä arvosana kustakin kurssista olisi sinulle realistinen.

Tämä auttaa sinua hahmottamaan kokonaisuuden ja suunnittelemaan ajankäyttöäsi - mihin keskität voimavarojasi ja mihin panostat vähemmän. Osaat myös arvioida, jääkö sinulle tarpeeksi vapaa-aikaa kavereiden ja harrastusten parissa rentoutumiseen. Oppimisen kannalta myös lepo on tärkeää!

Jos valmistaudut ylioppilaskirjoituksiin, ilmainen lukusuunnitelmapohja auttaa sinua rytmittämään luku-urakkaasi.

 

Vinkit juttua varten antoi TutorHousen erityisopettaja Anne Hällfors.

 

Kaipaatko apua opiskelutekniikoihin tai tiettyyn oppiaineeseen? Kokeneet opettajamme auttavat sinua oppimaan.

TUTUSTU YKSITYISOPETUKSEEN