Tutorhouse Pyydä yhteydenottoa
« takaisin blogin etusivulle

Näin saavutat omat opiskelutavoitteesi

11.01.2022  |  Opiskelutekniikka, Lukio, Yläkoulu

Tavoitteet_blogi

Näiden vinkkien avulla pidät tavoitteesi selkeinä ja niiden saavuttaminen onnistuu helpommin.

Älä yritä muuttaa kaikkea kerralla

Arvosanat vähintään kaksi numeroa ylöspäin ja uusi vieras kieli haltuun kolmessa kuukaudessa? Jos asetat itsellesi yhdellä kertaa monta isoa tavoitetta, ei aikasi ja energiasi todennäköisesti riitä kaikkeen ja into lopahtaa.

Siksi omista tavoitteista kannattaa tehdä selkeitä, realistisia ja konkreettisia. Mieti ensin rauhassa, mihin olet opiskelussasi tyytymätön ja mitä todella haluat muuttaa. Valitse sitten yksi muutos, jonka toteuttamiseen keskityt.

Jaa yksi iso tavoite pienempiin osiin

Kun iso tavoitteesi on selvillä, palastele se pienempiin osiin. Silloin työmäärä tuntuu kohtuullisemmalta. Lisäksi pienempiin välitavoitteisiin pääseminen innostaa sinua jatkamaan kohti lopullista, isoa tavoitetta.

Jos olet esimerkiksi päättänyt korottaa historian arvosanaasi yhdellä numerolla seuraavaan todistukseen, mieti mitä voisit tehdä sen eteen käytännössä päivittäin tai viikoittain. Varaatko joka ilta tietyn määrän aikaa tehtäville ja kokeiletko esimerkiksi uusia tapoja tehdä muistiinpanoja?

Laadi toimintasuunnitelma tiukkojen paikkojen varalle

Motivaation taso voi vaihdella. Mieti siis minkä avulla jaksat työskennellä kohti uutta tavoitettasi, jos mielenkiinto tuntuu lopahtavan. Kysytkö silloin opiskeluapua kaverilta tai perheenjäseneltä vai kokeiletko uusia opiskelutekniikoita? Tai kenties annat itsellesi jonkin pienen palkinnon, kun olet jaksanut yrittää?

Omaa motivaatiota voi vahvistaa myös pohtimalla, mitä hyvää tavoitteen saavuttamisesta lopulta seuraa. Hyötyjä on usein monia: uuden oppiminen vaikuttaa ainakin itsetuntoon ja vahvistaa uskoa omiin kykyihin.

Tavoitteesi saavuttamiseksi voit saada apua myös yksityisopetuksesta tai pienryhmässä opiskelusta.

 

+ Lisävinkki niille, joiden tavoitteena on hallita koulutyön määrää paremmin

Listaa kaikki käynnissä olevat kurssisi ja kirjoita ylös, mitä tehtäviä niillä vaaditaan läksyjen lisäksi (esseet, esitelmät, portfoliot, ryhmätyöt, luettavat novellit tai romaanit). Arvioi, mikä arvosana kustakin kurssista olisi sinulle realistinen.

Tämä auttaa sinua hahmottamaan kokonaisuuden ja suunnittelemaan ajankäyttöäsi - mihin keskität voimavarojasi ja mihin panostat vähemmän. Osaat myös arvioida, jääkö sinulle tarpeeksi vapaa-aikaa kavereiden ja harrastusten parissa rentoutumiseen. Lepo on tärkeää niin oppimisen kuin hyvinvoinnin kannalta!

Jos valmistaudut ylioppilaskirjoituksiin, maksuton abioppaamme auttaa sinua rytmittämään luku-urakkaasi.

 

Kaipaatko apua opiskelutekniikoihin tai tiettyyn oppiaineeseen? Kokeneet opettajamme auttavat sinua oppimaan enemmän!

Tutustu yksityisopetukseen

 

Vinkit juttua varten antoi Tutorhousen erityisopettaja Anne Hällfors.

Kuva: Canva