.png?width=1200&height=628&name=Blogi%20(2).png)
Tutorhouse tarjoaa lukiolaisille suomi toisena kielenä S2 -opetusta Digiluokan kautta. Kielen osaaminen edistää kielellistä tasa-arvoisuutta ja tukee myös opiskelijan vaihtoehtoja jatko-opinnoissa ja työelämässä. Kysyimme S2-opettaja Saija Pynssiltä, millaista S2-opetus Digiluokan kautta on.
Tutorhousen opintotarjottimelta löytyy S2-opetusta lukiolaisille. Opetus tapahtuu etänä oman opettajan ja opetusryhmän kanssa normaalisti opintojaksoittain. Haastattelimme S2-opettaja Saija Pynssiä.
Pynssi kertoo, että hänen opetusryhmänsä ovat yleensä noin kymmenen hengen kokoisia. Tällä hetkellä vitosmoduulin opintojaksolla on 14 opiskelijaa. Yksi opintojakso pitää sisällään yhteensä neljätoista oppituntia, kaksi oppituntia viikossa. Pynssi käyttää materiaalina Sanoma Pron Loisto-sarjan S2-oppimateriaalia, josta hän valitsee omalle opetusryhmälle sopivimmat tehtävät ja täydentää sitä omatekemällä materiaalilla. Oppituntien rakenne ja sisältö on hyvin suunniteltua.
– Pyrin pitämään oppitunnit aina samalla selkeällä rakenteella. Pidän oppitunnit Teamsin välityksellä, missä jaan näytöllä olevan esitysmateriaalin opiskelijoille. Rakennan esitykset selkeiksi, jotta opiskelijat voivat käyttää niitä muistiinpanoina tunnin jälkeen. Tarvittaessa kirjoitan sanan perusmuodot ja taivutukset jo valmiiksi dioihin etukäteen, Pynssi kuvailee.
Etäopetuksessa panostetaan vuorovaikutukseen ja yhdessä tekemiseen
Vaikka opetus on etänä, on siinä mukana mahdollisimman paljon vuorovaikutusta ja myös pienryhmätehtäviä. Pynssillä on tapana kysyä tunnin alussa kuulumisia. Joskus mikin avaaminen voi olla jännittävää, jolloin kynnystä osallistua keskusteluun voi madaltaa monella tavalla.
– Saatan esimerkiksi kysyä päivän fiiliksiä reaktioilla, jos ei halua sanoa mitään ääneen. Rohkaisen myös aina kirjoittamaan chattiin kysymyksiä. Välillä kysyn siellä itsekin jonkin kysymyksen ja annan abc-vastausvaihtoehdot, joihin on helpompi vastata, Pynssi kertoo.
Yksi oppitunti koostuu usein opetusosuudesta ja pienryhmätehtävistä joko pareittain tai 3–4 hengen ryhmissä.
– Jaan opiskelijat pienryhmiin, minkä jälkeen palataan vielä yhteiseen tilaan ja käydään yhdessä läpi 1–2 tehtävää. Joskus tehtävissä voi nousta esiin opiskelijoille outoja sanoja, joita käydään yhdessä läpi. Jään tunnin jälkeen vielä linjoille hetkeksi, jotta opiskelijoilla on mahdollisuus jäädä vielä juttelemaan kanssani, jos jokin asia askarruttaa, Pynssi kertoo.
Pynssi antaa henkilökohtaista ohjausta myös sähköpostilla.
– Usein opiskelijat kysyvät tarkentavia kysymyksiä arvioitaviin tehtäviin liittyen sähköpostin kautta. Silloin annan ohjeet ja kerron, mistä löytää vielä tarkemmat ohjeet. Esimerkiksi linkkaan diaan ja sanon dian numeron, Pynssi sanoo.
Opetuksessaan Pynssi pyrkii huomioimaan eri kulttuuritaustat.
– Opettajalta tarvitaan sensitiivisyyttä. Esimerkiksi nyt S25- opintojaksossa käsittelemme medioita ja mediatekstejä, niin mietin tosi tarkkaan, mitä lähteitä pystyn nostamaan ja käsitelläänkö esimerkiksi tiettyjä aihealueita, kuten sotauutisointia ollenkaan, Pynssi kuvailee.
Opetuksessa huomioidaan kielenvahvistaminen
S2-opetus tukee opiskelijan monipuolista kieli-identiteettiä ja rikastuttaa kielikulttuuria. S2-opetusryhmissä kielentaitotasot voivat olla hyvin laajat. Opetuksessaan Pynssi huomioi toiston voiman. Tunnilla käydään myös paljon keskustelua sanojen merkityksestä, eli mitä jokin sana tarkoittaa, millaisessa yhteydessä sitä voi käyttää tai onko kyse juuri tällä sanalla käytävästä asiasta. Myös puheennopeus pitää olla vähän rauhallisempaa, ja asiat pitäisi saada mahdollisimman tiiviiseen muotoon. Välillä hän toistaa asian muutamalla eri tavalla.
Opiskelijat ovat kiittäneet selkeyttä ja osallistumisen helppoutta
Viime kevään opiskelijapalautteesta nousi esille selkeä opetus, hyvät opettajat sekä osallistumisen helppous. Moni arvosti sitä, että opetukseen voi osallistua kotoa käsin. Pynssi kertoo pitävänsä tunnit iltaopetuksena, jolloin mahdollisimman moni pääsee osallistumaan.
Opiskelijapalautteista nousi esille myös ryhmätöiden merkitys ja muihin opiskelijoihin tutustuminen – opintojaksolta voi löytää myös uusia ystäviä ympäri Suomen.
Opiskelijoiden kokemuksia S2-opiskelusta:
Opettaja oli todella hyvä. Tykkäsin hänestä paljon ja toivon, että ensi jaksossa olisin saman opettajan kanssa. Hän osasi selittää hyvin asiasta, mahdollisimman lyhyesti, mutta selkeästi ja yksinkertaisesti.”
Mukavia opettajia ja hyviä ystäviä.”
Oli parasta se, että opettaja osasi selittää hyvin asiaa huomaamatta sitä, että olimme opiskelet etäopetuksessa. Kaikki oli selkeää ja ymmärsin aina mitä pitää tehdä.”
