« takaisin blogin etusivulle

Viime hetken vinkit: matematiikan sähköinen yo-koe

14.03.2019  |  Lukio, Ylioppilaskirjoitukset

Matikan-yo-koeJännittääkö edessä oleva matematiikan sähköinen ylioppilaskoe? TutorHousen matematiikan opettaja Juhani Kaila antaa vinkkejä koetilanteeseen ja tarjoaa tärppejä viime hetken kertaamiseen.

Matematiikan ylioppilaskoe järjestetään tänä keväänä ensimmäistä kertaa sähköisenä. Monia saattaa mietityttää paitsi kurssisisältöjen hallitseminen, myös omat tekniset taidot. Miten asennoitua, jos eri laskinohjelmien käyttö ja vastausten kirjaaminen sähköisesti stressaavat? Laadimme avuksesi lyhyen mutta toimivan koestrategian.

1. Lue ensin koe läpi ajatuksella

"Hyvä strategia on, että ensimmäisen puolen tunnin aikana lukee läpi koko kokeen, sekä A- että B-osion", ohjeistaa TutorHousen matematiikan opettaja Juhani Kaila. "Mieli on virkeimmillään kahden ensimmäisen koetunnin aikana, jolloin pystyy parhaiten arvioimaan, minkä tyyppisiä tehtäviä kannattaa valita B-osiossa. Jos niihin tehtäviin siirtyy myöhemmin, on todennäköisempää, että tekee virhevalintoja.

A on perusosio, jonka kaikki 4 tehtävää ovat pakollisia. Siinä täytyy olla tarkkana, koska tehtävät saattavat olla teknisesti vaativia. B1-osiossa pitää tehdä kolme tehtävää viidestä ja B2-osiossa valitaan kolme tehtävää neljästä. B1-osiossa on vielä ihan mukavia tehtäviä, mutta B2 on jo lähtökohtaisesti haastava. Siitä ei kuitenkaan pidä lannistua; kannattaa ajatella koetta pelinä, jossa vain kerätään mahdollisimman paljon pisteitä."

2. Keskity aina ensisijaisesti ongelmanratkaisuun

"Sähköiset ohjelmat ovat vain välineitä; edelleen täytyy keskittyä ongelmanratkaisuun ja pitää huolta, että vastauksessa on punainen lanka. Harkitse siis tarkkaan, mitä ilmaiset sähköiselle puolelle. Älä hätäänny, jos esimerkiksi joku funktio ei toimi: käytä silloin selkeää sanallista ilmaisua, jolla osoitat sensorille, että olet ymmärtänyt asian ja sinulla on tulos valmiina. Merkkikaavioiden kohdalla voit jopa käyttää hiirtä ja piirtää vapaalla kädellä kuvan. Kyse ei ole estetiikasta, vaan dokumentaatiosta eri tavoilla."

3. Pidä mukana myös perinteiset työvälineet

"Kannattaa pitää mukana kynä, kumi ja tavallinen funktiolaskin, koska siitä löytyy nopeasti tarpeelliset toiminnot. Kokeen tekeminen voi olla helpompaa, kun ei välttämättä tarvitse siirtyä yhdestä laskinohjelmasta toiseen. Kynää suosittelen käyttämään asian hahmottamiseksi itselleen, kuten aina ennenkin."

 

Millaisia asioita matikan ylioppilaskokeeseen kannattaa kerrata?

"Pitkässä matikassa hyvin pisteitä tuottavia tehtäviä on tullut yleensä lukuteoriasta ja logiikasta. Myös geometriaa kannattaa kerrata monella tasolla, sillä se on ydinkurssiasiaa", neuvoo Kaila.

"Lyhyessä matikassa on syytä kerrata tarinakehyksillä höystettyjä sanallisia tehtäviä, jotka vaativat oleellisen hahmottamista ja jäsentämistä matemaattiseen muotoon", hän jatkaa. "Usein talous- ja tilastomatematiikasta on tullut kysymyksiä ja niiden kertaamisesta on monille hyötyä myös jatko-opintoja ajatellen."

 Onnea ja menestystä kaikille matematiikan ylioppilaskokeeseen osallistuville!

 

Kaipaatko kertausapua vielä ennen h-hetkeä? Yksityisopetuksesta saat tarpeisiisi räätälöityä ohjausta ja lisävarmuutta ylioppilaskokeeseen.

TUTUSTU YKSITYISOPETUKSEEN

Kuva: Jeshoots.com / Unsplash

Luetuimmat kirjoitukset

Tilaa uusimmat blogikirjoitukset sähköpostiisi.