Tutorhouse Pyydä yhteydenottoa
« takaisin blogin etusivulle

Tehosta muistiasi - 3 hyvää muistitekniikkaa

15.11.2022  |  Opiskelutekniikka, Lukio, Yläkoulu

muistitekniikat

Pohditko miten uusia asioita voisi oppia muistamaan paremmin? Kertaus on edelleen opintojen äiti, mutta sen rinnalla kannattaa kokeilla myös näitä muistitekniikoita.

Muistitekniikoiden avulla voit luoda aivoihisi mielleyhtymiä ja vihjeitä, joilla opittuja asioita on helppo palauttaa mieleen. Tässä muutama vinkki testattuihin ja toimiviin tekniikoihin. Ei muuta kuin treenaamaan!

Yksityisopetuksesta apua, varaa kokeilukerta!

 

1. Sijoita opiskeltavat asiat itsellesi tuttuihin paikkoihin

Muistipalatsitekniikassa uusia asioita juurrutetaan muistiin kytkemällä ne osaksi itselle tuttua ja merkityksellistä ympäristöä. Muistamme parhaiten asioita, jotka liittyvät meihin itseemme ja jotka koemme tärkeiksi. Kannattaa siis valita paikka, jonka tunnet läpikotaisin ja johon liittyy positiivisia tunteita.

Jos päätät rakentaa muistipalatsin esimerkiksi omaan kotiisi ja tavoitteenasi on opetella historian tapahtumia, sijoita tapahtumat mielessäsi eri huoneisiin. Esimerkiksi Ranskan vallankumous voi alkaa eteisestäsi ja edetä huone huoneelta, kunnes se päättyy Napoleonin voitonjuhliin kellarissasi. Kun lisäät mielikuviin pientä huumoria tai draamaa, se vahvistaa asioiden kytkeytymistä muistiisi.

Kun sinun täytyy jälkikäteen muistaa opiskelemasi asiat, kuvittele katsovasi kotisi eri huoneisiin. Silloin näet niihin sijoittamasi tapahtumat, eli pystyt taas palauttamaan ne mieleesi. Jos opeteltavia asioita on runsaasti, voit järjestää ne mielessäsi myös itsellesi tutun reitin (esimerkiksi kotoa harrastukseen tai kouluun) varrelle.

Lue lisää: 5 parasta kertaustekniikkaa

 

2. Yhdistä opeteltavat asiat tuttuun melodiaan

Muistiapua saat myös musiikista. Valitse itsellesi tuttu ja mieleinen laulu ja korvaa sen sanoja valitsemillasi avainsanoilla, jotka liittyvät opiskelemaasi asiaan. Tämä tekniikka toimii myös vieraiden kielten opiskelussa, ja sitä voi soveltaa matematiikan kaavojenkin muistamiseen. Ei haittaa, vaikka lopputulos kuulostasi älyttömältä – sehän vain auttaa muistamista!

Ota yhteyttä


3. Luo omia tarinoita

Usein omaksumme uutta tietoa tehokkaasti, kun kuulemme tai luemme sen tarinamuodossa. Tässäkin tekniikassa eläväisillä mielikuvilla on tärkeä, muistia tukeva rooli. Pohdi ensin millaisia mielikuvia sinulle herää opeteltavista asioista ja yhdistele sen jälkeen nämä mielikuvat yhtenäiseksi kertomukseksi. Tarinan ei tarvitse olla pitkä, sillä tiiviit kokonaisuudet ovat helpoimpia muistaa.

Lue lisää: Yläkoululainen, näin aikataulutat koekertaamisen onnistuneesti

 

Haluatko lisää vinkkejä reaaliaineiden, kielten ja matematiikan opiskeluun? Klikkaa alta opiskelutekniikka-kurssillemme:

Lue lisää

 

Lähteet: HS Tiede ja Yle Tiede

Kuva: Slava Bowman / Unsplash