Tutorhouse Pyydä yhteydenottoa
« takaisin blogin etusivulle

Miten kirjoittaa hyvä vieraan kielen yo-aine? Lue 14 vinkkiä

16.02.2021  |  Opiskelutekniikka, Lukio, Ylioppilaskirjoitukset

Vinkit vieraan kielen yo-kokeeseen

Tutorhousen kielten opettajat neuvovat, kuinka kirjoitat yo-aineen, joka saa sensorinkin nyökkäämään tyytyväisenä.

Yo-kokeessa kirjoitustehtävät kannattaa tehdä siinä vaiheessa kun on vielä hyvin energiaa ja ajatus kulkee. Olemme aiemmin jakaneet vinkkejä kuuntelutehtäviin ja kirjalliseen osaan, mutta tästä postauksesta saat täsmäneuvot itse yo-aineeseen.

 

1. Valitse aihe, josta sinulla on sanottavaa. Mieti, millaista palautetta olet saanut koulun kursseilla ja valitse tehtävä, jossa pääset hyödyntämään omia vahvuuksiasi.


2. Noudata tehtävänantoa ja muista eri tekstilajien tunnusomaiset piirteet. Jos tehtävänäsi on esimerkiksi kirjoittaa tarina, huolehdi, että siinä on alku, selkeä juonen kaari ja loppu.


3. Suunnittele tekstisi huolellisesti. Tee esimerkiksi miellekartta tai ranskalaisia viivoja tekstin sisällöstä ennen kuin alat kirjoittaa itse ainetta. Tee suunnitelmakin jo vieraalla kielellä, niin samalla huomaat, riittääkö sanavarastosi. Suunnittele sitten kappaleet: mitä tulee aloituskappaleeseen, käsittelykappaleisiin ja lopetuskappaleeseen. Mieti samalla, mitä sidossanoja voisit käyttää missäkin kappaleessa.


4. Pysy aiheessa!


5. Ole realisti: Älä lähde tavoittelemaan ihmeellisyyksiä ja hienouksia, jos et niitä oikeasti hallitse. On parempi kirjoittaa hyvä perusteksti, jossa on kokonaisia lauseita täysin oikein kuin yrittää kikkailla liikaa ja kompastua omaan nokkeluuteensa.

 

6. Muista, että tekstisi tärkein ominaisuus on viestinnällisyys. Meneekö viestisi perille lukijalle? Ymmärtääkö hän kaiken, mitä haluat sanoa mahdollisista virheistä huolimatta?


7. Jos koet kirjoittamisen haastavana, tee lyhyempi teksti ja keskity selkeyteen.


8. Jos kirjoittaminen on vahvuutesi, kirjoita mahdollisimman paljon, että pääset näyttämään kielitaitosi. Pyri tekemään sisällöstä hyvin jäsennelty ja käsittele aihetta monipuolisesti. Omaperäisyys tuo pisteitä!


9. Käytä selkeää kappalejakoa. Se vaikuttaa oleellisesti tekstin luettavuuteen, joka on yksi arviointikriteeri.

 

10. Älä käännä ilmauksia suoraan suomesta. Esimerkiksi sanonnat ja rakenteet eivät käänny suoraan kielestä toiseen.

 

11. Hyödynnä kokeen muita osioita. Niistä voit löytää hyviä sanoja tai ilmauksia tai saada jonkin sanan oikeinkirjoituksen tarkistettua.


12. Kun aine on valmis, tee siihen erilaisia tarkistuskierroksia. Ensimmäisellä kierroksella voi tarkistaa vaikka sanajärjestykset, toisella kierroksella artikkelit, ja niin edelleen. Kierrosten välissä jätä teksti hetkeksi lepäämään ja tee jotain muuta. Palaa sitten tarkistamaan uusin silmin.


13. Pysy annetussa merkkimäärässä. Alituksista ja ylityksistä saattaa tulla pistevähennyksiä.


14. Ole tarkkana Abitin vastauskenttien kanssa! Jos kirjoitat ensin yhdestä aiheesta yhteen laatikkoon ja sitten kesken kaiken päätätkin vaihtaa aihetta, muista tyhjentää ensimmäinen laatikko! Jos tekstiä on useammassa, YTL tulkitsee suoritukseksi heikomman ja pahimmillaan voit menettää kirjoitelmasta kaikki pisteet.

 

Lisävinkki! Yo-kokeessa toistuvat usein nämä tekstilajit, joten opettele muistamaan niiden tunnusomaiset piirteet:

  • Puhe, mielipidekirjoitus, blogi ja jokin kirjemuotoinen kirjoitelma kuten sähköposti. Näissä monissa erilaisia muotovaatimuksia, esimerkiksi puheen aloitus, kirjeen aloitus ja lopetus, mielipidekirjoituksen nimimerkki sekä kielen rekisterin huomioiminen eli se, kenelle vaikka puhe pidetään.

 

Onnea kirjoituksiin! You can do it! Lycka till!

 

Onnistu yo-kokeessa, kertaa abien pienryhmäkursseilla!

Tutustu abikursseihin

 

Lähteet: Tutorhousen englannin, ruotsin ja saksan opettajat

Kuva: Canva