Tutorhouse maksuton opetustarpeen kartoitus
« takaisin blogin etusivulle

6 vinkkiä yläkoululaiselle: englanti

07.05.2020  |  Opiskelutekniikka, Yläkoulu

vinkit englantiin

Tässä Tutorhousen englannin opettajien vinkit siihen, mitkä asiat sinulla on hyvä olla hallussa, jos suuntaat yläkoulun jälkeen lukioon.

1. Verbien perusaikamuodot

On tärkeää, että osaat taivuttaa epäsäännöllisiä verbejä ja valita oikeat apuverbit menneestä ajasta puhuessasi. Juuri tekemistä kuvaavat sanat välittävät merkityksiä tehokkaasti, joten niiden käyttö kannattaa opetella hyvin. Se auttaa sinua ilmaisemaan ajatuksesi ymmärrettävästi vieraalla kielellä.

2. Kysymyslauseet

Mikä on oikea sanajärjestys? Entä mitä apuverbejä tarvitset? Tämä saattaa olla kompastuskivi niillekin, jotka osaavat muodostaa tavallisia toteamuslauseita SPOTPA-säännön mukaan.

3. Konditionaali ja if-lause

Would, could, should... Eli mitä tapahtuisi, voisi tapahtua tai pitäisi tapahtua, jos asiat olisivat tietyllä tavalla. Muista laittaa nämä apuverbit aina eri lauseeseen kuin if.

4. Passiivi

Eli mitä tehdään tai tehtiin. Ethän käytä näissä samoja apuverbejä kuin perusaikamuodoissa!

5. Artikkelit (a, an, the) ja prepositiot

6. Perussanasto

Lukiossa vastaasi tulee aika haastavaa sanastoa, joten kerrytä hyvä pohja yläkoulun aikana. Esimerkiksi itsestäsi, perheestäsi ja mielenkiinnonkohteistasi kertominen, asioiden kuvailu ja mielipiteidesi perusteleminen ovat keskeisiä aiheita.

 

Miten näitä englannin perusasioita sitten kannattaa harjoitella?

Lue, kirjoita ja puhu ääneen - vahvan muistijäljen syntyminen vaatii toistoa eri tavoin. Tästä postauksesta löydät käytännön vinkkejä vieraiden kielten opiskeluun ja täältä löydät harjoituksia englannin kielioppiin.

Myös englannin opiskelussa yksi olennainen perustaito on oppikirjan käyttäminen - niin hassulta kuin se saattaa kuulostaakin! Oppiminen yläkoulussa ja erityisesti lukiossa vaatii omatoimisuutta, joten totuttele etsimään tarvitsemasi tieto kirjoistasi, olivat ne sitten perinteisiä tai sähköisiä. Varmista, että tiedät, mistä löydät niin kappalekohtaiset sanastot kuin isommat, aakkostetut sanalistat ja tiivistelmät kielioppiasioista. Siitä on sinulle huomattavasti apua niin tunneilla kuin kotona opiskellessasi!

 

Kertaa yläkoulun englantia syyslomalla! 9.-luokkalaisten pienryhmiin voi osallistua kätevästi myös etänä.

 

Tutustu syyslomakursseihin