Tutorhouse Pyydä yhteydenottoa
« takaisin blogin etusivulle

5 parasta kertaustekniikkaa

01.12.2018  |  Opiskelutekniikka, Lukio, Yläkoulu

 

5kertaustekniikkaa.png

Kun kertaat tehokkaasti, pärjäät paremmin kokeissa. Näillä viidellä yksinkertaisella vinkillä onnistut varmasti!

1. Kuulusteleminen

Pyydä kaveria tai vanhempia kuulustelemaan sinua esimerkiksi sanakoetta varten. Voit myös kuulustella itse itseäsi tekemällä opeteltavista asioista muistikortteja. Ne sopivat etenkin kielten opiskeluun.

Kirjoita vain sanan toiselle puolelle suomeksi ja toiselle opeteltavalla kielellä. Käy sitten pinkkaa läpi vaikka bussimatkalla ja ota kortti pois pakasta, kun osaat sen.

Samaa voi soveltaa myös reaaliaineisiin kirjoittamalla toiselle puolelle käsitteen ja kääntöpuolelle tiiviisti omin sanoin selityksen. Jo korttien tekeminen auttaa sinua muistamaan paremmin!

2. Sisällysluettelo

Kun haluat kerrata kurssikirjan keskeisiä asioita, käytä apuna sisällysluetteloa. Sisällysluettelossa on usein koealueen isoimmat teemat. Muistele kappaleiden nimien avulla, mitä asioita käsiteltiin missäkin osassa kirjaa. Käytä apuna myös alaotsikkoja, kun kaivelet muististasi kurssin keskeisiä asioita.

3. Ääneen selittäminen

Nappaa kuuntelijaksi kaveri, sisarus (tai muu pahaa-aavistamaton sivullinen) ja selitä hänelle opiskelemasi asia ääneen. Voi olla yllättävän hankalaa kertoa valtioneuvoston päätöksenteosta tai proteiinisynteesin toiminnasta suullisesti, mutta kun joudut miettimään asian päässäsi ja kielellistämään sen, omakin ymmärryksesi voi kasvaa.

4. Vanhojen kokeiden tekeminen

Erityisesti ylioppilaskirjoituksia varten harjoitellessa on hyvä haastaa itseään myös tekemällä vanhoja kokeita. Niiden avulla saat hiottua vastaustekniikkaasi ja saat hyvän kuvan siitä, millaisia tehtävätyyppejä kokeissa saattaa olla.

5. Muistisäännöt ja mindmapit

Joskus asioita joutuu myös opettelemaan kylmästi ulkoa. Muistisääntöjen avulla voi opetella isompiakin kokonaisuuksia. Voit esimerkiksi muodostaa lorun kappaleen keskeisimmistä avainsanoista, vuosiluvuista tai tapahtumista. Kun olet opetellut avainsanat eli kappaleen tai luvun pääkohdat, niiden palauttaminen mieleen kokeen aikana helpottuu. 

Mindmapin eli ajatuskartan tekeminen on myös nopea tapa harjoitella kokeeseen ja sitä voi käyttää apuna myös kerratessa. Muista kuitenkin pitää käsitekartta yksinkertaisena ja kirjata siihen vain pääkohdat. Värien käyttö sallittu! Katso lisää vinkkejä hyvien muistiinpanojen tekemiseen täältä.

 


Haluatko työkaluja entistä parempiin arvosanoihin? Listasimme Top 3 -vinkit matematiikan, vieraiden kielten ja reaaliaineiden opiskeluun.

Lataa maksuton opiskelutekniikkaopas