« takaisin blogin etusivulle

Matematiikan opettajan 4 vinkkiä yläkoululaiselle

01.03.2017  |  Opiskelutekniikka, Yläkoulu

Outi KylliäinenTutorHousen matematiikan opettaja Outi Kylliäinen muistuttaa, että oppiminen ja asioiden haltuun ottaminen on yksilöllistä. Lopputulokseen voi itse vaikuttaa. Tällä kertaa Kylliäinen listasi matematiikan opiskelun kulmakivet yläkoululaisille.

1. Harjoittele säännöllisesti

Matematiikan opiskelussa tärkeintä on säännöllinen harjoittelu sekä koulussa että kotona. Koska oppilaat ovat kaikki erilaisia, ei yleistä ohjeaikaa voi sanoa. Peruskoulussa jollekin saattaa riittää pelkkä koulussa harjoittelu, mutta se voi muodostua lukiossa kompastuskiveksi. Jonkun toisen taas on hyvä varata siihen joka viikko tunti aikaa. Lisäharjoittelu kotona kannattaisi ottaa tavaksi viimeistään yhdeksännellä luokalla, vaikkei se itse sisältöjen oppimiseksi tuntuisikaan vielä välttämättömältä.

 

2. Rakenna vankka pohja lukiota varten

Peruskoulusta lukioon siirtyvällä olisi hyvä olla matematiikan perusasiat hallussa. Niitä ovat esimerkiksi laskujärjestys, murtoluvut, potenssisäännöt, lausekkeiden sievennykset ja perusyhtälönratkaisut. Myös funktion kuvaajien tulkinta sekä kuvaajan ja yhtälön välisen yhteyden ymmärtäminen on tullut tärkeämmäksi.

Geometria on myös osalle hyvin haastavaa etenkin kolmiulotteisuuden tullessa mukaan. Ratkaiseva tekijä onkin oppia piirtämään ja hahmottamaan kuvia sekä tilanteita, mikä helpottaa tehtävien ratkaisemista.

 

3. Pyydä apua

Jos tuntuu, että joku asia on hankala, kannattaa siihen pyytää rohkeasti apua. Neuvoja matikan tehtäviin voi antaa kaveri, opettaja, omat vanhemmat tai tutor-opettaja. Ei kannata jäädä tuskailemaan vaikeiden asioiden kanssa yksin, vaan kokeilla lisäopetusta tai pienryhmäopiskelua kaverin kanssa! Kaikki yläkoululaisille tarjottavat opetuspalvelut löydät täältä.

 

4. Luota itseesi

Pitää luottaa itseensä ja uskoa, että oppii sen sijaan että löisi hanskat tiskiin liian helposti. Matematiikan opiskelu vaatii myös kärsivällisyyttä!

Juttu on julkaistu TutorHousen blogissa ensimmäisen kerran 15.4.2016.

Online-matikkaluokat yläkoululaisille

Luetuimmat kirjoitukset

Tilaa uusimmat blogikirjoitukset sähköpostiisi.