Tutorhouse maksuton opetustarpeen kartoitus
« takaisin blogin etusivulle

Yksilöllistä oppimista pienryhmässä

17.03.2016  |  Oppiminen ja motivaatio

penaali.jpg

Opiskelun ei tarvitse olla yksinäistä puurtamista, vaan parhaimmillaan se on yhdessä tekemistä sekä ideoiden ja kokemusten jakamista. Pienryhmissä opiskelevat nuoret oppivat opettajan lisäksi toisiltaan. Myös yksilöopetuksen hyödyt toteutuvat 2-5 nuoren opiskeluryhmissä.

TutorHousen laaja-alainen erityisopettaja Anne Hällfors kertoo, miten nuoret hyötyvät opiskelusta pienryhmäopetuksessa.

"Ens jaksossa mä kyllä panostan!"

Kuinka moni lukiolainen onkaan koeviikon aikana vannonut ylläolevaa? Jos jakson aikana opiskelu on jäänyt sivurooliin, tuntuu useaan kokeeseen valmistautuminen samanaikaisesti valmistautuminen mahdottomalta tehtävältä. Se onkin yksi syy pienryhmään hakeutumiseen.

Anne Hällforsin vetämille opiskelutekniikkakursseille hakeutuvat nuoret hakevat usein pienryhmästä apua kadonneeseen motivaatioon. Ryhmiä on myös esimerkiksi matematiikassa ja kielissä. Yhteistä kaikille on kuitenkin se, että kullekin ryhmälle asetetaan omat tavoitteet – niin koko ryhmän kuin kunkin opiskelijan omat.

– Aluksi käydään läpi jokaisen yksilötavoitteet ja se, mitä painotusta kukin kaipaa. Näin opetus voidaan suunnitella siten, että jokaisen toiveet otetaan huomioon, Hällfors kertoo.

Opetusta siis eriytetään siten, että jokainen pääsee kehittämään niitä oppimisensa osa-alueita, joihin on ollut tyytymätön.

Kertaaminen syventää oppimista

Lukiolaisten matematiikan pienryhmiä on muodostettu kurssikohtaisesti, jolloin opiskelijat pääsevät viikoittain käymään läpi hankaluuksia tuottaneita asioita ja syventämään osaamistaan. Kuin huomaamatta tulee samalla valmistauduttua jo kurssikokeeseenkin eikä koeviikkostressiin ole enää samalla tavalla aihetta. Sparrauskursseja järjestetään sekä lyhyessä että pitkässä matematiikassa.

Samalla logiikalla toimivat myös kielten pienryhmät. Vieraan kielen sanojen muistamisessa on paljolti kyse toistosta. Hyvät niksit kerrotaan muillekin, ja opiskelijoilla on valtavasti erilaisia ideoita ja muistisääntöjä esimerkiksi vaikka sanaston harjoitteluun. Kun opittuja asioita kerrataan ja syvennetään jakson aikana, helpottuu työtaakka koeviikolla ja vaikutus näkyy myös kurssiarvosanoissa.

Ilmoittaudu sparrauskurssille täällä!