Tutorhouse Pyydä yhteydenottoa
« takaisin blogin etusivulle

Uuden lukiolaisen selviytymisopas

28.07.2016  |  Opiskelutekniikka, Lukio

Lukion aloittaminen jännittää

Koulun alkujen lähestyessä yläkoulusta lukioon siirtyvillä on mielessään monta kysymystä. Millaista on opiskelu lukiossa? Miten siihen kannattaa valmistautua? Tästä blogitekstistä saat vinkkejä lukioon!

Lukion aloittaminen jännittää ja uusi lukiolainen kaipaa apua ja vinkkejä. TutorHouse on koonnut pienen selviytymisoppaan lukiolaisille. Jo ennen kuin jatkat lukemista, aloitetaan tärkeimmällä: nauti kaikesta uudesta ja jännittävästä!

Kouluun palaamiseen kannattaa valmistautua etenkin hyvällä lomalla, jonka aikana on ollut lepoa ja toimintaa sopivassa suhteessa. Elokuun alussa kannattaa kuitenkin jo hieman orientoitua tulevaan syksyyn. Lukiokirjat ja muut tarpeelliset hankinnat kannattaa tehdä hyvissä ajoin, jotteivät viimeiset lomapäivät kulu paniikissa kirjakaupoissa juoksennellessa.

Jännitämme usein sellaisia asioita, joista emme vielä tiedä juuri mitään tai joita emme voi ennakoida. Lukion alussa useimpia mietityttää se, pääseekö uuteen porukkaan sisälle ja millaisia vanhemmat oppilaat ovat. Opiskeluun liittyvät huolet tulevat yleensä vähän myöhemmin, kun alkuhuumasta on päästy. Moni tietää lähinnä sen, että opiskelu on vähän erilaista kuin yläkoulussa.

Lukiota aloittaessa kannattaakin muistaa, että kaikki ovat samalla viivalla ja kaikkia varmasti jännittää. Kouluissa ykkösten vastaanotto on valmisteltu hyvin – kunhan saavut ensimmäisenä päivänä oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan, etenevät asiat omalla painollaan. Kannattaa rohkeasti kysyä neuvoa ja apua vanhemmilta opiskelijoilta sekä koulun aikuisilta.

Muista keskittyä myös oppimiseen kaiken uuden keskellä

Vaikka uudet ympyrät saattavat alussa viedä energiaa ja keskittymistä, on hyvä valmistautua hieman myös itse opiskeluun. Ensin voi tuntua, että opeteltavaa asiaa on yhtäkkiä hurjasti enemmän. Asioissa edetään vauhdilla: kun ennen opiskeltavaa on saattanut olla kussakin oppiaineessa yksi kirja per vuosi, lukiossa onkin yksi kirja kurssia kohden. Ei kannata kuitenkaan hätääntyä! Kun jaksat tehdä töitä sinnikkäästi ja käyttää aikaa myös opiskelutekniikoiden harjoitteluun, löydät kyllä sopivan opiskelurytmin. Vinkkejä ajanhallintaan lukiojakson aikana saat täältä.

Omatoimisuus ja itseohjautuvuus ovatkin lukiossa suuremmassa roolissa. Joudut ehkä itse ottamaan enemmän vastuuta omasta opiskelustasi kuin ennen. Toisaalta se on myös mielenkiintoista ja antoisampaa, kun oppiaineisiin syvennytään. Sitä mukaa alkaa muotoutua käsitys siitä, mitkä asiat juuri sinua kiinnostavat ja ehkä sekin, mitä tulevaisuudessa haluaisit tehdä. Syväsuuntautunut oppimisstrategia auttaa suurempien kokonaisuuksien haltuun ottamisessa.

Päivitä tarpeen mukaan opiskelutyyliäsi

Ensimmäisen jakson aikana varmasti huomaat, millaisia tuloksia opiskelutyylilläsi saa. Jos aiemmin onkin pärjännyt lukemalla kokeisiin viimeisenä iltana, lukiossa se ei välttämättä enää toimikaan. Jakamalla opiskeltavaa asiaa pienempiin osiin ja käyttämällä aikaa myös kertaamiseen teet palveluksen itsellesi ja säästät hermojasi arviointiviikolla!

Ole kuitenkin armollinen itsellesi. Lukion alussa tulee niin paljon tietoa, ettei kaikkea koulun käytännöistä voi heti muistaa ja oman opiskelurytmin löytämiseenkin voi mennä aikaa. Jos takanasi on jo ensimmäinen koeviikko, eikä se välttämättä sujunut odotusten mukaisesti, lue tämä juttu!

Muista, ettei kukaan ole heti valmis! Et siis ole epäonnistunut, mikäli kaikki ei heti ensimmäisessä jaksossa menekään täydellisesti. Itseohjautuvuus ja opiskelutaidot paranevat myös lukion myötä. Älä jätä asioita viime tippaan, mutta muista jättää aikaa myös rentoutumiselle, harrastuksille ja ystäville!

Kaipaatko apua sinulle sopivien opiskelutekniikoiden löytämiseen? Haluatko lisäpotkua oppimisen tehostamiseen? Tutustu Näin opit lukiossa -kursseihimme ja opiskelutekniikkakokonaisuuteen.

Lataa ilmainen opiskelutekniikkaopas!

Kuva: Joshua Earle/Unsplash