« takaisin blogin etusivulle

Usein kysyttyä kauppiksen uudistuneista pääsykokeista

15.03.2018  |  Pääsykokeet

Kauppatieteiden pääsykoe 2018

Juttua on päivitetty 23.1.2019.

Keväällä 2019 kauppatieteelliseen hakevilla on kaksi väylää saada toivomansa opiskelupaikka. Valintakokeisiin osallistuvien ei tarvitse opiskella erillistä pääsykoekirjallisuutta, sillä kokeet perustuvat lukiokursseihin.

Voinko päästä pelkällä ylioppilastodistuksella kauppatieteelliseen?

Kyllä voit. Kauppatieteellisen alan yhteisvalinnassa 60 % jokaisen hakukohteen aloituspaikoista täytetään ylioppilastutkinnon arvosanojen perusteella. 40 % valitaan pääsykoepisteiden perusteella. Turun yliopiston kauppakorkeakoulussa on lisäksi kansainvälisen johtamisen ja yrittäjyyden tutkinto-ohjelma, jossa hakijat kutsutaan lisäksi haastatteluun.

Jotta voit tulla hyväksytyksi todistusvalinnassa, täytyy sinun olla ensikertalaishakija ja saada vähintään 20 todistuspistettä. Ylioppilasarvosanojen pisteytyksen näet täältä.

Pitääkö minun päättää, haenko todistusvalinnassa vai valintakokeella?

Ei tarvitse. Ensin katsotaan, saatko opiskelupaikan todistusvalinnassa ylioppilastutkinnon pisteytyksen perusteella. Jos et tule hyväksytyksi todistusvalinnassa, katsotaan sen jälkeen, sijoitutko koepistevalinnan perusteella opiskelupaikan saavien joukkoon. Yleisesti todistusvalinnasta voit lukea lisää täältä.

Milloin valintakoe pidetään ja kuka siihen saa osallistua?

Keväällä 2019 kauppatieteellisen alan valintakoe pidetään keskiviikkona 5.6.2019 klo 12.00-15.00. Kokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua. Kokeeseen saa osallistua, mikäli ei ole tullut hyväksytyksi todistusvalinnalla haluamaansa hakukohteeseen. Tämän lisäksi hakijan on tietysti täytettävä yleiset hakukelpoisuusvaatimukset.

Mitä valintakokeessa mitataan?

Pääsykokeessa mitataan talouselämään liittyvän tiedon omaksumiskykyä ja taitoa soveltaa sitä.

Mihin aineistoon valintakoe perustuu?

Kauppatieteellisen alan valintakoe perustuu lukion uuden opetussuunnitelman (2016) mukaisiin kursseihin. Näitä ovat Taloustieto (yhteiskuntaoppi, YH2), Ihminen ympäristön ja yhteiskunnan muutoksessa (historia, HI1) ja Tilastot ja todennäköisyys (MAB5, lyhyt matematiikka) tai Todennäköisyys ja tilastot (MAA10). Jompikumpi matematiikan oppimäärä riittää.

Lisäksi kokeessa on mahdollisesti aineistotehtävä, joka perustuu vasta kokeessa jaettavaan aineistoon. Tätä aineistoa ei siis saa etukäteen opiskeltavaksi.

Millaisia kysymyksiä pääsykokeessa on ja miten vastauksesta pisteytetään?

Kokeessa on monivalintakysymyksiä tai oikein/väärin-kysymyksiä. Oikeasta vastauksesta annetaan pisteitä ja väärästä vastauksesta vähennetään. Vastaamatta jättämisestä ei vähennetä pisteitä eikä sitä ole rajoitettu.

Paljonko valintakokeessa pitää saada pisteitä?

Kokeesta täytyy saada vähintään 60 % valintakokeesta positiivisia pisteitä saaneiden keskiarvosta, jotta voi tulla hyväksytyksi. Pääsykokeen maksimipistemäärää ei ole määritelty etukäteen. Paikat täytetään järjestyksessä koepisteiden perusteella. Mikäli hakijoilla on tasapisteet, etusijalle menee se, jolla on valintakokeessa ollut enemmän oikeita vastauksia. Jos tämän jälkeen on edelleen hakijoita, joilla on tasapisteet, otetaan kaikki huomioon valinnassa.

Lataa ilmainen lukusuunnitelmapohja yo-kirjoituksiin

Lähteet: Kauppatieteellinen ala - yhteisvalinta

Kuva: Denys Nevozhai / Unsplash