Muistitekniikoiden avulla voit luoda aivoihisi mielleyhtymiä ja vihjeitä, joilla opittuja asioita on helppo palauttaa mieleen. Tässä muutama vinkki testattuihin ja toimiviin tekniikoihin. Ei muuta kuin treenaamaan!
Muistipalatsitekniikassa uusia asioita juurrutetaan muistiin kytkemällä ne osaksi itselle tuttua ja merkityksellistä ympäristöä. Muistamme parhaiten asioita, jotka liittyvät meihin itseemme ja jotka koemme tärkeiksi. Kannattaa siis valita paikka, jonka tunnet läpikotaisin ja johon liittyy positiivisia tunteita.
Jos päätät rakentaa muistipalatsin esimerkiksi omaan kotiisi ja tavoitteenasi on opetella historian tapahtumia, sijoita tapahtumat mielessäsi eri huoneisiin. Esimerkiksi Ranskan vallankumous voi alkaa eteisestäsi ja edetä huone huoneelta, kunnes se päättyy Napoleonin voitonjuhliin kellarissasi. Kun lisäät mielikuviin pientä huumoria tai draamaa, se vahvistaa asioiden kytkeytymistä muistiisi.
Kun sinun täytyy jälkikäteen muistaa opiskelemasi asiat, kuvittele katsovasi kotisi eri huoneisiin. Silloin näet niihin sijoittamasi tapahtumat, eli pystyt taas palauttamaan ne mieleesi. Jos opeteltavia asioita on runsaasti, voit järjestää ne mielessäsi myös itsellesi tutun reitin (esimerkiksi kotoa harrastukseen tai kouluun) varrelle.
Muistiapua saat myös musiikista. Valitse itsellesi tuttu ja mieleinen laulu ja korvaa sen sanoja valitsemillasi avainsanoilla, jotka liittyvät opiskelemaasi asiaan. Tämä tekniikka toimii myös vieraiden kielten opiskelussa, ja sitä voi soveltaa matematiikan kaavojenkin muistamiseen. Ei haittaa, vaikka lopputulos kuulostasi älyttömältä – sehän vain auttaa muistamista!
Usein omaksumme uutta tietoa tehokkaasti, kun kuulemme tai luemme sen tarinamuodossa. Tässäkin tekniikassa eläväisillä mielikuvilla on tärkeä, muistia tukeva rooli. Pohdi ensin millaisia mielikuvia sinulle herää opeteltavista asioista ja yhdistele sen jälkeen nämä mielikuvat yhtenäiseksi kertomukseksi. Tarinan ei tarvitse olla pitkä, sillä tiiviit kokonaisuudet ovat helpoimpia muistaa.
Lue lisää: Yläkoululainen, näin aikataulutat koekertaamisen onnistuneesti
Lähteet: HS Tiede ja Yle Tiede
Kuva: Slava Bowman / Unsplash