Meillä kaikilla on kokemusta opiskelusta ja jotkut oppimiseen liittyvät uskomukset istuvat sitkeästi. Nyt murramme kuitenkin kolme opiskeluun liittyvää myyttiä!
1. Jokaiselle on yksi oikea oppimistyyli, jonka perusteella opiskelutekniikat kannattaa valita. Toiset oppivat paremmin kuulemalla, toiset näkemällä ja niin edelleen.
✗ Väärin. Meillä on tietysti henkilökohtaisia mieltymyksiä: toiselle kirjaan tarttuminen on pakkopullaa, toinen taas ei jaksaisi kuunnella opettajan puhetta pitkiä aikoja. Oppimistyylitestin tekeminen voi virittää pohdiskelemaan erilaisia tapoja oppia. Tuloksen mukaisiin opiskelutekniikoihin jämähtäminen voi olla kuitenkin rajoittavaa, sillä oppiminen ei silti ole välttämättä tehokasta. Kokeile rohkeasti erilaisia opiskelutekniikoita, voit yllättyä!
Opiskelutavan mielekkyydellä on silti vaikutusta motivaatioon ja sitä kautta oppimiseen. Se voi kuitenkin helposti kääntyä itseä vastaan, jos opiskelee aina ainoastaan mukavalla tavalla (joka usein tuntuu olevan myös helppo eikä vaadi vaivannäköä), mutta joka ei ole tehokas eikä sen vuoksi auta myöskään saavuttamaan tavoitteita. Jatkuvalla epäonnistumisella kun on myös oma vaikutuksensa motivaatioon.
Erilaisia opiskelutekniikoita löydät täältä.
2. Alleviivaaminen on tehokkain opiskelutekniikka.
✗ Väärin. Aika yleisesti käytetty se toki on ja yliviivaustussi kuuluukin monen opiskelijan tärkeimpiin työkaluihin. Jotta opittu asia painuisi pitkäkestoiseen muistiin, tulisi sitä kuitenkin käsitellä ja muokata aivoissa. Alleviivatessa tulee helposti käytettyä ikään kuin putkinäköä – sen sijaan, että pyrkisi ymmärtämään kokonaisuuden, alleviivaaja keskittyy yksityiskohtiin ja muistijälki jää heikommaksi.
Energiaa kannattaakin siis varsinkin uutta asiaa opetellessa käyttää mieluummin asioiden prosessointiin. Alleviivaamisesta voi silti olla hyötyä, jos kynällä tekstin seuraaminen auttaa esimerkiksi lukemiseen keskittymisessä. Kun kokonaisuuden ymmärtäminen on hallussa, voi paneutua yksityiskohtiin.
Esimerkiksi nämä muistiinpanotekniikat auttavat sinua prosessoimaan lukemaasi.
3. Toiset vaan ovat älykkäämpiä ja siksi parempia koulussa kuin toiset.
✗ Väärin. Koulumenestykseen ja -motivaatioon vaikuttaa valtava kimppu erilaisia asioita. Älykkyys ei suinkaan ole niistä tärkein, ja sitä on sitä paitsi äärimmäisen vaikea mitata. Yksi tärkeä tekijä on usko omiin kykyihin. Aivoja ja oppimista voi myös treenata, ja tämän ymmärtäminen on keskeistä oppimiselle. Kun huomaa, että omaan oppimiseen voi tosiaan vaikuttaa, motivaatio kasvaa ja vaikeiden tehtävien äärellä jaksaa sinnitellä. Oppiminen ei koskaan lopu!