« takaisin blogin etusivulle

Äidinkielen opettaja Paula Halme: "Opiskelijan menestyminen on paras lahja"

07.04.2016  |  Oppiminen ja motivaatio, Opettajilta

Äidinkielen yksityisopetus"Yksityisopetus on siitä kivaa, että silloin pääsen opettamaan motivoituneita opiskelijoita. Onnistuminen on kiinni opiskelijan ja opettajan yhteistyöstä", TutorHousen äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Paula Halme kirjoittaa.

Kevään ylioppilaskokeet ovat ohi. Tämä aika lienee kiireisintä, ainakin äidinkielen ja kirjallisuuden opettajille. Abikurssien tuotokset, prelit ja ylioppilaskokeet on luettava tiukassa aikataulussa. Toisaalta tämä on mielestäni mielenkiintoisinta aikaa – nythän opettajana näen, mitä on tullut tehtyä.

Päivätyöni lisäksi olen usean vuoden ajan antanut yksityisopetusta äidinkielessä. Tänäkin talvena tein töitä usean ensikertalaisen ja uusijan kanssa. Yksityisopetus on siitä kivaa, että silloin pääsen opettamaan motivoituneita opiskelijoita.

Tänä vuonna onnistumisia oli useita. Yhdeltä opiskelijalta sainkin sähköpostia ja kiitokset siitä, että olin auttanut häntä parantamaan edellisvuoden tulosta jopa neljällä arvosanalla. Tällainen onnistuminen ei kuitenkaan missään tapauksessa ole vain opettajan ansioita vaan opiskelijan.

Opiskelijan oltava motivoitunut oppimaan

Tapasimme opiskelijan kanssa 11 kertaa. Tässä ajassa hän pystyi itse nostamaan itsensä osaamattomuudesta osaajaksi. Hän keskittyi, kysyi paljon, pyysi tarkkoja ohjeita, teki itselleen selkeän tavoitteen.

Toki onnistuminen on kiinni myös siitä, että opettajalla ja opiskelijalla toimii yhteistyö. Opettaja ohjaa niin paljon, kuin opiskelija on valmis ottamaan ohjausta vastaan. Sanonta ”kannettu vesi ei kaivossa pysy” on todellakin totta.

Joskus harmittaa se, että vanhemmat ovat tilanneet nuorelleen – hyvää tarkoittaen – lisäopetusta. Nuori ei kuitenkaan oli oikeasti sitoutunut työskentelyyn, joten tulokset jäävät laihoiksi. Ehkä opettajan, opiskelijan ja vanhempien olisi syytä vielä tarkemmin selvittää se, mihin nuori haluaa päästä, mihin hän uskoo, mitä hän pitää tärkeänä.

Useinhan kyse onkin vain uskosta itseensä, omasta halusta ja näkemyksestä itsestä oppijana. Tässä toki opettajana voin tukea mutta paljon jää opiskelijan omille harteille.

En ole poppanainen, kuten usein opiskelijoille ensimmäisellä kerralla sanon. Työn ja oppimisen ihmeen tekee lopulta opiskelija itse.


Paula Halme
Äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja
TutorHouse

JÄTÄ YHTEYDENOTTOPYYNTÖ