« takaisin blogin etusivulle

Kuukauden oppilas Elina Mäkinen: Skype tuo oman opettajan Prahaan

27.03.2017  |  Kuukauden oppilaat

Lukiolainen Elina Mäkinen katsoo Prahan kaupunkimaisemaaKun perhe lähtee ulkomaankomennukselle, etsitään ratkaisuja lasten koulunkäyntiin. Lukiolainen Elina Mäkinen opiskelee äidinkieltä kansainvälisessä IB-lukiossa ulkomailla Prahassa. Millaista on suorittaa A1-kieli etänä?

Tiesitkö, että TutorHousella on oppilaita ympäri maailmaa? Yksi heistä on Prahassa, Tšekissä kolmatta vuotta asuva Elina Mäkinen. Nyt 17-vuotias Elina muutti Prahaan kahdeksannen luokan jälkeen perheen työkomennuksen takia. Hän suorittaa ensimmäistä vuotta International Baccalaureate -tutkintoa, joka valmistaa yliopisto-opintoihin.

IB-tutkintoon kuuluu yksi pitkä kieli, joka on yleensä oppilaan äidinkieli. Prahassa ei ollut kuitenkaan mahdollisuutta suomen opintoihin, joten Elina päätyi opiskelemaan suomen oppimäärän TutorHousen online-opetuksen avulla.

IB:llä A1-kielen opiskeluun kuuluu esimerkiksi kirjojen lukemista, esseitä, runoja sekä niiden analysointia. Äidinkielen online-opetus TutorHousella alkoi noin vuosi takaperin, kun Prahassa asumista oli takana jo noin vuoden verran.

– Yleensä Paulan [TutorHousen äidinkielenopettajan] kanssa tunnilla käsitellään jotain aihetta ja sen jälkeen hän antaa läksyksi jonkun esseen tai lukemista. Seuraavalla kerralla sitten jatketaan keskustelua aiheesta.

"Skype-opiskelu tuntuu luontevalta"

Monesti online-opetus saattaa tuoda mieleen yksinäisen puurtamisen. TutorHousen verkko-opetus on kuitenkin vuorovaikutteista. Se tapahtuu Skypen välityksellä, mutta opetuksessa sovelletaan myös muita välineitä.

– Kyllä se Skypessä opiskelu tuntui ihan luontevalta vaihtoehdolta. On myös hyvä, että pystymme työskentelemään Google Docsissa. Puhutaan opettajan kanssa Skypessä ja samalla katsotaan ja korjataan tekstiä yhdessä. Kyllä kaiken pystyy käsittelemään kuten normaalilla oppitunnilla.

Opetuksen sisältö vastaa IB-tutkinnon vaatimuksia. Elina kertoo, että suomen kielen opetus tukee hänen toisen A-kielensä eli englannin opetusta.

– Käytännössä opiskelen samanlaisia juttuja sekä englanniksi että suomeksi. Kurssin vaatimukset ovat samat, mutta kieli vain eri, Elina kertoo.

Yksityisopetus suunnitellaan tarpeiden mukaan

Yksityisopetus ehtii keskittyä erityisen hyvin oppilaan henkilökohtaisiin opetustarpeisiin, jotka kartoitetaan yhdessä TutorHousen asiakasvastaavan kanssa ennen opetuksen alkamista. Opettajalta saa apua itselleen vaikeisiin asioihin eikä virheiden tekeminen jännitä samalla tavalla kuin koko luokan ollessa ympärillä.

Suomen kielen taidon ylläpitäminen ja kehittäminen on Elinalle tärkeää, sillä näillä näkymin hän suunnittelee hakevansa opiskelemaan Suomeen yliopistoon.

JÄTÄ YHTEYDENOTTOPYYNTÖ