Tutorhouse maksuton opetustarpeen kartoitus
« takaisin blogin etusivulle

Myös oikeustieteelliseen voi päästä ilman pääsykoetta vuonna 2019

01.11.2017  |  Lukio, Ylioppilaskirjoitukset, Pääsykokeet

Oikiksen pääsykokeet muuttuvat

Juttua päivitetty 23.1.2019.

Yhä useampaan korkeakouluun voi päästä myös ylioppilastutkinnon arvosanojen avulla. Kevään 2019 yhteishaussa joukkoon liittyvät myös oikeustieteen opintoja tarjoavat yliopistot.

Meneillään on suuri korkeakoulujen hakuperusteiden mylläys, josta tihkuu tietoa tasaisin väliajoin. Bloggasimme aiemmin siitä, mitä uudistuksesta tiedetään. Jo silloin oli tiedossa, että mm. kauppakorkeakoulun pääsykokeita kevennetään. Tavoitteena on, että yhä useampi pääsisi jatko-opintoihin ylioppilastodistuksella, ilman valintakokeita.

Tämä on tietysti aiheuttanut huolta siitä, miten käy niille nuorille, joiden motivaatio opiskeluun herää vasta myöhemmin tai jotka eivät ole suorittaneet ylioppilastutkintoa. Opetushallituksesta kuitenkin vakuutetaan, että myös jatkossa korkeakouluihin pääsevät myös muut, kuin ylioppilaat ja huippuarvosanoja kirjoittaneet.

Oikikseen voi päästä pelkällä ylioppilastodistuksella vuonna 2019

Keväästä 2019 lähtien myös oikeustieteen opintoihin voi tulla valituksi pelkällä todistusvalinnalla. Helsingin yliopistoon todistuksen perusteella valitaan enintään 40, Lapin yliopistoon 30, Turun yliopistoon 30 ja Itä-Suomen yliopistoon enintään kymmenen opiskelijaa, kertoo oikeustieteellisen yhteisvalinnan tietopankki.

Kaikkiaan tämä tarkoittaa sitä, että yhteensä noin 20 % uusista oikeustieteen ylioppilaista tullaan valitsemaan pelkän yo-todistuksen perusteella. Ylioppilastodistuksen pisteytyksen näet täältäTodistusvalinnassa otetaan sisään ainoastaan ensikertalaisia, eli sellaisia hakijoita, joilla ei ole ennestään opiskelupaikkaa tai suoritettua tutkintoa korkeakoulussa. Ensikertalaiskiintiöstä voit lukea lisää täältä.

Loput opiskelupaikat jaetaan ainoastaan valintakoemenestyksen perusteella, eli niin sanottua yhteispistevalintaa (yo-todistus + pääsykokeet) ei ole. Valintakoe pidetään 14.5.2019 ja siihen liittyvä pääsykoekirjallisuus ilmoitetaan 10.4.2019. Sähköisesti julkaistava valintakoekirjallisuus on hakijoiden käytettävissä maksutta.

 

Lähteet: oikeustieteet.fiSuomen Kuvalehti, Opintopolku.fi

Lataa ilmainen lukusuunnitelmapohja yo-kirjoituksiin