Tutorhouse Pyydä yhteydenottoa
« takaisin blogin etusivulle

Näin selätät koestressin ja -jännityksen

10.03.2017  |  Opiskelutekniikka, Lukio, Yläkoulu, Ylioppilaskirjoitukset

Vaaleahiuksinen nainen lukee kirjaa nojatuolissaPieni jännitys ennen koetta ei haittaa, mutta koejännitys ja -stressi ovat kaksi eri asiaa. Edellinen voi pahimmillaan lamaannutta. Tutorhousen laaja-alainen erityisopettaja Anne Hällfors antoi vinkkejä opiskelustressin hillitsemiseen. 


Koeviikko lähestyy, mutta yhtäkkiä huoneen siivoaminen kiinnostaakin paljon enemmän. Stressaaja lykkää lukemista eteenpäin ja näin kokeeseen valmistautuminenkin viivästyy. Mitä lähemmäksi koepäivä tulee, sitä suuremmaksi stressikin kasvaa. Jos stressi johtuu huonosta ajanhallinnasta, kannattaa tutustua tähän blogikirjoitukseemme.

Jännittäjä saattaa valmistautua huolella, mutta menee itse kokeessa lukkoon. Jännitys voi johtaa alisuoriutumiseen: kun luokan oven sulkee kokeen jälkeen perässään, oikeat vastaukset muistuvatkin yhtäkkiä mieleen. Olisinhan minä osannut!

Näitä kahta ongelmaa kannattaa lähestyä eri tavoin. Koestressin hoitamisessa ajanhallinta on avainasemassa. Entiset opiskelutottumukset on purettava ja mietittävä, miten on työskennellyt ennen ja mikä siinä on mennyt pieleen. Sitten voi alkaa muuttaa tapojaan ja tottumuksiaan.

Matka jännityksen alkulähteille

Jännittäjän kannattaa pohtia varsinaista syytä hermostuneeseen oloon. Onko itselleen tullut asetettua älyttömät tavoitteet ja pelkää siksi epäonnistuvansa? Myös mielikuvaharjoitteista ennen varsinaista koetta voi olla apua. Mikäli jännitys tuntuu ylitsepääsemättömältä, kannattaa sen purkamiseen hakea apua asiantuntijalta.

Lievempää jännitystä voi pyrkiä itsekin lievittämään. Erityisopettaja Anne Hällfors neuvoo välttämään esimerkiksi kirjojen ja vihkojen selaamista paniikissa juuri ennen koetta, sillä se vain pahentaa valmiiksi kireää oloa.

Kokeile näitä:

  • Kuuntele lempimusiikkiasi.
  • Kävele rauhassa korttelin ympäri - näin saat happea aivoillesi.
  • Liiku suosikkilajisi parissa. Liikunta kiihdyttää verenkiertoa, minkä ansiosta happea ja energiaa kulkeutuu aivoihin. Hiilidioksidi ja maitohapot taas poistuvat kehosta. Liikunta vähentää todistetusti ahdistusta ja jännitystä.
  • Jännitä koko kehon lihakset hetkeksi ja rentouta ne sitten.
  • Sulje silmäsi ja hengitä syvään. Puhalla pitkään ulos. Toista tämä useita kertoja.
  • Tee mielikuvaharjoituksia. Sulje silmät. Kuvittele itsesi rentouttavaan paikkaan, kuten uimarannalle tai mökin laiturille. Hengitä syvään.
  • Sulje älypuhelimesi hetkeksi ja lue esimerkiksi romaania tai lehteä. Koekirjojen selaaminen viime hetkellä voi vain lisätä paniikkia.

Lataa ilmainen opiskelutekniikkaopas!