Tutorhouse Pyydä yhteydenottoa
« takaisin blogin etusivulle

Näin teet hyvän lukusuunnitelman ylioppilaskirjoituksiin

14.01.2016  |  Opiskelutekniikka, Lukio, Ylioppilaskirjoitukset

kirja auki.jpgLukusuunnitelman tekemisessä tärkeintä on ajan hahmottaminen. Hyvän suunnitelman avulla ymmärtää konkreettisemmin, paljonko aikaa on todella käytössä ja kuinka paljon sitä tarvitsee varata mihinkin aineeseen. Erityisopettajamme Anne Hällfors antaa käytännön vinkkejä lukuloman aikatauluihin!

Tee välitavoitteita

Jos tavoite on kaukana, esimerkiksi parin kuukauden päässä, on aikataulussa hankalampi pysyä. Aseta itsellesi siis viikko- tai päiväkohtaisia tavoitteita. To do -listoillakin asioiden kannattaa olla konkreettisia - ”lue psykologian eka kirja” ei riitä. Aseta tavoitteeksi mielellään jonkun aihealueen lukeminen ja opetteleminen. Silloin tehtäviin on myös helpompi tarttua.

 

Ajattele kokonaisuutta

Jotta voisit suunnitella ajankäyttöäsi, on tärkeää hahmottaa kuinka paljon luettavaa ja opeteltavaa on. Esimerkiksi psykologian kurssit muodostavat kokonaisuuden, joka pitäisi lukuloman päätteeksi hallita. Ota vaikka kaikki kirjat ja materiaalit pöydälle, niin näet kokonaisuuden käytännössä. Tutustu ajanhallintavinkkeihin täällä!
 

Tee aikataulu

Askartele itsellesi iso, esimerkiksi A3-kokoinen kalenteri, jossa näkyvät viikot ja kuukaudet. Kuinka monta viikkoa on aikaa ja kuinka monta kirjaa luettavana? Muista jättää loppuun vielä aikaa kertaamiselle, kokeiden harjoittelulle ja vaikka abitreenien tekemiselle. Hahmottele kalenteriisi suuret linjat, kuten mihin mennessä kaikki kirjat pitäisi olla hallinnassa. Merkitse kalenteriin eri deadlineja ja suunnittele, millä viikolla teet mitäkin. Muista myös miettiä, miten ylläpidät opittua asiaa kirjoituksiin. Lue täältä, miten otat kertaamisen osaksi opiskelurutiinejasi.
 

Muista tämä!

Lukusuunnitelma kannattaa käydä myös läpi vaikka opettajan tai vanhempien kanssa ja pohtia yhdessä, onko se realistinen. Jätä lukusuunnitelmaasi myös joustonvaraa. Elämässä sattuu ja tapahtuu ja lukulomalla saattaa vaikka sairastua. Varaudu siis jo suunnitelmaasi laatiessa, että jotain odottamatonta saattaa tapahtua. Liian tarkkakaan suunnitelman ei kannata olla: jos yksityiskohtainen aikataulu romuttuu esimerkiksi sairastumisen takia, voi se stressata liikaa. Muista siis sopiva joustavuus, mutta älä luista suunnitelmasta tahallasi! Lue myös vinkit ylppäreihin lukemiseen kesällä.

Tutustu myös TutorHousen abikursseihin!


Lataa ilmainen lukusuunnitelmapohja yo-kirjoituksiin