Tutorhouse Pyydä yhteydenottoa
« takaisin blogin etusivulle

Lukion papereilla suoraan korkeakouluun – mikä on muuttumassa?

23.01.2019  |  Lukio, Ylioppilaskirjoitukset, Pääsykokeet

Korkeakouluhaku uudistuu 2020 mennessä.

Keskustelu yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistuksesta on käynyt kuumana viime aikoina. Kokosimme yhteen sen, mitä vuonna 2020 voimaan tulevista muutoksista tiedetään nyt.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä korkeakoulujen opiskelijavalinta tapahtuisi pääasiassa ylioppilastodistuksilla ja toisen asteen tutkintojen todistuksilla. Pitkää valmistautumista vaativista pääsykokeista halutaan luopua, jotta nuoret pääsisivät aloittamaan jatko-opinnot nykyistä aiemmin.


Pääsykokeet kuitenkin säilyvät toisena väylänä korkeakouluopintoihin, mutta ne tulevat perustumaan esimerkiksi lukiokursseihin tai koetilanteessa jaettaviin aineistoihin alasta riippuen. Perussääntönä on, että jos hakija ei tule ensin valituksi todistuksen perusteella, voi hän osallistua pääsykokeisiin. Todistusvalinnan vuoksi ylioppilaskirjoitusten hyvillä arvosanoilla on jatkossa entistä enemmän painoarvoa.

 

Yliopistoihin keskimäärin puolet opiskelijoista todistusvalinnalla

Yliopistojen koulutusohjelmiin valitaan vuodesta 2020 lähtien vähintään puolet uusista opiskelijoista ylioppilasarvosanojen perusteella. Ainut poikkeus on oikeustieteellinen, jossa 40 % aloituspaikoista jaetaan todistusvalinnassa. Vaihtelua eri koulutusten välillä voi kuitenkin olla runsaasti, sillä esimerkiksi Helsingin yliopiston matemaattisissa tieteissä uusista opiskelijoista 97 % valitaan ylioppilastodistuksella.

Yliopistoon hakevat saavat pisteitä aina äidinkielestä ja enintään viidestä muusta aineesta. Määrä ja painotukset vaihtelevat koulutuksittain, mutta valinnoissa huomioidaan se aineyhdistelmä, joka antaa hakijalle parhaat pisteet. Osassa koulutuksista on myös käytössä ns. kynnysehto, mikä tarkoittaa, että tietty ylioppilaskoe tulee olla suoritettu hyväksytysti tai tietyllä arvosanalla. Katso eri koulutusten pisteytykset täältä.

On hyvä huomioida, että joillain aloilla soveltuvuuskokeet säilyvät yhä pakollisina kaikille hakijoille.

 

Ammattikorkeakoulun todistusvalinnat eivät koske kaikkia koulutusohjelmia

Ammattikorkeakoulujen todistusvalinnoissa huomioidaan sekä ammatillisen perustutkinnon että ylioppilastutkinnon arvosanat. Aloituspaikoista suurin osa annetaan ensikertalaisille, eli hakijoille, jotka eivät ole aiemmin vastaanottaneet korkeakoulupaikkaa eivätkä myöskään suorittaneet suomalaisen korkeakoulujärjestelmän mukaista tutkintoa.

Todistusvalinnat eivät koske kulttuurialaa ja Diakonia-ammattikorkeakoulun tulkin koulutusta. Lisäksi Poliisiammattikorkeakoululla ja Högskolan på Ålandilla on omat hakunsa. Myös ammattikorkeakouluissa pääsykokeet säilyvät toisena vaihtoehtona todistusvalinnalle kaikissa koulutuksissa.

Todistusvalinnassa huomioitavat oppiaineet ja niiden pisteytykset näet täältä.

Eri koulutusohjelmien vähimmäispisterajat, aloituspaikkamäärät ja kynnysehdot ilmoitetaan viimeistään alkusyksystä 2019.

 

Entä kevät 2019 ja suosituimmat hakukohteet?

Tämä kevät on vielä siirtymävaihetta, ja niin lukiolaisia kuin vanhempiakin kiinnostanee, miten opiskelijat valitaan aloille, jotka ovat tunnettuja kovasta kilpailusta sisäänpääsyyn. Näitä ovat esimerkiksi kauppatiede, lääketiede ja oikeustiede.

  • Kauppakorkeakoulun opiskelijavalinnat 2019: 60 % kunkin hakukohteen aloituspaikoista täytetään ylioppilastutkinnon arvosanojen perusteella ja valinnassa huomioidaan vain ensikertalaiset. Valintakoe perustuu seuraaviin lukiokursseihin: Taloustieto (yhteiskuntaopin kurssi), Ihminen ympäristön ja yhteiskunnan muutoksessa (historian kurssi) ja Tilastot ja todennäköisyys (matematiikan kurssi). Lisäksi voi olla kokeessa jaettava aineisto. Lisätietoa kauppakorkeakoulun pääsykokeesta 2019 löydät täältä.

Lue myös tämä: Online-opetuksella kemiasta laudatur – myös lääkiksen ovet avautuivat.

  • Oikeustieteellisen pääsykoe 2019: Vuonna 2019 valintakokeiden rinnalle otetaan todistusvalinta kaikissa niissä yliopistoissa, jotka tarjoavat suomenkielisen oikeustieteiden koulutuksen. Todistusvalinnalla otetaan Helsingin yliopistoon 40, Lapin yliopistoon 30, Turun yliopistoon 30 ja Itä-Suomen yliopistoon enintään kymmenen opiskelijaa. Loput opiskelijat valitaan pelkän valintakokeen perusteella. Lue lisää oikeustieteellisen valintauudistuksista täältä!

 

Lähteet: Opintopolku.fiKauppatieteellisen alan yhteisvalinta, Lääketieteellisen alan yhteisvalinta, Oikeustieteellisen alan yhteisvalinta

 

Juttu julkaistiin ensimmäisen kerran blogissamme keväällä 2017, mutta se päivitettiin vastaamaan tuoreimpia tietoja 23.1.2019.

Kuva: Unsplash

Onnistu yo-kirjoituksissa! Abikursseilla opit tehokkaasti 3-10 opiskelijan pienryhmässä.

Tutustu abikursseihin