Tutorhouse Pyydä yhteydenottoa
« takaisin blogin etusivulle

Lukiolainen – ota käyttöön syväsuuntautunut oppimisstrategia

18.12.2016  |  Opiskelutekniikka, Lukio

Syvä suuntautunut oppiminen

Lukion alussa uusi opiskelurytmi vaatii usein totuttelua. Peruskoulussa moni on saattanut tottua siihen, että hyvät arvosanat tulevat todistukseen kuin itsestään. Opiskelutekniikka voi olla hukassa ja lukio tuntuu vaikealta. Avainasemassa on siirtyminen pintasuuntautuneesta oppimistyylistä syväsuuntautuneeseen oppimiseen.

Yksi yleisin syy arvosanojen tipahtamiseen lukiossa on se, että ollaan totuttu siihen, ettei kokeisiin tarvitse kummemmin lukea tai panostaa. Kun kurssin aikana opiskeltavaa onkin yhtäkkiä kokonainen kirja, ei vanha taktiikka enää toimikaan. Peruskoulussa helpolla päässyt ei ole tottunut varsinaiseen lukemiseen tai kertaamiseen. Oppimiseen ei ole yksinkertaisesti tarvinnut kiinnittää huomiota!

Tästä seuraa usein myös se, että ajankäyttöä ei osata suunnitella. Viimeisen illan paniikkilukeminen ei enää toimikaan. Periodissa aikaa on rajallisesti ja opiskeltavat asiat pitäisikin osata jakaa tasaisesti koko kurssin ajalle. Erityisopettajamme kertoo täällä, miten.

Lukiossa vanhat opiskelutekniikatkaan eivät välttämättä enää toimi. Ulkoa opettelu ja mekaaninen kopiointi eivät riitäkään. Opitut asiat pitää toki muistaa, mutta sen lisäksi niitä pitäisi osata soveltaa ja esimerkiksi kirjoittaa esseitä. Ensimmäiset koeviikot saattavatkin säikäyttää, jos ne menevät yhtäkkiä huonommin. Tästä ei kuitenkaan vielä kannata hätääntyä eikä pitkää matikkaa vaihtaa oitis lyhyeen!

Mitä sitten kannattaisi tehdä, jotta omat opiskelutaidot kehittyisivät?

1. Harjoittele ja työskentele sinnikkäästi.

Tämä on ehkä vähän tylsä vastaus, mutta juuri tekemällä niitä vaikealta tuntuvia tehtäviä, esitelmiä ja esseitä kehityt niissä pikkuhiljaa paremmaksi. Älä siis luovuta, jos ensimmäisellä kerralla tuntuu menevän penkin alle. Ensi kerralla olet jo yhtä kokemusta rikkaampi ja osaat lähteä tehtävän kanssa liikkeelle paremmin! 

2. Kokeile erilaisia opiskelumenetelmiä.

Jokaisella meistä on omat mieltymyksensä erilaisten opiskelutekniikoiden suhteen. Vain kokeilemalla tiedät, mikä toimii sinulla parhaiten! Tärkeää on tiedon prosessointi, jotta se siirtyy pitkäkestoiseen muistiin. Älä siis mekaanisesti kopioi muistiinpanoja tai sanoja, vaan keksi uusia luovia tapoja opiskella. Pitäkää lukupiiri kavereiden kanssa, keskustelkaa koealueesta yhdessä, väitelkää ja auttakaa toisianne. Myös erilaisten miellekarttojen ja muistikorttien tekeminen voi olla hyvä tapa käydä asioita läpi. Kielten opiskelun tukena voit käyttää vaikka äänikirjoja, radion kuuntelemista ja tv-ohjelmien katselemista.

3. Opettele poimimaan oleellinen tieto.

Tätä taitoa tarvitset vuorenvarmasti myös lukion jälkeen! Opettele se siis jo nyt. Syväsuuntautuneessa oppimisessa keskeistä on tekstin muodostama kokonaisuus nippelitiedon sijaan. Kun koealue on iso, korostuu oleellisen tiedon poimimisen tärkeys. Etene siis isoista kokonaisuuksista yksityiskohtiin ja pyri lukiessasi hahmottamaan, mitkä ovat esimerkiksi kunkin luvun tärkeimmät käsitteet tai ilmiöt. Tässä voit käyttää apuna juuri esimerkiksi miellekarttoja.

 

Haluatko työkaluja entistä parempiin arvosanoihin? Listasimme Top 3 -vinkit matematiikan, vieraiden kielten ja reaaliaineiden opiskeluun.

Lataa ilmainen opiskelutekniikkaopas!