Tutorhouse Pyydä yhteydenottoa
« takaisin blogin etusivulle

Lapsen kouluvalmius? Vai koulun lapsivalmius?

03.04.2013  |  Oppiminen ja motivaatio, Opettajilta

Lapsi aloittaa koulunMitä koulu odottaa ekaluokkalaiselta ja mitä lapsi voi odottaa koululta, kun hän aloittaa koulunkäynnin?

Pian on taas kuluva lukuvuosi lopuillaan ja uudet, tulevat ekaluokkalaiset odottavat täpinöissään ensimmäistä koulupäiväänsä. On kiinnostavaa miettiä, mitä koulu odottaa ekaluokkalaiselta ja toisaalta, mitä lapsi voi odottaa koululta.

Kyselin alkuopettajana 35 vuotta toimineelta opettajakonkarilta hänen näkemyksiään ekaluokkalaisuudesta. Tämän opettajan vanhimmat ekaluokkalaiset ovat nyt päälle nelikymppisiä ja nuorimmat seitsenvuotiaita. Siis aikamoinen aikajana opettajuutta ja kokemusta koulun aloittamisesta!

Perusasiat eivät ole muuttuneet miksikään. Lapsen on kouluun tullessaan kyettävä irtautumaan kodistaan ja myös kodin on kyettävä irtautumaan lapsestaan. Ryhmässä toimiminen on arkipäivää koulussa. Tämä voi olla joillekin lapsille haaste, jossa joutuu kipuilemaan.

Opettajakonkari on havainnut muutosta vanhempien suhtautumisessa kouluun.

”Ennen vanhemmat eivät olleet niin säikkyjä lapsistaan kuin nykyään. Opettajaan luotettiin. Nyt ollaan tultu tarkemmiksi. Kodin ja koulun yhteistyö on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää. Se on lapsen parhaaksi.”

Lapsi kasvaa koululaiseksi ajan myötä


Lapsen on annettava kasvaa koululaiseksi. Ylipäätänsä on tärkeää antaa lapselle aikaa oppia rauhassa eri asioita. Tämä kokenut alkuopettaja korostaa sitä, että lapsi on saatava ajattelemaan, havaitsemaan, huomioimaan ja tutkimaan.

Hän miettii nykylapsuutta hieman kriittisestikin:

”Onko niin, että lapsille tehdään kaikkea liian paljon valmiiksi? Puetaan valmiiksi, siivotaan lasten lelut paikoilleen, vastataan lasten puolesta kysymyksiin, eikä huomata, että siinä sivussa lapsi ei opikaan oma-aloitteisuutta, itsenäisyyttä ja rohkeutta toimia omaa ajattelua käyttäen.”

Toisaalta nykylapset tietävät kaikenlaisista asioista paljon enemmän kuin ikätoverinsa muutama kymmenen vuotta sitten. Ekaluokkalaiselle maailma on tullut lähemmäksi ja samalla pienentynyt. Hänellä voi olla laaja sana- ja käsitevarasto. Hän pystyy etsimään tietoa itseään kiinnostavista asioista aivan eri tavalla kuin ikätoverinsa aikoinaan.

Tämä on iso etu, mutta tiedon etsinnän rajat on myös tehtävä selväksi lapselle. Aikuisten maailmaan ei ole mitään syytä kurkistaa liian aikaisin, painottaa tämä kokenut alkuopettaja.

"Alkuopetus läsnä kaikessa"


Alkuopetuksessa opetetaan opiskelun perustaidot. Konkariopettaja toteaa, että ”alkuopetus on läsnä ihan kaikessa.” Lukemisen, kirjoittamisen ja matematiikan opiskelun lisäksi opettaja näkee tärkeänä luovuuden kehittämisen.

”Askartelua ei voi koskaan väheksyä alkuopetuksessa, sillä se kehittää lapsen taitoja monipuolisesti. On myös tärkeää, että lapsi pystyy kuuntelemaan puhetta ja noudattamaan ohjeita.”

Alkuopetuksen opettajat ovat opettajia, jotka jaksavat kärsivällisesti opastaa lapsia koululaiseksi kasvamisen perusasioissa. Asiat eivät etene nappia painamalla valmiiksi, vaan luokassa on opittava olemaan kärsivällinen.

Konkariopettaja toteaa, että kärsivällisyydessä on nykylapsilla yhä enemmän oppimista:

"Oppimisen eteen joutuu ponnistelemaan. Se on välillä työlästä ja turhauttavaakin, mutta elämäähän varten siinä opetellaan.”

Opi käytöstavat jo ekaluokalla


Konkariopettaja liputtaa myös hyvien käytöstapojen ja tapakulttuurin puolesta. On tärkeää oppia heti ekaluokkalaisena ottamaan vastuuta omista tekemisistään. Läksyt ovat osa oppilaan työpäivää ja niistä on syytä oppia heti alusta lähtien huolehtimaan.

Myös huolenpitäminen omista tavaroista maksaa oppirahat kyllä takaisin. Koulussa on säännöt, joiden tarkoitus on taata jokaiselle oppilaalle mahdollisimman hyvä koulupäivä. Säännöistä keskusteleminen yhdessä oppilaiden kanssa sitouttaa lapset hyvään ja muita huomioonottavaan käytökseen.

Kunnon yöunet, riittävä ulkoilu ja liikunta, säännölliset ruoka-ajat ja kodin perusturva ovat pienelle ekaluokkalaiselle sen kaltainen resurssipaketti, jolla jaksaa sitoutua koululaiseksi ja iloiseksi oppijaksi.

Anne Elomaa
Erityisopettaja
TutorHouse


Tarvitseeko alakoululainen tukea oppimisessa? Lue lisää alakoululaisten opetuspalveluista täältä.
Pyydä maksuton opetustarpeen kartoitus