Tutorhouse maksuton opetustarpeen kartoitus
« takaisin blogin etusivulle

Lukiossa opiskelevan Nooran mielestä hyvä opettaja on positiivinen

31.03.2018  |  Kuukauden oppilaat

Kova työ pitkän matematiikan opiskelussa on palkinnut Nooran

Kun Noora Haapasen äiti ehdotti hänelle pitkän matematiikan lisäopetusta, ei Noora heti innostunut, sillä kalenteri oli jo valmiiksi täynnä liikuntaharrastusten vuoksi. Kun matematiikan tunneille kuitenkin järjesti aikaa ja opetus tuntui hyödylliseltä, Noora innostui jatkamaan.

Noora Haapanen, (17) opiskelee ensimmäistä vuotta Ressun lukiossa. Ensikosketuksen TutorHousen lisäopetukseen Noora sai jo viime kesänä, kun hän osallistui lukion aloittaville suunnatulle englannin kurssille. Viikon kestäneeltä kesäkurssilta Noora kertoo saaneensa hyvän pohjan lukion englannille.

– Meitä oppilaita oli kurssilla neljä, tosi kiva pienryhmä. Se tuntui melkeinpä yksityisopetukselta, Noora muistelee. Kurssin aikana kerrattiin yläkoulun englantia ja pienryhmässä opettajalta pystyi Nooran mukaan kysymään helposti epäselvistä asioista.

– Isossa ryhmässä ei olisi saanut yhtä paljon opettajan apua ja huomiota, hän pohtii.

Lukion alkaessa lisäopetus jäi. Ensimmäinen matematiikan kurssi oli kuitenkin haastava, ja sen jälkeen Nooran äiti ehdotti, että Noora ottaisi matematiikan yksityistunteja.

– Ensin mietin vähän, että miten oikein ehdin, kun on jo kolme eri harrastusta ja pitäisi vielä ujuttaa matikan tunnitkin johonkin väliin, Noora kertoo. Hän ei kuitenkaan halunnut jättää pitkää matematiikkaa kesken. Noorasta itsestäänkin tuntui siltä, että matematiikasta pitäisi saada paremmin kiinni, joten crossfitin, jalkapallon ja nyrkkeilyn sekaan tehtiin tilaa myös pitkän matematiikan lisäopetukselle.

Ensimmäinen tunti oli kuitenkin niin onnistunut, että matematiikan tunteja myös jatkettiin: opettaja osasi selittää asiat hyvin ja vaikutti heti mukavalta.

Aikataulutkaan eivät ole tuntuneet haastavilta, sillä lisäopetus on tehostanut matikan opiskelua. Parhaillaan Noora valmistautuukin koeviikkoon.

– Tänään aamulla saatoin keskittyä kemian kokeeseen opiskeluun, koska iltapäivällä oli matematiikan tunti tulossa. TutorHousella pystyn sitten keskittymään matematiikkaan opettajan kanssa. Kotona epäselviin kohtiin matikassa voi mennä aika paljon aikaa. Täällä yhden tehtävän ratkaisemisessa ei kestä yhtä kauan, koska opettaja auttaa, jos meinaa jäädä jumiin, Noora kertoo.

Tärkeää on Nooran mielestä myös se, että opettaja on positiivinen ja oppitunnilla on hyvä ilmapiiri. Hyvä opettaja yksityisopetuksessa on Nooran mukaan sellainen, joka antaa oppilaan ensin itse pohtia, miten tehtävä ratkaistaan sen sijaan, että heti selittäisi, miten oikeaan vastaukseen pääsee.

– Opettajani Tarjan kanssa käydään aina tunnin aluksi läpi, mitä tänään tehdään. Jos on tarvetta, käymme teorian yhdessä läpi ja sitten teemme niitä kirjan haastavampia tehtäviä. Yleensä olen nimittäin jo tehnyt ennen tuntia ne perustehtävät pohjalle, Noora selittää. Myös päässälaskutaitoja yo-kirjoitusten A-osaa varten harjoitetaan tunneilla: perustehtäviä pyritään laskemaan usein myös ilman laskinta.

Vaikka Noora on vasta lukion ensimmäisellä luokalla, on hän jo ehtinyt suunnitella ylioppilaskirjoituksia. Nooran haaveissa on tulevaisuudessa opiskella lääketieteellisessä, joten hän on jo ehtinyt suunnitella lukio-opintojaan sitä ajatellen.

Lääkiksen pääsykokeissa tarvitaan lukion fysiikkaa, biologiaa ja kemiaa. Vaikka matematiikkaa ei suoraan testatakaan, on se Nooran mukaan tärkeässä osassa ja auttaa myös fysiikan laskujen kanssa.

– Jo fysiikan ykköskurssilla oli vektorityyppisiä laskuja. Kun niitä käydään matematiikassakin, niin ne tukevat hyvin toisiaan, Noora summaa.

Matematiikan lisäopetus onkin kannustanut Nooraa haastamaan itseään myös juuri vaikeampien syventävien tehtävien parissa.

– Ennen tein oikeastaan pelkästään perustehtäviä ja ehkä pari syventävää. Nyt olen uskaltanut tehdä niitä paljon enemmän. Kokeissakin on yleensä vain pari perustehtävää ja loput niitä hankalampia, joten ne menevät nyt paljon paremmin.

Yleensä Noora käy matematiikan tunneilla suunnilleen kerran viikossa. Koeviikon lähestyessä opetusta voi olla tiiviimminkin, jotta kurssin asiat ehditään vielä käydä huolellisesti läpi ennen koeviikkoa. Tuloksiin Noora onkin ollut tyytyväinen.

– TutorHousella aloittamisen jälkeen numerot alkoivat heti nousta. Kun ensimmäisestä kurssista en ollut päässyt läpi, niin seuraavista tulikin jo seiskaa ja kasia, Noora kertoo. Ilman työtä ei sekään ole silti tapahtunut: Noora kertoo laskeneensa paljon tehtäviä opettajan kanssa, mutta myös itsenäisesti kotona. Kova työ on siis palkittu!

Katso kesäkurssitarjonta lukiolaisille