« takaisin blogin etusivulle

Kia Larilahti: Alppihiihtäjä yhdisti urheilun ja koulun

23.10.2014  |  Kuukauden oppilaat

 Kia Larilahti

Miten käy koulunkäynnin, kun treenejä on 20-25 tuntia? Urheilun ja koulun yhdistäminen Kia Larilahden arjessa onnistui suunnitelmallisuuden ja TutorHousen online-opetuksen avulla.

Kuka olet ja mitä harrastat?

"Olen Kia Larilahti, 15 v., ja käyn Helsingin Normaalikoulun 9. luokkaa. Koulutyön rinnalla treenaan vakavasti alppihiihtoa. Aloitin alppihiihdon treenaamisen jo alakouluiässä.

Syksyllä minut valittiin tytöille suunnatun maajoukkueprojekti Team 2018:n jäseneksi. Tavoitteena on saada naisalppihiihto takaisin maailman huipulle.  Oma henkilökohtainen tavoitteeni on vuoden 2018 talviolympialaiset."

Miksi päädyit TutorHousen oppilaaksi?

"Alppihiihto ja kansainväliselle huipulle pääseminen edellyttävät jatkuvaa harjoittelua, noin 20-25 tuntia viikossa, yli 100 leiripäivää vuodessa, tuhansia ja tuhansia laskuja muualla kuin pääkaupunkiseudulla. Tämä tarkoittaa käytössä sitä, että joudun olemaan noin 100 päivää poissa koulusta.

En kuitenkaan halua, että kouluarvosanat tippuvat poissaolojen takia. TutorHousen opettajat auttavat minua yhdistämään huippu-urheilun ja koulutyön etenemisen."

Miten opettajat auttavat sinua koulun ja urheilun yhdistämisessä?

"Esimerkiksi seuraavien kuukausien aikana TutorHousen opettajat käyvät läpi niitä matematiikan ja ruotsin asioita, jotka minulta jäävät koulussa käymättä läpi tulevan harjoitusleirin takia.

Saan esimerkiksi matematiikassa ja ruotsissa yksilöopetusta Skypen kautta Jällivaaran ja Itävallan harjoitusleireille loka-marraskuussa. Joulukuussa alkavassa jaksossa käyn TutorHousen opettajien kanssa säännöllisesti läpi myös fysiikkaa ja ranskaa.

Kun palaan harjoitusleireiltä takaisin kouluun, en ole jäänyt jälkeen muista koulukavereistani. Tarvittaessa otan valmentavaa opetusta TutorHouselta myös koulun aikana."

Miten koulusi on mukana?

"Hyvin joustavasti. Saan koululta ennen leiriä listan tehtävistä, jotka pitäisivät olla valmiina leiriltä palattuani. Muuta tukea koululla ei ole mahdollista antaa. Jatkossa voin opiskella yhdessä TutorHousen opettajien johdolla, ja tarvittaessa kysyä esimerkiksi tehtävistä."

Oletko asettanut tavoitteita TutorHousen opetukselle?

"Keskiarvoni on tällä hetkellä 9. Se ei saisi siitä ainakaan laskea kovinkaan paljon. Tavoitteena on, että saisin TutorHousen opettajilta tukea ja apua asioiden oikeasti ymmärtämiseen ja sisäistämiseen."

Mikä mietityttää alkavassa opetuksessa?

"Lähinnä online-opetuksen tekniset asiat. Kuinkahan yhteydet toimivat Skypen kautta tapahtuvassa video-opetuksessa? Löytyykö jokaisesta leiripaikasta edes nettiyhteyttä?"

Mitkä ovat sinun tavoitteet koulutyöllesi?

"Yläkoulun jälkeen pyrin lukion urheilulinjalle – paikka ja paikkakunta ovat vielä avoinna."

Miten ikäisesi urheilijat suhtautuvat koulutyöhön?

"Se vaihtelee. Kaikki eivät välttämättä ole yhtä innokkaita ponnistelemaan samanaikaisesti myös koulumenestyksen eteen. Minä kuitenkin haluan menestyvä myös koulussa."

Jääkö sinulla enää aikaa muille asioille?

"Kyllä. Varsinaisesti harrastan painonnostoa, laskuvarjohyppyä ja blogien kirjoittamista."

Odotukset TutorHousen opettajille – havaintoja jatkossa omassa blogissa

"Minulle sopii hyvin keskusteleva opetustyyli. Opin varmasti parhaiten puhumalla opettajan kanssa. Tähän ei koululuokassa pääse. Olen innokas blogin kirjoittaja ja aionkin raportoida TutorHousen opetuksen etenemisestä omilla blogisivuillani."

JÄTÄ YHTEYDENOTTOPYYNTÖ