Tutorhouse maksuton opetustarpeen kartoitus
« takaisin blogin etusivulle

Jännitätkö vieraan kielen puhumista? Vinkkejä harjoitteluun

27.08.2020  |  Opiskelutekniikka, Lukio, Yläkoulu

vieraan kielen puhuminen jännittää

Neuvo "Puhumaan oppii puhumalla" lienee sinulle tuttu - mutta miten harjoitella käytännössä, jos vieraan kielen käyttäminen pelottaa? Tutorhousen opettajat antavat vinkkejä, joiden avulla kehität kielitaitoasi ja saat lisää rohkeutta puhumiseen.

1. Unohda täydellisyyden tavoittelu

Jännitätkö vieraan kielen puhumista, koska ajattelet, että sinulla tulisi olla tietynlainen aksentti? Vai ajatteletko, ettei virheitä sanojen ja kieliopin kanssa saisi sattua?

Usein totumme tarkkailemaan virheitä, kun harjoittelemme vieraan kielen kirjoittamista. Virheistä toki oppii, mutta jos kynnys puhumiseen on korkea, kannattaa huomio siirtää muualle. Keskity ensisijaisesti siihen, että kuulija ymmärtäisi keskeisen viestisi. Harva puhuja tuottaa omalla äidinkielelläänkään vain kieliopin mukaisia lauseita tai löytää aina tismalleen oikean sanan kuvaamaan jotain asiaa.

Ymmärrettävyys ja selkeys ovat riittävän hyviä tavoitteita myös ääntämisen kohdalla. Esimerkiksi englantia puhuessasi sinun ei tarvitse kuulostaa syntyperäiseltä britiltä tai amerikkalaiselta. Kielissä on runsain määrin erilaisia aksentteja, eikä mikään niistä ole toistaan parempi tai huonompi.

2. Kuuntele aktiivisesti - saat mallia puhumiseen

Kun harjoittelet puhumaan vierasta kieltä, tutustu sen äänteisiin ja sanojen painotuksiin kuuntelemalla aktiivisesti. Hyödynnä vaikka bussimatkat katsomalla videoita tai kuuntelemalla musiikkia, radiota tai podcasteja opiskelemallasi kielellä.

 

3. Lue ääneen tai toista sovellusten avulla

Jos et uskalla puhua vierasta kieltä luokassa, harjoittele itseksesi kotona. Voit esimerkiksi lukea ääneen oppikirjan kappaleita tai omaan harrastukseesi liittyviä kirjoituksia. Siten totutat itseäsi erilaisiin äänteisiin ja kerrytät varmuutta osaamiseesi.

Ääntämistä voit opetella myös sanastosovellusten avulla. Ilmaisia sovelluksia löytyy muun muassa Quizletilta ja Duolingolta. Lisäksi jotkut oppikirjasarjat tekevät omia sovelluksia, jotka ovat käytössäsi koulusi kautta.

4. Nauhoita omaa puhettasi

Tämä voi tuntua aluksi epämukavalta ajatukselta, mutta kannattaa silti kokeilla! Kun kuuntelet nauhoittamaasi puhetta jälkikäteen, pystyt rauhassa arvioida mikä meni hyvin, missä olet jo kehittynyt ja millaisia asioita voisit vielä harjoitella. Nauhoittaminen käy näppärästi puhelimella tai vaikka Google Docsin sanelutoiminnolla.

5. Etsi keskustelukaveri

Kaverin tai perheenjäsenen kanssa voi harjoitella vieraalla kielellä keskustelemista - kunhan muistaa, ettei tiukan paikan tullen turvaudu käyttämään suomea. Harjoittele pienissä pätkissä ja aloita omaan sanavarastoosi sopivista aiheista.

Mikäli koulussasi järjestetään kielikahviloita, ovat ne hyvä mahdollisuus harjoitella yhdessä muiden kanssa. Tai jos sinulla on kirjekaveri, mikset ehdottaisi hänelle videopuhelua? Kun juttelet henkilölle, jonka kanssa voit puhua vain opiskelemaasi vierasta kieltä, pääset testaamaan ja kehittämään taitojasi todella tehokkaasti.

Lisää vinkkejä kielten oppimiseen saat maksuttomasta Opiskelutekniikkaoppaasta.

Apua vieraan kielen oppimiseen saat myös Tutorhousen syyslomakursseilta! Voit osallistua pienryhmiin myös etänä.

Tutustu syyslomakursseihin

 

Lähde: Tutorhousen kielten opettajat

Kuva: Pixabay