Tutorhouse Pyydä yhteydenottoa
« takaisin blogin etusivulle

5 vinkkiä vieraan kielen opiskeluun

16.08.2018  |  Opiskelutekniikka, Lukio, Yläkoulu

5 vinkkiä vieraan kielen opiskeluun

Haaveiletko vieraan kielen taitosi parantamisesta? Pohditko miten uudet sanat jäisivät muistiin paremmin tai miten tulisit sujuvammaksi puhujaksi? Lue nämä viisi vinkkiä monipuoliseen harjoitteluun.

1. Uskalla puhua

Moni arastelee vieraan kielen puhumista, koska pelkää tekevänsä virheitä. Siksi on hyvä muistaa mikä suullisen kielitaidon harjoittelussa on tärkeintä: se, että uskaltaa ilmaista itseään ja opettelee kertomaan keskeisen viestinsä ymmärrettävästi. Mitä enemmän puhut, sitä sujuvammaksi tulet ja laajennat aktiivista sanavarastoasi.

Vain rohkeasti kokeilemalla tiedät mitä jo osaat ja mihin kannattaisi vielä kiinnittää huomiota. Harjoittele vieraan kielen puhumista säännöllisesti vaikka kaverisi tai perheenjäsenesi kanssa. Hyvää ääntämisharjoittelua saat myös lukemalla ääneen oppikirjan tekstejä.

 

2. Uppoudu kielen maailmaan kuuntelemalla aktiivisesti

Vieraskielinen musiikki, uutiset, podcastit, YouTube-videot ja tv-sarjat tarjoavat loistavan mahdollisuuden harjoitella kuullunymmärtämistä ja kenties oppia jotain uutta vieraasta kulttuurista. Kuuntelemalla vieraskielisiä medioita saat myös mallia ääntämiseen ja omaksut uutta sanastoa. Se tukee suullisen kielitaitosi kehittymistä.

Jos kuullun ymmärtäminen on sinulle haasteellista, voit käyttää apuna esimerkiksi tv-sarjan vieraskielisiä tekstityksiä tai laulun lyriikoita. Kysy ja keskustele aina mahdollisuuksien mukaan sinulle epäselviksi jääneistä kohdista ja harjoittele yhdessä muiden kanssa.

 

3. Lue mahdollisimman monipuolisesti

Lukeminen on erinomainen keino omaksua sanastoa ja kielioppia. Etsi käsiisi tekstejä vaihtelevista aiheista ja keskity aina ymmärtämään tekstin pääkohdat - mitä tapahtui, miksi ja milloin. Kun olet ensin hahmottanut kokonaisuuden, pyri sen jälkeen päättelemään sinulle tuntemattomien sanojen merkitys asiayhteydestä ja tarkista sanakirjasta menikö oikein.

Jos lukumotivaatio on kateissa, keskity aluksi omia harrastuksiasi tai muita mielenkiinnon kohteitasi käsitteleviin teksteihin. Ota tavoitteeksi lukea esimerkiksi kerran viikossa kymmenen minuutin ajan. Kun rutiinia on alkanut syntyä, ota mukaan myös toisen tyyppisiä tekstejä ja aiheita.

 

4. Tee omia sanalistoja

Kun haluat kartuttaa vieraan kielen sanavarastoasi, kerää itsellesi listoja uusista sanoista ja käy niitä läpi säännöllisin väliajoin. Kirjoita sanat käsin vihkoon tai muistilapuille tai lataa sanastosovellus.

Esimerkiksi Quizlet on helppokäyttöinen mobiilissakin toimiva sovellus, jossa voit tehdä sähköisiä sanakortteja ja harjoitella niitä erilaisten pelien avulla. Sovellusten etuna on, että yhdellä kertaa näet miten jokin sana kirjoitetaan ja mitä se tarkoittaa sekä kuulet kuinka se lausutaan.

Kun olet opetellut yhden sanajoukon, palaa siihen jonkin ajan kuluttua ja testaa miten hyvin sen muistat. Muista, toiston voimalla mennään tässäkin!

 

5. Älä unohda kirjoittamista

Vierasta kieltä oppiakseen on olennaista käyttää sitä aktiivisesti paitsi puhumalla myös kirjoittamalla. Usein kirjoittaessa joutuu keskittymään vielä intensiivisemmin kuin puhuessa tai kuunnellessa, mikä tekee siitä erityisen tehokkaan harjoittelumuodon. Se myös antaa mahdollisuuden soveltaa opettelemiasi sanoja ja kielioppirakenteita eri asiayhteyksissä ja testata kuinka hyvin olet ne omaksunut.

Yksi hyvä harjoittelukeino on kirjoittaa omia esimerkkilauseita uusia asioita opetellessa. Mitä älyttömämpiä tai humoristisempia lauseesi ovat, sitä paremmin ne jäävät mieleen! Harjoittele myös pidempien tekstien tuottamista kirjoittamalla esimerkiksi omia tarinoita. Jos opettelet erilaisten asiatekstien kirjoittamista, tutustu ensin esimerkkeihin nähdäksesi millaisia asioita missäkin järjestyksessä kannattaa kertoa.

 

Kuva: Alexis Brown / Unsplash

 

Lisää vinkkejä kielten, matematiikan ja reaaliaineiden opiskeluun voit lukea ilmaisesta oppaastamme!

Lataa ilmainen opiskelutekniikkaopas