Tutorhouse Pyydä yhteydenottoa
« takaisin blogin etusivulle

Millaista on opiskella pienryhmissä ja muita suosittuja kysymyksiä

29.09.2016  |  Vanhemmille, Oppiminen ja motivaatio

pienryhmäopiskelu, pienryhmäkurssi, lukion lisäopetus, lukion lisävalmennusYläkoululaisten ja lukiolaisten pienryhmässä opettajalla on riittävästi aikaa jokaiselle oppilaalle. Opetuksen joustavuus ja yksilöllinen oppiminen toteutuu 3-10 oppilaan pienryhmässä yhtä hyvin kuin yksityisopetuksessakin ­­– lisäksi oppitunnin hinta on merkittävästi alhaisempi kuin yksityisopetuksesta.

Pienryhmäopetus on monelle tuntemattomampi palvelu, ja siksi halusimmekin kumota yleisimmät niihin liittyvät epäilykset ja vastata usein kysyttyihin kysymyksiin!

”Mitä pienryhmässä tehdään? Luennoiko opettaja?”

Kuten yksilöopetuksessakin, myös pienryhmissä opetus räätälöidään oppilaiden tavoitteiden mukaan. Myös oppilaiden toiveita opetusmenetelmistä kuunnellaan.

Matematiikan pienryhmissä voidaan esimerkiksi edetä yksilöllisen oppimisen mallin mukaisesti, jolloin kukin etenee omassa tahdissaan ja opettaja neuvoo jokaista oppilasta vuorollaan. Vaikeista asioista voidaan pitää pieniä opetustuokioita. Sparrausta järjestetään niin pitkässä kuin lyhyessäkin matematiikassa.

Kielissä voidaan tehdä esimerkiksi paritehtäviä, kuunteluharjoituksia ja niin edelleen. Oppilaat myös oppivat toisiltaan ja saavat vertaistukea opiskeluun.

Pienryhmän yksi tärkeimmistä piirteistä on, että opettajalta voi aina kysyä ja opettajalla on aina aikaa vastata.

”Mitä jos ryhmässä on kovin eritasoisia oppilaita?”

Ryhmät pyritään muodostamaan siten, että kovin suuria tasoeroja ei ole. Toisaalta opettaja pystyy 3-10 oppilaan ryhmissä eriyttämään opetusta myös eri vaiheissa oleville.

Esimerkiksi englannissa ja ruotsissa on ollut hyvin onnistuneita ryhmiä, joissa on ollut oppilaita kahdelta eri vuosiluokalta. Kielissäkin on hyvä kerrata jo opittua sanastoa ja kielioppia. Toisaalta alemmalla luokalla oleva saa etukäteen kurkkauksen tuleviin aiheisiin.


”Mitä jos nuori ei halua ventovieraiden kanssa samaan ryhmään?”

Tämä pelko on etenkin lukiolaisten kohdalla turha! Kaikki ryhmät menevät lähes kokonaan uusiksi joka jaksossa, joten lukiota käyville nuorille se on arkipäivää.

Toisaalta on hyvä muistaa, että pienryhmä on mahdollista muodostaa kaveriporukan tai vaikkapa harrastusryhmästä tuttujen kesken, mikäli lähipiiristä löytyy samasta oppiaineesta kiinnostuneita oppilaita.

Huolimatta osallistujien taustasta pienryhmässä voi aina rennossa ja luottamuksellisessa ilmapiirissä kerrata meneillään olevan kurssin asioita ja oppia lisää tai kysyä kurssin ongelmakohdista. Näin oppilas pysyy hyvin koulunsa tai lukionsa kurssin vauhdissa mukana.

Tutustu lukiolaisten pienryhmäkursseihin