Tutorhouse Pyydä yhteydenottoa
« takaisin blogin etusivulle

Top 5 opiskelutekniikan vinkkiä yläkoululaiselle lukioon

17.01.2024  |  Opiskelutekniikka, Yläkoulu

Tavoitteet_blogi-1Lukio vaatii erilaista opiskelutekniikkaa kuin yläkoulu. Tässä muutamia asioita, joita voi harjoitella jo yläkoulun aikana ja joista on hyötyä toisen asteen opinnoissa.

 

1. Rutiinit, rutiinit, rutiinit…luo oma päivärytmisi

Kehitä itsellesi omat opiskelurutiinit jo yläkoulussa. Oman aikataulun mukaan voi suunnitella päivärytmin, jossa on vapaa-ajan, harrastusten ja levon lisäksi oma aika läksyille.  Lukiossa opiskelutahti on huomattavasti nopeampi kuin yläkoulussa, joten useiden päivien ”läksyttömyys” kostautuu nopeasti.

Kannattaa lukea reaaliaineiden lukuläksyt, vaikka opettaja ei olisikaan niitä varsinaisesti läksyksi antanut.

Ensimmäinen koeviikko ei välttämättä mene putkeen, mutta miten seuraava menisi paremmin?

2. Oppiminen vaatii opiskelua

Harjoittele reaaliaineiden opiskelua jo nyt. Reaaliaineiden kirjoihin ei yleensä saa peruskoulussa tehdä alleviivauksia. Harmi, sillä alleviivaustekniikan osaaminen lukion alussa on hyvä tapa etsiä suurista tekstimääristä ne tärkeimmät asiat. 

Yläkoulun aikana oppilas voi kuitenkin harjoitella etsimällä lukuläksyn kaikista kappaleista avainlauseen. Tämän avainlauseen voi sitten vaikka kirjoittaa erilliselle paperille, jolloin pitkä teksti tulee tiivistettyä. Avainlauseita voi myös muokata lyhyemmiksi, jolloin päästään avainsanoista tekemään vaikka miellekarttoja.

Mikäli perusopetuksessa oppiminen tapahtuu pääasiassa  kuuntelemalla, voi tekstin ymmärtäminen olla aluksi hankalaa.


3. Määritä oma oppimistapasi

Omien oppimistekniikoiden hahmottamiseen kannattaa käyttää jonkin verran aikaa. Kuuntele, seuraa tekstiä kuuntelun tukena, tee muistiinpanoja... Mikä auttaa sinua parhaiten hahmottamaan käsiteltävän asian?

Kaikki oppimistyylit ovat hyviä ja oikeita tapoja, mutta tärkeintä on tunnistaa itselle sopiva tyyli. Kannattaa miettiä, milloin on viimeksi kokenut onnistumisen tunnetta. Muistella rauhassa, mitä silloin teki ja mitkä asiat johtivat onnistumiseen. Sitä onnistunutta hetkeä voi soveltaa myös opiskeluun. Tutustu erilaisiin oppimisstrategioihin täällä.


4. Kielten oppiminen – kertaa säännöllisesti

Kertaa kielten perustaitoja säännöllisesti. Vieraan kielen ja toisen kotimaisen kielen hyvä pohja helpottaa lukio-opiskelun alkua. Kaikessa ei tarvitse olla hyvä, mutta perusasioiden osaaminen tuottaa onnistumisen elämyksiä heti alkuvaiheessa.

Kesällä ennen lukiota kielten perustaitoja on hyvä kerrata. Älä siis heitä 9. luokan päättyessä kirjoja roskiin vaan silmäile niitä kesän aikana. Kuulostaa tylsältä, mutta jos esimerkiksi  lukion ensimmäisessä jaksossa ei ole ruotsin 1. kurssia, ruotsin opiskeluun tulee pahimmillaan lähes puolen vuoden tauko. Asiat on jo opittu yläkoulun aikana, joten silmäilemällä kirjoja säännöllisesti vain ylläpidetään jo opittuja taitoja.


5. Aseta tavoitteita ja ohjaa oppimista

Heittäydy ennakkoluulottomasti lukion maailmaan! Peruskoulun aikana voi kirjoittaa näkyviin tavoitteita ja miettiä säännöllisesti motivaatiota. Suunnittele, mitä haluat tehdä peruskoulun jälkeen ja mitkä asiat sinua kiinnostavat.

Säännöllinen motivaation ja oppimisen itsearviointi peruskoulun aikana on hyödyllistä.  Taitava oppija myös huomaa milloin tarvitsee apua joko oppiaineiden tai  opiskelutekniikoiden kanssa.  Hyväkin opiskelija tarvitsee välillä tukea itseohjautuvuuteen.

Apua opiskelutekniikkaan saa myös Tutorhousen opiskelutekniikkakurssilta.

Yksityisopetuksesta apua?

Ota yhteyttä