Tutorhouse Pyydä yhteydenottoa
« takaisin blogin etusivulle

Pitkä vai lyhyt matematiikka? Ota huomioon nämä 5 asiaa!

27.07.2017  |  Lukio

Pitkä matematiikka vs lyhyt

Valinnan lukion matematiikasta joutuu tekemään heti lukion alkutaipaleella, eikä se ole kaikille itsestään selvää. Myös vanhemmilla on usein mielipide asiasta. Pohdi ainakin näitä asioita, kun teet valintaa!

Kaikki lukiolaiset aloittavat matematiikan opintonsa yhteisellä matematiikan kurssilla. Sen tavoitteena on, että yhä useampi nuori rohkaistuisi valitsemaan pitkän matematiikan. Koska lukio-opinnoilla on merkitystä jatko-opintoihin hakeutumisessa, kannattaa tämän valinnan tekemistä harkita monesta kulmasta. Laadimme opinto-ohjaajamme Minna Juntusen kanssa tarkistuslistan, jota voit käyttää tukena tehdessäsi valintaa.

1. Oletko kiinnostunut pitkästä matematiikasta?

– Jos vähänkään miettii, että haluaisi opiskella pitkää matikkaa, niin se kannattaa ehdottomasti valita, Juntunen suosittelee. Pitkä matematiikka kehittää ajattelua ja siitä on ehdottomasti hyötyä myös tulevaisuudessa. Yhteisen matematiikan kurssin myötä valinnasta epävarmojen opiskelijoiden ei tarvitse päättää asiaa jo peruskoulussa, vaan saavat ensimmäisessä jaksossa lisää mietintäaikaa.

2. Oletko hyvä matematiikassa?

Toisin kuin yleensä ajatellaan, pitkä matematiikka ei ole vain matemaattisesti lahjakkaiksi käsitetyille oppilaille. Matematiikka on taito, joka paranee harjoittelemalla siinä missä muutkin.

– Pitkän matematiikan voi ihan hyvin valita, vaikka menestys matematiikassa olisi peruskoulussa ollut keskitasoa tai jopa sen alle, Juntunen vakuuttaa.

Keskeistä on se, että matematiikan opiskeluun on motivaatiota.

Yksityisopetuksesta apua, varaa kokeilukerta!


3. Millaisiin jatko-opintoihin olet ajatellut hakeutua lukion jälkeen?

Matemaattisilla aloilla, kuten luonnontieteissä, tekniikan alalla tai kauppakorkeassa pitkän matematiikan osaaminen on tietysti tärkeää. Vaikka nyt jo tietäisit, että haluamallesi alalle lyhyt matematiikka riittää, ei valintaa kannata tehdä vain sillä perusteella. Lyhyen matematiikan valitseminen ei välttämättä sulje mitään vaihtoehtoa pois, mutta asiaa kannattaa silti harkita.

– Pitkästä matematiikasta saa paremmat lähtöpisteet riippumatta siitä, mihin korkeakouluun hakee, Juntunen muistuttaa. Esimerkiksi yliopistoon hakiessa joissain koulutusohjelmissa lyhyen matematiikan laudaturilla irtoaa 28,3 pistettä ja pitkän matematiikan vastaavasta arvosanasta voi saada jopa 39,7 pistettä. Ammattikorkeakoulujen pistetaulukossa pitkän matematiikan M vastaa lyhyen L:ää. Matematiikassa opituista taidoista ja päättelykyvystä on hyötyä myös monella yllättävällä alalla. Esimerkiksi psykologian yliopisto-opinnoissa tilastotiede on tärkeässä osassa.

4. Mitä muita oppiaineita aiot opiskella?

Jos suunnitelmissasi on lukea pitkää matematiikkaa, fysiikkaa, kemiaa ja lisäksi vielä valinnaisia kieliä, kannattaa miettiä realistisesti, riittääkö aika kaikkeen. Vaikka oma motivaatio ja jaksaminen olisikin kunnossa, lukujärjestyksen rakentaminen voi tuottaa vaikeuksia, jos kursseissa on paljon päällekkäisyyksiä. Silloin kannattaa harkita, mitkä oppiaineet ovat itselle ne tärkeimmät tai mieluisimmat tai onko valmis pidentämään lukion käymiseen varattua aikaa.

5. Vieläkö epäröit, kannattaako pitkää matematiikkaa kokeilla?

Juntusen neuvo on, että aina kannattaa kokeilla. Pitkästä matematiikasta voi kuitenkin aina vaihtaa lyhyeen, jos se alkaa tuntua ihan ylitsepääsemättömältä. Sitäkään ei kannata kuitenkaan tehdä heti ensimmäisen heikommin menneen kurssin jälkeen.

– Jos menestys matikassa alkaa oikeasti laskea niin, että kursseista tulee nelosia, voi vaihtamista harkita, Juntunen summaa. Silloinkin kannattaa muistaa, että jos on valmis panostamaan ylimääräistä aikaa opiskeluun, on mahdollista päästä vielä kärryille.

– Kannattaa kysyä itseltään, miksi haluaa lopettaa pitkän matematiikan. Senkö takia, ettei ole aikaa? Haluaisitko käyttää aikaa opiskeluun enemmän ja voisitko järjestää sitä? Jos näin ei ole, haluaisit keskittyä muihin oppiaineisiin enemmän tai matematiikka tuntuu tuottavan kohtuuttomasti työtä, tuskaa ja vaivaa, ei välttämättä ole järkevää ja mielekästä jatkaa, Juntunen neuvoo.

Hän kuitenkin korostaa, että vaihtamisesta on hyvä keskustella niin matematiikan opettajan kuin opinto-ohjaajankin kanssa. Siten voi varmistaa, ettei tule vahingossa sulkeneeksi pois jotain jatko-opiskelumahdollisuuksia ja päätöstä on varmasti harkinnut kunnolla.

Ota yhteyttä

Juttua päivitetty korkeakouluhakujen pisteytystaulukkojen osalta 18.8.2022.

Kuva: Stocksnap.io

 

Opi pitkää matikkaa paremmin, tule harjoittelemaan viikkopajaan:

Tutustu pitkän matikan viikkopajaan