Tutorhouse Pyydä yhteydenottoa
« takaisin blogin etusivulle

Miten valmistautua kielten yo-kokeisiin? Vinkit kirjallisiin tehtäviin

04.03.2019  |  Opiskelutekniikka, Lukio, Ylioppilaskirjoitukset

vinkit-ylioppilaskokeeseenKielten ylioppilaskirjoituksissa korostuu koko lukion aikana tehty työ. Vaikka tuntuisi, että kurssien asiat ovat ehtineet unohtua, pääsee perusasioiden kertaamisella jo pitkälle. Opettajamme Juha Helvelahti antoi valmistautumisvinkkejä kirjallisiin tehtäviin.

Kielten ylioppilaskokeeseen valmistautumisessa tärkeää on monipuolinen harjoittelu. Kokeessa pitäisi hallita sekä luetunymmärtämistä, sanastoa että rakenteita ja kyetä tuottamaan kirjallista tekstiä. Nykyään samassa koetilanteessa suoritetaan myös kuullunymmärtämisosio. Vinkkejä kuuntelutehtäviin löydät täältä.

Ylioppilaskoe kannattaa aloittaa kuuntelutehtävillä, joille voi varata noin tunnin aikaa. Sen jälkeen voit tehdä muut tehtävät haluamassasi järjestyksessä. Kirjoitustehtäviä ei kuitenkaan kannata jättää päivän loppuun, koska niistä saa yhteensä 99 pistettä. Ne voi tehdä heti kuuntelun tai viimeistään luetunymmärtämistehtävien jälkeen.

Sanasto- ja rakennetehtävät voit jättää viimeiseksi, koska niistä saa paljon vähemmän pisteitä. Tärkeää on muistaa tarkistaa lopuksi, että olet tehnyt varmasti kokeen kaikki tehtävät!

Ota yhteyttä


Monipuolinen kertaus on kaiken A&O

Käy läpi sanastoa

Luetunymmärtämistä ja kirjallista tuotosta varten kannattaa kerrata eri kurssien sanastoa. Kaikkia kappaleiden läpikäymiseen tuskin lukulomalla riittää aikaa. Monesti osa sanastosta myös toistuu kirjojen kappaleissa. Valitse siis mieluummin kustakin kurssista 1–2 mieluisaa kappaletta, jotka käyt paremmin läpi.

Lue myös englannin kielioppivinkit!

Etsi heikkoutesi ja paranna niitä

On tärkeää käydä läpi vanhoja kirjallisia tuotoksia kurssien ajalta. Niiden avulla huomaat, mitkä kohdat kielessä aiheuttavat ongelmia. Onko joku virhetyyppi, joka toistuu kerrasta toiseen? Voit laatia ”mustan listan” itsellesi hankalista asioista – tarkasta itse kokeessakin kirjallisen tuotoksen erityisesti näiden virheiden osalta. Katso täältä ruotsin kielioppivinkit!

Harjoita kieltä aktiivisesti

Vanhojen ylioppilaskokeiden tekeminen voi olla hyödyllistä, mutta se ei ole paras eikä ainoa kertaustekniikka. Harjoittelun pääpainon tulisi olla aktiivisessa rakenteiden, sanastojen ja varsinaisen kielen opiskelussa. Kun osaat kieltä, osaat myös vastata kokeeseen.

Yksityisopetuksesta apua, varaa kokeilukerta!


Luetunymmärtäminen

Luetunymmärtämiseen pätevät samat ohjeet kuin kuullunymmärtämiseen.
 
 

Kirjoitustehtävät

Varaa viimeistään luetunymmärtämistehtävien jälkeen aikaa kirjalliselle tuotokselle. Valitse tehtävä(t) huolellisesti. Tuotosta/tuotoksia kirjoittaessasi sinun pitää muistaa, että kyseessä on kielikoe. Valitse sellainen tehtävä/sellaiset tehtävät, joissa pystyt parhaiten osoittamaan kaiken osaamisesi. Älä valitse tehtävää, jossa tiedät tekeväsi helposti virheitä. Kerää tuotokseesi sanastoa ja suunnittele kirjoitelmaan selkeästi aloitus, varsinainen käsittely ja jonkinlainen lopetus, varsinkin jos kyseessä on puolipitkä tai pitkä tuotos.

Pidä tauko. Anna kirjoitelman vähän ”levätä”, jolloin saat välimatkaa siihen. Sen jälkeen voit käydä sen uudestaan läpi, tarkistaa virheitä lause lauseelta ja käydä läpi valmistautuessasi tehdyn mustan listan.

Sanasto-rakenne -tehtävät (monivalinta ja produktiiviset tehtävät, kuten aukkotäydennys, tilanteet, käännös) kannattaa tehdä vasta kirjallisen tuotoksen jälkeen. Kirjallisesta tuotoksesta saat enemmän pisteitä ja jos produktiivisessa osassa on vaikeita tehtäviä, se vie energiaa. Silloin kirjoitelmaan ei välttämättä jaksa enää keskittyä ja virheitä tulee tehtyä helpommin.

Huolehdi, että pysyt aikataulussa! Kaikki tehtävät on saatava valmiiksi kuudessa tunnissa.

 

Onnistu yo-kokeessa!  Paranna tasoasi Tutorhousen abikurssilla! Saat yksilöllistä opetusta enintään 10 abin pienryhmässä kokeneelta opettajalta.

Tutustu abikursseihin

 

Juttu julkaistiin blogissamme alun perin keväällä 2017, mutta tarkistimme ja päivitimme tekstin 4.3.2019.

Kuva: Eliott Reyna / Unsplash